ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Πώς ζουν οι Εσκιμώοι; 

Μια ματιά στην ζωή ενός λαού εντελώς διαφορετικού από εμάς, σε μια γη αφιλόξενη αλλά μυστήρια μαγική…

Πώς ζουν οι Εσκιμώοι; 

Όταν μιλάμε για Εσκιμώους, στην πραγματικότητα έχουμε στο μυαλό μας τις φυλές των Ινουί που ζουν στα βόρεια του Καναδά και στην Αλάσκα, ή τις φυλές που κατοικούν στην Γροιλανδία. Πώς ζουν όμως αυτές οι φυλές, στις πιο παγωμένες και αφιλόξενες γωνιές του πλανήτη;

Πολύ καλά, είναι η απάντηση. Σίγουρα κρύα, αλλά πολύ καλά. Και οι παρακάτω φωτογραφίες το αποδεικνύουν.

Η ζωή σίγουρα είναι εντελώς διαφορετική όταν μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι βλέπεις μια λευκή, παγωμένη έρημο. 


Ειδικά αν πεις ότι ξυπνάς μια μέρα και βλέπεις αυτό στον ορίζοντα.


Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, και ίσως το μόνο τρόφιμο που οι Ινουί πρέπει να καταναλώσουν μαγειρεμένο. Το κρέας της πολικής αρκούδας περιέχει αρκετές τοξίνες, επειδή το ζώο τρέφεται με πτώματα, συνεπώς χρειάζεται καλό μαγείρεμα. Και ποτέ δεν καταναλώνεται το συκώτι της, καθώς περιέχει μέχρι και υπερτριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α από αυτή που χρειάζεται ένας άνθρωπος. Ο κίνδυνος υπερβιταμίνωσης Α, όπως έμαθαν οι Βρετανοί εξερευνητές που έφτασαν στην περιοχή, ήταν θανατηφόρος. 


Το κρέας των ψαριών, όμως, τρώγεται συνήθως ωμό. Οι Ινουί βασίζονται στην ντόπια πανίδα για την διατροφή τους – για παράδειγμα, μία φάλαινα μπορεί να θρέψει μία μικρή κοινότητα μέχρι και για έναν χρόνο – αλλά το πιο σημαντικό τρόφιμο για αυτούς είναι πιθανότατα το κρέας φώκιας. 


Το κρέας της φώκιας είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, και μάλιστα με λιγότερα από 2% λιπαρά – εκ των οποίων, τα περισσότερα υγιεινά μονο- και πολυακόρεστα – όπως και σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, D και ορισμένων πολύ σημαντικών βιταμινών του συμπλέγματος Β. 


Φυσικά, κάθε εικόνα αρκτικής φυλής που έχουμε δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να δούμε σκύλους και έλκηθρα, ε; Βέβαια, υπάρχει τεχνολογία, μην το ξεχνάμε αυτό. Οι Ινουί μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί από την ζωή που γνωρίζουμε εμείς, αλλά ζούμε στον ίδιο αιώνα. 


Που σημαίνει ότι κάποια μέλη της κοινότητας έχουν έξτρα χρόνο για χουζούρι. 


Στην γλώσσα των Ινουί, ιγκλού σημαίνει σπίτι—οποιοδήποτε σπίτι, όχι μόνο αυτά από πάγο.


Τα ιγκλού πάγου είναι απολύτως πρακτικά, καθώς ο πάγος παγιδεύει αέρα μέσα του, κρατώντας την θερμοκρασία του εσωτερικού σταθερή. Μάλιστα, ακόμα και χωρίς φωτιά, η θερμοκρασία σε ένα ιγκλού μπορεί να φτάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου μόνο από την θερμότητα που παράγουν τα σώματα. Η ζωή τους είναι σίγουρα πολύ, πολύ διαφορετική από την δική μας. Αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι η ζωή στις πιο απόμακρες και σκληρές γωνίες του πλανήτη; ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY