Ναύπλιο: Η πιο όμορφη Ιστορία

Η γοητεία της παλιάς πόλης. Η θαλασσινή αίσθηση που συνοδεύει τις βόλτες στα γραφικά καλντερίμια. Τα όμορφα ταβερνάκια με τις εξίσου όμορφες γεύσεις που κρύβονται σε κάθε γωνιά. Η «πόλη του Σαββατοκύριακου» μας δίνει όλους τους λόγους για να την (ξανα)ερωτευτούμε.
Ναύπλιο: Η πιο όμορφη Ιστορία
του Γιώργου Κόκουβα

Τα γραφικά καλντερίμια με τα γοητευτικά κτίρια φιλοξενούν τα βήματά μας. Τα χρώματα στα ανθισμένα μπαλκόνια και οι γεύσεις τα καθοδηγούν. Η Ιστορία διαγράφεται σε κάθε γωνία της παλιάς πόλης, σε κάθε κομψή πλατεία, σε κάθε ένα από τα φρούρια που κλείνουν μέσα τους την ομορφιά της νεότερης Ελλάδας.

Αν στα παραπάνω προσθέσετε την τοποθεσία που ευνοεί όλες τις αυθόρμητες και μη εξορμήσεις από την Αθήνα και την Πελοπόννησο, τότε το Ναύπλιο κερδίζει επάξια μια σταθερή θέση στα ανοιξιάτικα σαββατοκύριακα μας, απέχοντας μόλις δύο ώρες από την… ρουτίνα.

Δύο ώρες μακριά, κι όμως, όταν περπατάμε στα σοκάκια της αργολικής πόλης, ο χρόνος γυρίζει πίσω, στις εποχές που χτίστηκαν τα υπέροχα κτίρια που συναντάμε σε κάθε βόλτα, στα χρόνια που το Ναύπλιο έγινε πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και φιλοξένησε σπουδαίες προσωπικότητες, στις γωνιές όπου μπλέκεται το ενετικό μεγαλείο με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Και όλα αυτά, χωρίς να χάνονται στην ρετρό τουριστική αδιαφορία: Το Ναύπλιο προσφέρεται για ιδιαίτερες ρομαντικές αποδράσεις για δύο, για χαλάρωση ή για εκδρομές με αφορμή την θάλασσα και το καλό φαγητό.

Η όμορφη πλευρά της Ιστορίας



Όλες οι περιπλανήσεις στο Ναύπλιο ξεκινούν από τα καλντερίμια της παλιάς πόλης και καταλήγουν εκεί. Η πλατεία Συντάγματος, περιστοιχισμένη από σημαντικά κτίρια της ιστορίας μας, όπως η πρώτη ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποτελεί αφετηρία για τις περισσότερες «πεζοπορίες» μας στο ιστορικό κέντρο. Προσπερνώντας τα ελαφρώς τουριστικά café της πλατείας και ανηφορίζοντας προς τον επιβλητικό και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Γεωργίου, γρήγορα μπορεί κανείς να χαθεί οικειοθελώς στα πανέμορφα σοκάκια.

Τα ίδια σοκάκια στα οποία κάποτε δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, και που πλέον φιλοξενούνται χαριτωμένα μαγαζάκια, ζωντανά café και ήσυχες γωνιές κάτω από λουλουδιασμένα μπαλκόνια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά κτίρια, προσφέρονται για να απολαύσετε ένα δροσιστικό καφέ ή ένα παραδοσιακό γλύκισμα στο πλακόστρωτο.

Όταν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από την παλιά πόλη, το βλέμμα «ανοίγει» είτε προς την θάλασσα είτε προς τις κορυφές με τα ενετικά κάστρα. Από την μία, το Μπούρτζι και η καθιερωμένη «βαρκάδα» από το λιμάνι προς το φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και από την άλλη το Παλαμήδι με την πρόκληση των χιλίων (μείον ενός) σκαλιών και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του, καθώς και η Ακροναυπλία, όπου φυλακίστηκε ο Γέρος του Μοριά. Τρία κομμάτια της ιστορίας του τόπου «χτίζουν» το επιβλητικό φόντο της «ναυτικής πολιτείας» και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της περιήγησης του «πρωτάρη» στο Ναύπλιο.

Λίγο… sightseeing ακόμη

Αφού χορτάσετε τα ψώνια στην φημισμένη για την καλαισθησία της ναυπλιώτικη αγορά και τους καφέδες στο λιμάνι και στην παλιά πόλη, κάντε μία «βουτιά» στην παράδοση του τόπου, ανηφορίζοντας προς το Μουσείο Κομπολογιού (Σταϊκοπούλου 25, τηλ: 2752021618), όπου θα δείτε… χάντρα-χάντρα τον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής τους και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα από τα πιο δημοφιλή αναμνηστικά της πελοποννησιακής πόλης.

Ανάμεσα στις βόλτες σας, αφιερώστε λίγο χρόνο, λίγα βλέμματα και πολλά από τα clicks της φωτογραφικής σας μηχανής σε σπουδαία κτίρια όπως το Δημαρχείο, που κάποτε αποτέλεσε το δεύτερο γυμνάσιο της χώρας και την αρχοντική οικία Άρμανσπεργκ, που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονήματα της μετα-επαναστατικής Ελλάδας.

Γεύσεις και αρώματα διασκέδασης

Οι ιστορικές περιηγήσεις και το shopping therapy της ημέρας δίνουν την θέση τους σε ζωντανά βράδια και σε γαστριμαργικές ατασθαλίες που μας κάνουν να συνδέουμε το Ναύπλιο με τα πιο… χορτάτα μας Σαββατοκύριακα.

Στις παρυφές της παλιάς πόλης, τα συνήθως κατάμεστα ταβερνάκια φροντίζουν να καθησυχάσουν την πείνα μας με νόστιμη σχάρα και μαγειρευτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το «Όμορφο Ταβερνάκι» (Κωτσονοπούλου και Β. Όλγας 1, τηλ: 2752025944), στο οποίο θα δοκιμάσετε πολίτικο σουβλάκι, νόστιμο μπιφτέκι γαλοπούλας και πικάντικα «999 σκαλιά». Θα τα συνοδεύσετε με αργολικές και κορινθιακές ετικέτες κρασιού και θα κλείσετε γλυκά με σπιτικό μιλφέιγ, πληρώνοντας 15-20 ευρώ κατ’ άτομο.

Εξίσου νόστιμα μαγειρευτά και βαρελίσιο κρασί θα γευθείτε στα «Φανάρια» της παλιάς πόλης (Σταϊκοπούλου 13, τηλ: 2752027141), καθισμένοι στο στενάκι και ατενίζοντας τους περαστικούς στα γραφικά δρομάκια (ενδεικτική τιμή: 15-25 ευρώ κατ’ άτομο). Το εστιατόριο του «Κακαναράκη» (Β. Όλγας 18, τηλ: 2752025371) στην άκρη του παλιού Ναυπλίου, σχεδόν πλάι στο λιμάνι αποτελεί επίσης μέρος της ιστορίας της πόλης και σερβίρει εξαίσια μαγειρευτά και θαλασσινά στο όμορφο δρομάκι αλλά και στο περιποιημένο εσωτερικό του (ενδεικτική τιμή 20-30 ευρώ).

Για την απόλυτη εμπειρία… ψαροφαγίας, πάρτε την παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου και περίπου στα τέσσερα χιλιόμετρα ρίξτε άγκυρα στην «Ψαροπούλα του Βαλσάμη» (τηλ: 2751051162) ακριβώς μπροστά στο κύμα, για να δοκιμάσετε απαραιτήτως την εξαιρετική σουπιά με το μελάνι της και ό,τι άλλη θαλασσινή λιχουδιά έφερε το καΐκι από τον αργολικό κόλπο.

Επιστρέφοντας στο Ναύπλιο, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το «πιο γλυκό μυστικό» της παλιάς πρωτεύουσας, το «Περγαμόντο» (Κομνηνού 1, 2752024570) για να μπείτε στον πειρασμό των «ριγέ λουκουμάδων» (φρεσκοτηγανισμένοι λουκουμάδες περιχυμένοι με λευκή πραλίνα και σοκολάτα), τους οποίους ακόμη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Το λαλίστατο και φιλικότατο ζευγάρι ιδιοκτητών θα σας προτείνουν επίσης πολλά από τα ενδιαφέροντα γλυκά του μαγαζιού, αλλά και μικρά μυστικά της νυχτερινής ζωής, αφού το «Περγαμόντο»… διανυκτερεύει για τους ξενύχτηδες και ξέρει τα κατατόπια.

Πού θα μείνετε

Στο Hotel Vasilis, που αποτελεί μία από τις πιο low budget επιλογές, χτισμένο σε έναν λόφο 1,5 περίπου χιλιόμετρο από το κέντρο του Ναυπλίου, που προσφέρει απλά αλλά περιποιημένα δωμάτια με θέα και έναν χαριτωμένο κήπο στην τιμή των 45 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο (για κρατήσεις μέσω Booking).

Στο Akronafplia Pension που αποτελείται από τέσσερα κτίρια του 19ου αιώνα στο κέντρο της παλιάς πόλης και προσφέρουν ρομαντικά γοητευτικά δωμάτια με έπιπλα-αντίκες, σιδερένια κρεβάτια και πέτρινους τοίχους στην τιμή των 59 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο (για κρατήσεις μέσω Booking).

Στο ρομαντικό Δίας στην παλιά πόλη, το οποίο μετέτρεψε την αρχοντική κατοικία του Υψηλάντη σε έναν κουκλίστικο ξενώνα, στον οποίο μπορείτε να βρείτε δίκλινα δωμάτια στην τιμή των 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση (για κρατήσεις μέσω Booking).

Στο Αγρόκτημα Ελιά, λίγο έξω από το Ναύπλιο, για διαμονή στα όμορφα δωμάτια του και χαλάρωση μέσα στους πορτοκαλεώνες και τους ελαιώνες του αγροκτήματος. Από εκεί, μπορείτε να απολαύσετε απρόσκοπτη θέα προς το Παλαμήδι και όλη την πόλη του Ναυπλίου, ενώ το δίκλινο δωμάτιο θα σας στοιχίσει 65 ευρώ (για κρατήσεις μέσω Booking).

Για την απόλυτη χαλάρωση και πολυτέλεια, επιλέξτε ένα από τα μοναδικής αισθητικής δωμάτια του Nafplia Palace που δεσπόζει στην Ακροναυπλία και σας προσφέρει κάθε άνεση που μπορείτε να φανταστείτε, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης θέας της περιοχής. Το Deluxe Bungalow με θέα στην θάλασσα ξεκινά από τα 297 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ελέγξτε εδώ τις ειδικές προσφορές του ξενοδοχείου και κάντε την κράτησή σας online.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v