ΤΑΞΙΔΙΑΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξενοδοχείο ή Airbnb; Τι να διαλέξω;

Ένας μικρός αλλά ψύχραιμος οδηγός για ένα μεγάλο και όσο να ‘ναι διχαστικό ζήτημα: Δωμάτιο ξενοδοχείου εναντίον σπιτιού του Airbnb. Ποιος θα κερδίσει;

Ξενοδοχείο ή Airbnb; Τι να διαλέξω;

της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει ένα παράδοξο στην ψυχολογία, που λέγεται «η δυστυχία της επιλογής» και περιγράφει εν ολίγοις πώς το να έχεις υπερβολικά πολλές επιλογές καταλήγει να σε εκνευρίζει αντί να σε κάνει χαρούμενο. Καθώς όλο και περισσότερες πλατφόρμες και προτάσεις έρχονται να προστεθούν στον τρόπο με τον οποίο διαλέγουμε και κλείνουμε διαμονή για διακοπές και εκδρομές, αυτός ο κανόνας φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή και στα ταξίδια μας. First world problems θα πεις, και θα ‘χεις δίκιο, αλλά η κουβέντα είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, οπότε λέμε να αγνοήσουμε για λίγο τα χάλια της παγκόσμιας οικονομίας και να την κάνουμε παρ’ όλα αυτά.

Γιατί να διαλέξεις Airbnb

Γιατί είναι αλλιώς να μένεις σε ένα ολόδικό σου διαμέρισμα, με την κουζίνα του, το μπάνιο του, την αυτονομία του, τις μπαλκονάρες του, την αυλή του ενίοτε, κι αλλιώς στα 15 τετραγωνικά ενός δωματίου ξενοδοχείου στο οποίο θα εξαρτάσαι από τη ρεσεψιόν και το ρουμ σέρβις για οτιδήποτε θέλεις να φας ή να πιείς.

Γιατί μαγειρεύοντας σε ένα σπίτι κάνεις σημαντική οικονομία, πράγμα σωτήριο σε ακριβούς προορισμούς διακοπών. Και τα Airbnb συνήθως έχουν όλες τις προμήθειες που θα χρειαστείς για να μαγειρέψεις όντως –γιατί καλά τα κατσαρολικά και οι βραστήρες, αλλά αν είναι να αγοράσω ένα ολόκληρο μπουκάλι λάδι για να φτιάξω το πρωί μια ομελέτα, άσε, πάω να την φάω έξω, τα ίδια θα πληρώσω.

Γιατί μένοντας σε ένα πραγματικό σπίτι έχεις καλύτερη επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινότητα του τόπου στον οποίο ταξιδεύεις. Τα ξενοδοχεία –ειδικά τα μεγάλα− είναι παντού ίδια. Η αρχική ιδέα του Airbnb όταν πρωτοξεκίνησε, που δεν είχε ακόμα ολόκληρα διαμερίσματα, αλλά δωμάτια στα σπίτια των χρηστών του, ήταν να κάνεις παρέα με τον άνθρωπο που θα σου νοίκιαζε τον χώρο του (ήταν στην ουσία η μετεξέλιξη του Couchsurfing, αλλά με λεφτά) για να γνωρίσεις «από μέσα» την χώρα στην οποία ταξιδεύεις.

Γιατί να διαλέξεις ξενοδοχείο

Γιατί από εκείνη την αρχική ιδέα του meta Couchsurfing έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον το Airbnb είναι συχνά πιο απρόσωπο και από ξενοδοχείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει τύχει να μην συναντήσουμε άνθρωπο, αλλά θυρίδα με κλειδιά στην είσοδο του σπιτιού, και όλες οι συνεννοήσεις να γίνονται μέσω email. Αν θέλεις προτάσεις για ταβερνάκια, ή τα μυστικά μπαράκια που πάνε οι ντόπιοι τα βράδια, καλή τύχη με το Foursquare και το Tripadvisor.

Γιατί τα ξενοδοχεία είναι τις περισσότερες φορές οικονομικότερα. Ειδικά αν είσαι αυτό που λέμε foodie, και δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς περίπτωση να μαγειρέψεις στο σπίτι, γιατί θέλεις κάθε μέρα να τρως έξω επειδή η κουζίνα είναι κομμάτι του τοπικού πολιτισμού και άμα δε δεις την κουζίνα του τόπου δεν έχεις δει τίποτα και μπίρι μπίρι, ε δεν το συζητάμε, σε συμφέρει το ξενοδοχείο.

Γιατί η Airbnb και η μόδα της που έγινε μανία έχει εκτινάξει τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη και έχει κάνει μικρές και μεγαλύτερες πόλεις να έχουν έλλειψη σπιτιών για μακροχρόνια, δηλαδή κανονική, με τον μήνα ενοικίαση, επειδή όλα έχουν γίνει Airbnb. Κι αν σκέφτηκες ότι δε σε νοιάζει αν ο μέσος Στοκχολμαίος δε βρίσκει οικονομικό σπίτι να νοικιάσει επειδή «αυτοί έχουν λεφτά έτσι κι αλλιώς» να σου θυμίσουμε ότι αυτό συμβαίνει σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό και στην Αθήνα και στα νησιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY