ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Νοικιάζουμε εξοχικό για διακοπές;

Η ενοικίαση εξοχικών για σεζόν ή εβδομάδα στην Αττική αλλά και πιο έξω προσφέρεται ως μια ελκυστική και μπάτζετ λύση διακοπών.

Νοικιάζουμε εξοχικό για διακοπές;

Εξοχικές κατοικίες και μεζονέτες σε παραθαλάσσιες περιοχές σε απόσταση αναπνοής στην Αττική αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Ακούγεται σαν κάτι που θα σας κάνει να ξεφύγετε από το μπάτζετ σας, όμως αν το καλοσκεφτείτε, το κόστος σε αρκετές περιπτώσεις βγαίνει «μία ή άλλη» συγκριτικά με τη διαμονή σε ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα.

Γιατί συμφέρει;

Αρχικά, είστε απολύτως αυτόνομοι και νιώθετε σαν στο σπίτι σας. Επίσης, έχετε εξοπλισμένη κουζίνα στην διάθεσή σας για να ετοιμάσετε τα γεύματά σας και δεν είστε υποχρεωμένοι να ξοδεύετε καθημερινά χρήματα σε εστιατόρια, χαμηλώνοντας έτσι το budget των διακοπών σας.

Δεν ξέρετε πότε θα πάρετε άδεια από την δουλειά σας; Δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα στα μεταφορικά σας; Η ενοικίαση εξοχικού είναι ιδανική λύση, αφού μπορείτε να πηγαίνετε σε αυτά κατευθείαν μετά την δουλειά και να γλιτώσετε τα οικογενειακά ακτοπλοϊκά ναύλα που θα χρειαζόσασταν για να καταφύγετε στην λύση κάποιου νησιού.

Αν μάλιστα το σπίτι/διαμέρισμα βρίσκεται «κοντά» στον τόπο παραμονής, μπορείτε να πηγαίνετε από εκεί απευθείας στην δουλειά, μετακομίζοντας στην ουσία για όλο το καλοκαίρι δίπλα στην θάλασσα.

Τέλος, αν ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, μπορείτε να το ενοικιάσετε από κοινού με κάποιο φιλικό ζευγάρι ή με την παρέα σας και να μοιραστείτε το ενοίκιο. Τόσο απλά, τόσο όμορφα.

Πώς κινείται η αγορά των ενοικιάσεων φέτος;

Σύμφωνα με τον κ. Θέμη Μπάκα, Πρόεδρο του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών και διευθύνοντα σύμβούλου του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, σε γενικές γραμμές τα ακίνητα που (νόμιμα) διατίθενται πλέον με σεζόν (για ένα τετράμηνο π.χ.) είναι λίγα, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει χρόνια μίσθωση ή πρόκειται για ακίνητα με τη σφραγίδα του ΕΟΤ, ως ενοικιαζόμενες κατοικίες.

«Αυτό που βλέπουμε στον χώρο είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση τιμών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε πως οι τιμές εμφανίζονται και μειωμένες. Αυξητικές τάσεις έχουμε κυρίως για τον μήνα Αύγουστο και για τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη», αναφέρει σχετικά, κάνοντας ειδική μνεία στην ενοικίαση εξοχικών κατοικιών στη νησιωτική Ελλάδα.

Σε περιοχές, για παράδειγμα, όπως είναι η Λευκάδα ή η Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη διαδικασία χρόνιας μίσθωσης πάρα πολλά ακίνητα, με αρκετά εξ’ αυτών να μην βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, αλλά σε χωριουδάκια, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Ενδεικτικά, το κόστος ξεκινά από 600 με 700 ευρώ ανά εβδομάδα, με το ποσό να αυξάνεται για τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά 20%.

Για Ιούλιο και Αύγουστο οι τιμές είναι τελείως διαφορετικές – μπορεί να ξεκινούν για παράδειγμα και από 1200€ ανά εβδομάδα.

Στην Αττική τώρα, ο περισσότερος κόσμος δείχνει να προτιμά κοντινούς «καλοκαιρινούς» προορισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα το Σούνιο είναι και φέτος πολύ ανεβασμένο στις προτιμήσεις των εκδρομέων, ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Παλαιά Φώκαια, τον Κάλαμο και τον Ωρωπό, το Λουτράκι και την Κόρινθο με τις τιμές να ξεκινούν από 600€ για μίσθωση ενός μήνα, ποσό που θεωρείται «καλό ντηλ».

«Το κοστολόγιο βέβαια είναι αρκετά αυξημένο αν κάποιος κλείσει τελευταία στιγμή, για καλοκαίρι. Συνήθως οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι κλείνουν για εξάμηνα, π.χ. από το Πάσχα, και το παραδίδουν Σεπτέμβριο έτσι ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές», επισημαίνει.

Πού θα βρω να νοικιάσω;

Πλην του κλασικού πλέον Airbnb, ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες θα βρείτε επίσης στο Booking, αλλά και σε επιμέρους site real estate εταιρειών όπως το saronikosrealestate.gr, το expressestate.gr, και το Homeaway.gr.  

Nικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY