ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου υποδέχεται ξανά επισκέπτες

Κλειστό για μήνες λόγω των κατολισθήσεων, το Ναυάγιο υποδέχεται ξανά επισκέπτες στο απέραντο γαλάζιο του από τα τέλη Απριλίου.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου υποδέχεται ξανά επισκέπτες
Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Επτά περίπου μήνες μετά από το περιστατικό κατολίσθησης βράχων, που είχε σημειωθεί στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο», στη Ζάκυνθο, το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών για την εμβληματική παραλία της Ελλάδας είναι γεγονός.

«Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί πριν από τρία χρόνια, όταν μέσω προγράμματος είχαμε ασχοληθεί με 13 παραλίες στον ελληνικό χώρο μεταξύ των οποίων και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία στον κόσμο, με επισκεψιμότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, o καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, διευθυντής του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Τρεις ζώνες στο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, μετά από καθαρισμό και οριοθέτηση περιοχών, στο Ναυάγιο προβλέπεται να δημιουργηθούν τρεις ζώνες: Στην πρώτη η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη με κάποιους όρους, η δεύτερη θα είναι μια ζώνη επιτηρούμενη την οποία αμέσως μετά από π.χ. μια βροχή ή έναν σεισμό θα πρέπει να μην την επισκέπτονται οι τουρίστες, και η τρίτη θα είναι μια ζώνη απαγορευμένη.

«Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία», προσέθεσε.Σχεδιασμός και για άλλες παραλίες του Ιονίου Πελάγους

Ερωτηθείς για άλλες περιοχές της επικράτειας, στις οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν λύσεις που σχετίζονται με τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από το νησί της Ζακύνθου, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις και με άλλες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, επί του παρόντος όμως υπάρχει επικέντρωση στα Ιόνια νησιά «επειδή εκεί είναι και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον λόγω δεδομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ενώ παραμένει ως πρωταρχικός στόχος των ειδικών επιστημόνων της χώρας «να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία ούτως ώστε να την εφαρμόσουμε και αλλού».

Σε αυτό το πλαίσιο και για την περίπτωση το Ιόνιου Πελάγους, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως υπάρχει σχετικός σχεδιασμός: «Ήδη καλούμαστε να εφαρμόσουμε ανάλογα μέτρα σε εννέα παραλίες στα Ιόνια νησιά, παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος. Να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και να μειώσουμε όσο είναι εφικτό τα ατυχήματα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Σωτήρης Κυριακίδης 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY