ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Το τροπικό δάσος που κανείς ποτέ δεν έχει ξαναδεί

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα είδη ζωής σε αρχαίο τροπικό δάσος ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρουσία, στη Μοζαμβίκη.

Το τροπικό δάσος που κανείς ποτέ δεν έχει ξαναδεί

Μια dream team επιστημόνων ανακάλυψε ένα μοναδικό στον κόσμο τροπικό δάσος, στα νότια της αφρικανικής ηπείρου, γεμάτο με είδη ζωής που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί ποτέ.

«Ένα δάσος που δεν έχει διαταραχθεί ποτέ από την ανθρώπινη παρουσία είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο» δήλωσε στην Guardian ο Dr Simon Willcock, από το Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, προσθέτοντας πως πρόκειται σίγουρα για το μοναδικό του είδους του στην Αφρική.

Το όρος Lico στη Μοζαμβίκη υψώνεται σαν το κάστρο του κακού σε ταινία του James Bond, κέντρο ενός ηφαιστείου στον κρατήρα του οποίου φωλιάζει το δάσος. Αν και το βουνό ήταν γνωστό στους ντόπιους, το δάσος στην κορυφή του ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Dr Julian Bayliss, ο οποίος το εντόπισε σε εικόνες του Google Earth και διαπίστωσε πως ήταν απομονωμένο και φαινόταν εντελώς ανέγγιχτο.Τα τροπικά δάση είναι τα παλαιότερα οικοσυστήματα στη Γη. Ορισμένα χρονολογούνται από την ιουρασική εποχή –κανένα τους όμως δεν έχει παραμείνει ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρουσία. Περίπου το 50% όλων των ειδών στη γη βρίσκονται σε τροπικά δάση, πράγμα που σημαίνει πως το δάσος στο όρος Lico ενδέχεται να αποτελεί μια βιολογική χρονοκάψουλα.Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συγκεντρωθεί η ομάδα των 28 ατόμων που ανέβηκε στην κορυφή για να κατέβει μετά στο δάσος. Βοτανολόγοι, βιολόγοι και επιστήμονες από τη Μοζαμβίκη, τη Σουαζιλάνδη, τη Νότια Αφρική, και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην αποστολή, την οποία οδήγησαν ορειβάτες στο κέντρο του όρους.

Η μελέτη του τροπικού δάσους συνεχίζεται και τα δείγματα που συλλέγονται είναι δεκάδες καθώς η έρευνα θα προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ματιά στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα δάση με την πάροδο του χρόνου. Οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν πλήθος νέων ειδών που κατοικούν στο τροπικό δάσος: αρκετές πεταλούδες, βατράχια, ένα τρωκτικό και ένα αμφίβιο είναι για την ώρα υποψήφια νέα είδη.Πηγή: Guardian.com

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY