ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Σούπερ διευθύνσεις για φαγητό σε 7 ελληνικές πόλεις

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις πόλεις της Ελλάδας… έχεις πολλά να φας. Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και αλλού.

Σούπερ διευθύνσεις για φαγητό σε 7 ελληνικές πόλεις

Προφανώς και ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας δεν εξαντλείται στα δύο ταβερνάκια ανά πόλη –από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσεις για να ανακαλύψεις την κουζίνα του κάθε τόπου. Κι αυτές είναι οι δικές μας αγαπημένες διευθύνσεις. Περιμένουμε και τις δικές σας στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Πού τρώει η Θεσσαλονίκη;

Ακαδημία (Αγίου Μηνά 3, τηλ: 2310 521803): Έχει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο, μία γλυκύτατη αυλίτσα με φερ φορζέ καρέκλες για τα καλοκαίρια, και μια δημιουργική προσέγγιση στο μενού της που αλλάζει τακτικά για να συμπεριλάβει νοστιμιές όπως το ριζότο με σύγκλινο Μάνης, το καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι και χαλούμι, και τα βουβαλίσια σουτζουκάκια γιαουρτλού. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17€ το άτομο.



Έργον (Παύλου Μελά 42, τηλ.: 231 028 8008): Ξακουστό και κοσμαγάπητο, το Έργον ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και κατέκτησε τον πλανήτη –έχει πλέον υποκαταστήματα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Δεν μας νοιάζει αν το τιμάς και στην Αθήνα, εδώ είναι η πηγή, το “flagship store” εκεί που ξεκίνησαν όλα, και μια στάση επιβάλλεται για να δοκιμάσεις τα γνωστά πειραγμένα μεζεδάκια του που αλλάζουν τακτικά και περιλαμβάνουν μικρά αριστουργήματα σαν τα ντολμαδάκια με μέντα ή το τηγανιτό καλαμάρι με μοσχολέμονο σε τραγανή κρούστα και τα παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας και γιαούρτι. Με κρασί, υπολογίστε γύρω στα 20€ το άτομο.

Τσίπουρα και κατάνυξη στον Βόλο

Κύκλος (Μικρασιατών 85, τηλ: 2421 020872): Κλασικό και αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων στο κέντρο, ο Κύκλος έχει ένα γλυκύτατο χώρο στον οποίο κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, και μια σειρά από μερακλίδικους θαλασσινούς μεζέδες (εξαιρετικό το σκουμπρί) που προσγειώνονται στο τραπέζι με κάθε τσιπουράκι που παραγγέλνετε. Τακτικά έχει και ζωντανή μουσική, ενώ οι τιμές του δεν ξεπερνούν τα 10-12€ το άτομο για τσιπουροκατάνυξη μετά μεζέδων.

Μπόκος (Μαιάνδρου 143, Νέα Ιωνία, τηλ: 2421 066683): Δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Βόλου, ένα από τα καλύτερα τσιπουράδικά του μας κακομαθαίνει χρόνια τώρα με γενναίες μερίδες ψαρομεζέδων που περιλαμβάνουν καλαμάρι, γαρίδες, χταπόδι στα κάρβουνα, μακαρονάδες με θαλασσινά, γαύρο μαρινάτο, καβούρι και φούσκες. Τιμές κλασικού τσιπουράδικου: Στα 10-12€ το άτομο –δεν παραγγέλνεις, και δεν πληρώνεις, μεζέδες αλλά τσίπουρα.

Τέλειο φαγητό στην Καλαμάτα

Θίασος (Υπαπαντής 7, τηλ.: 2721 088407): Παραδοσιακό καφενείο-ουζερί που απλώνει τα καλοκαίρια τραπεζάκια στη σκιά του τεράστιου πλάτανου μπροστά του, και μας σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα (πατάτα οφτή με σύγκλινο, εξαιρετική γουρουνοπούλα, μελιτζανάκι τουρσί είναι στα «οπωσδήποτε») τα οποία συνοδεύουν τέλεια οι ρακές και τα κρασιά του. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο. Πολλά βράδια έχει και ζωντανή μουσική, χωρίς μικρόφωνα.

Στου Κώστα Βασιλειάδη (Θέση Μπουρνιάς, τηλ.: 2721 083957): Πάλαι ποτέ μυστικό των ντόπιων που διέρρευσε, αυτό το ταβερνάκι-εξοχικό κέντρο πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο σερβίρει εξαίσια σπιτική κουζίνα (ιμάμ μπαϊλντί, καγιανά με παστό χοιρινό, βεργάδι ήτοι κατσικάκι στη γάστρα, ψευτομουσακά με τοπικά χόρτα) αλλά και φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά. Αναλόγως παραγγελίας, οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Στην Ξάνθη ξέρουν να τρώνε

Τα Φαναράκια (Γ. Σταύρου 18, τηλ.: 25410 73606): Χουχουλιάρικος χώρος, με κόκκινο τουβλάκι στον τοίχο, μια γλυκύτατη αυλίτσα για τα καλοκαίρια και ένα μενού που αγαπά πολύ τις κρεατογεύσεις (θεϊκό το χουνκιάρ με την καπνιστή του μελιτζάνα, όπως και τα χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα φέτας και λιαστή ντομάτα) παίζει όμως δυνατά και με ορεκτικά όπως τα αυγά με καβουρμά και το τραχανώτο με μανιτάρια, τρούφα και Κατίκι Δομοκού. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Παλαιά Πόλη (Χασιρτζόγλου 7, τηλ.: 25410 68685): Στην καρδιά της πανέμορφης παλιάς πόλης της Ξάνθης, έχει έναν πανέμορφο, ζεστό και παρεΐστικο χώρο, και ένα μενού που πατά με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το άλλο στην τοπική παράδοση, σερβίροντας νοστιμιές σαν τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, τον κρασάτο κόκορα με γιουφκάδες (τοπικά ζυμαρικά), τον τζιγεροσαρμά και το κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες. Με κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Μεζέδες και συμπάθεια στη Λάρισα

Ακαμάτρα (Βύρωνος 5, τηλ.: 241 400 3803): Λαοφιλής και ξακουστή πέρα από τα σύνορα της Λάρισας, η Ακαμάτρα είναι χρωματιστή και φάνκι, έχει μια κουκλίστικη αυλή για το καλοκαίρι και έναν ζεστό εσωτερικό χώρο για τον χειμώνα. Στο μενού της κυριαρχούν πειραγμένες γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα: ταλαγάνι με μαρμελάδα και κρέμα βαλσάμικου, φτερούγες κοτόπουλο με κάρυ, fajitas με κοτόπουλο και πάει λέγοντας. Λογαριασμός στο τέλος, στα 17€ το άτομο.



Ελιά και Κάπαρη (Φιλελλήνων 62, τηλ.: 241 025 6169): Έχει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο, με κόκκινο τουβλάκι στους τοίχους και βίντατζ χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, και ένα μενού που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις «ψαγμένες» κοπές κρεάτων, αλλά δε λέει όχι και σε δημιουργίες όπως η Πυρομάδα (τραγανό ψωμί σχάρας, απάκι Κρήτης, φέτα, ντομάτα και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης) ή το Χαλούμι σχάρας με ντομάτα, ψητές πίτες, ρόκα και χαρουπόμελο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17€ το άτομο με κρασί.

Πού θα φάμε στην Πάτρα

Η Κατσαρόλα της Τούλας (Ρήγα Φεραίου 49, τηλ.: 261 0271555): Όμορφο μαγέρικο βγαλμένο απ’ τα παλιά, με τα τραπεζάκια του στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα και την κλασική «βιτρίνα» του μαγειρείου φορτωμένη με πεντανόστιμα, σπιτικά μαγειρευτά που περιλαμβάνουν παστίτσιο, λεμονάτο χοιρινό και κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες. Το αγαπούν εξίσου οι φοιτητές και οι μεγαλύτεροι Πατρινοί, για τις σούπερ γεύσεις του, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τις ωραιότατες τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 12€ το άτομο.

Λαβύρινθος (Πουκεβίλ 44, τηλ.: 261 022 6436): Μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, στολίζει τους πέτρινους τοίχους του με γιγάντια κρασοβάρελα και παραμένει εδώ και χρόνια αγαπημένο σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Στο μενού του φιγουράρουν σπιτικές γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν το κατσικάκι λαδορίγανη, το κοκκινιστό μοσχαράκι και τους γίγαντες στο φούρνο. Ο λογαριασμός μαζί με κρασί κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Το καλύτερο φαγητό στην Καβάλα

Σούσουρο (Αγίου Νικολάου 4, τηλ.: 251 0226111): Στον ατμοσφαιρικό χώρο που ήταν άλλοτε χαμάμ, το Σούσουρο σερβίρει εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα σε γενναίες μερίδες (ξακουστά είναι τα κεμπάπ και τα σουτζουκάκια του) αλλά και μερακλίδικα ορεκτικά σαν την ψητή μελιτζάνα με ντομάτα και τα μανιτάρια ψητά με σκορδοβούτυρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Τσαλαπετεινός (Πλατεία Καραολή Δημητρίου 36, τηλ.: 251 111 1073): Μοντέρνος και νεανικός, με ιντάστριαλ στοιχεία στην εσωτερική διακόσμησή του, ο Τσαλαπετεινός μας συστήνεται ως urban farm και ακροβατεί στο μεταίχμιο μεταξύ εστιατορίου και wine bar, σερβίροντας δημιουργικές νοστιμιές που περιλαμβάνουν σιγομαγειρεμένα καπνιστά παϊδάκια, ταϊλανδέζικα ramen and chilly και ψαγμένες κοπές black angus. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17€ το άτομο.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική."

Τζωρτζ Όργουελ, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας

  • 1981 Πατριάρχης Ιεροσολύμων εκλέγεται ο Διόδωρος Α' (ν.ημ.)

© 2002-2019 MEDIA2DAY