Ζάκυνθος: Παζλ σε φόντο τιρκουάζ

Κολυμπάμε παρέα με χελώνες, εξερευνούμε ορεινά χωριά, ξενυχτάμε μαζί με μεθυσμένους τουρίστες και ανακαλύπτουμε τα χίλια πρόσωπα του πιο ξέφρενου νησιού του Ιονίου. Εκείνου στο οποίο μπορείς να προσάψεις τα πάντα, εκτός από μονοτονία.
Ζάκυνθος: Παζλ σε φόντο τιρκουάζ
της Ηρώς Κουνάδη

Τιρκουάζ νερά. Ξέφρενα πάρτι. Μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Μεθυσμένοι τουρίστες. Συγκλονιστική κουζίνα. Νέον ταμπέλες “rooms to let”. Γραφικά χωριά. Resorts με μία πισίνα ανά πέντε μέτρα. Ανεξερεύνητη ενδοχώρα. Πόλη με κανονική ζωή, φτιαγμένη πρωτίστως για τους κατοίκους της, δευτερευόντως για τους τουρίστες. Αυθεντικός αγροτουρισμός. Ψαγμένα jazz bars. Υπαίθριες pub που λένε ακόμα τη βότκα πορτοκάλι “screw driver”, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα τιμημένα 80s.

Ένα διαρκές roller coaster εικόνων, τοπίων και εμπειριών, η Ζάκυνθος έχει να σου δείξει τόσα πρόσωπα, όσα αντέχεις να ανακαλύψεις. Το αν θα κατέβεις ζαλισμένος ή θα ζητήσεις και δεύτερο γύρο, εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο που θα της αφιερώσεις, τις γωνιές της που θα επιλέξεις να εξερευνήσεις και τη διάθεση να ξύσεις λίγο από το glitter στην επιφάνειά της για να τη γνωρίσεις.

Best of… βόλτες
Με βάση τον άγραφο νόμο των Ιόνιων νησιών, κάθε περιήγηση ξεκινά από την πόλη (λιμάνι, Ζάκυνθο, ή Χώρα, ανάλογα με το όνομα που προτιμά ο καθένας να της δίνει) και περιλαμβάνει απαραιτήτως τη Στράντα Μαρίνα, τον πεζόδρομο που ξεκινά από την πλατεία Διονυσίου Σολωμού για να καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, τη Ρούγα, εμπορικό κέντρο της πόλης, την προκυμαία, και βέβαια το Ενετικό Κάστρο που υψώνεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη.

Πολύ πιο γήινη και λιγότερο «μουσειακή» από άλλες επτανησιακές πρωτεύουσες, η πόλη της Ζακύνθου διατηρεί λίγη από τη βενετσιάνικη κληρονομιά της –στις λότζιες, τις περίτεχνες στοές και τις μεγάλες, πλακόστρωτες πλατείες– και πολλή από την σύγχρονη ζωντάνια της, σε ένα μείγμα που πολύ περισσότερο από όμορφη, την κάνει ενδιαφέρουσα.

Κάτω από το Κάστρο, αμφιθεατρικά κτισμένη στο λόφο, η πλημμυρισμένη στο πράσινο Μπόχαλη είναι ίσως η ομορφότερη, και σαφώς εκείνη με την ωραιότερη θέα, γειτονιά της Ζακύνθου. Ακριβώς απέναντι, ο πευκόφυτος λόφος του Στράνη, όπου ο Σολωμός συνέθεσε τον Ύμνο στην Ελευθερία, φιλοξενεί στην κορυφή του το σπίτι του ποιητή και προσφέρει επίσης πανοραμική θέα στην πόλη.

Στα νοτιοδυτικά του νησιού, μια άλλη αμφιθεατρική πλαγιά, χωρίς αξιοθέατα, café και λοιπές ανθρώπινες παρεμβάσεις, προσφέρει κάθε απόγευμα το υπερθέαμα ενός κατακόκκινου ήλιου που βουτά στην τιρκουάζ απεραντοσύνη του Ιονίου. Το Κερί είναι μία από τις πλέον αγαπημένες γωνιές του νησιού, όχι μόνο για το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα, αλλά και για τα ταβερνάκια του χωριού, που φημίζονται για την εξαίσια τοπική κουζίνα που σερβίρουν, και για την αμμουδερή παραλία από την άλλη πλευρά του λόφου, της οποίας τα γαλαζοπράσινα νερά της χάρισαν την ονομασία Λίμνη.

Οι φυσιολάτρες θα ενθουσιαστούν από τα καταπράσινα τοπία του Βασιλικού, του ανατολικού ακρωτηρίου της Νότιας Ζακύνθου, και ιδιαίτερα από την ανάβαση στο Ξηροκάστελο, τον λόφο που ξεκινώντας από μια ρεματιά σκαρφαλώνει στα 400 μέτρα. Εδώ είναι κτισμένο και ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού, η Παναγία Σκοπιώτισσα, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργεί και το Μουσείο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου –γεγονός καθόλου τυχαίο, καθότι οι νότιες παραλίες του Βασιλικού είναι στην πλειοψηφία τους παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Στον εν πολλοίς ανεξερεύνητο Βορρά, το τοπίο αλλάζει. Οι πεδιάδες του Νότου δίνουν τη θέση τους σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους, που βουτούν από ψηλά στη θάλασσα. Το κτισμένο το 1568 μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, κοντά στο γραφικό χωριό της Αναφωνήτριας στην περιοχή Βολιμές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και το σημείο απ’ όπου είναι τραβηγμένες όλες εκείνες οι φωτογραφίες του Ναυαγίου που όταν μεγαλώνουν γίνονται πόστερ. Μια σιδερένια εξέδρα κρεμασμένη στο κενό, λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι, είναι το παρατηρητήριο της πλέον φωτογραφημένης παραλίας της Μεσογείου.

Top-10 βουτιές
* Από το καραβάκι, που ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο Βολιμών ή το Πόρτο Βρώμη, στο Ναυάγιο. Ναι, είναι υπέρ-προβεβλημένο, υπέρ-τουριστικό και υπέρ-κλισέ. Αλλά δικαίως: γιατί το χρώμα των νερών του είναι εξωπραγματικά τιρκουάζ, η άμμος του κατάλευκη και οι θεόρατοι βράχοι που το περικλείουν σχεδόν απόκοσμοι. Ξυπνήστε νωρίς, κι ελάτε πριν τις 11.00, για δύο λόγους: πρώτον, για να αποφύγετε την κοσμοσυρροή και δεύτερον για να δείτε τους υπέροχους χρωματισμούς που δημιουργούν οι πρωινές ακτίνες του ήλιου, εκείνους που βλέπετε στις αφίσες των ταξιδιωτικών γραφείων και σκέφτεστε ότι πρέπει να είναι ψηφιακά επεξεργασμένοι. Δεν είναι.

* Στην απέραντη αμμουδιά του Γέρακα, όπου φτιάχνει η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta τις φωλιές της. Θα ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπαθέστατα τετράποδα από τους εθελοντές του Θαλάσσιου Πάρκου στην είσοδο της παραλίας, θα περπατήσετε με προσοχή, μακριά από τη σηματοδότηση των φωλιών τους, και θα μείνετε μέχρι τις 19.00 το απόγευμα, οπότε η παραλία κλείνει, για να αφήσει τους μόνιμους κατοίκους της στην ησυχία τους.

* Από τα βράχια στα καταπράσινα νερά του Πόρτο Λιμνιώνα. Ένας κολπίσκος τόσο κλειστός που θυμίζει φιόρδ, μερικές σπηλιές που προσφέρονται για εξερευνήσεις στο άνοιγμά του, καμία απολύτως αξιοποίηση –βλέπε πλαστικοποίηση– πέρα από ένα συμπαθέστατο ταβερνάκι μερικά σκαλιά πάνω από την παραλία. Ο παράδεισος του φυσιολάτρη.

* Στο εξίσου φιόρδ-ικό Πόρτο Βρώμη, με τα τιρκουάζ νερά που ελίσσονται ανάμεσα σε ψηλά, σκεπασμένα από πεύκα βράχια, για να καταλήξουν σε μια μικρή παραλία με λευκή άμμο.

* Στο εξωτικό Μαραθονήσι, στον Κόλπο του Λαγανά, με την άμμο την τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει σχεδόν λευκή και τα διάφανα, γαλάζια νερά. Θα έρθετε είτε με βαρκάκι από τη Λίμνη Κεριού, είτε νοικιάζοντας το δικό σας μικρό εξωλέμβιο, προς περίπου 30 ευρώ για λίγες ώρες, από την παραλία του Λαγανά. Όσο και αν σας συνεπάρει η εμπειρία της εικοσάλεπτης οδήγησης, μην αμελήσετε να κοιτάτε κάτω: οι πιθανότητες να δείτε χελωνάκια να κολυμπούν αμέριμνα είναι με το μέρος σας.

* Στα θειούχα Ξύγκια, το νερό των οποίων –εκτός από φαντασμαγορικά τιρκουάζ– είναι και ιαματικό, χάρη στις πηγές που αναβλύζουν στις σπηλιές ακριβώς δίπλα στην παραλία.

* Στα εξωτικά, γαλαζοπράσινα νερά της σχεδόν ερημικής Μαραθίας, με τα κατάλευκα βότσαλα και το πράσινο που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα.

* Στα μεγάλα βάθη, με μπουκάλες, αναπνευστήρες και όλο τον σχετικό εξοπλισμό, στη Λίμνη Κεριού, όπου λειτουργούν και σχολές καταδύσεων για την πρώτη σας επαφή με το απέραντο τιρκουάζ του ιόνιου βυθού.

* Στα κρυστάλλινα νερά της happy αμμουδιάς του Πόρτο Ζόρο. Ιδανική για όσους αγαπούν το all day fun των beach bars, θα σας κρατήσει όλη μέρα με finger food και upbeat μουσικές από τα ηχεία του Porto Azzuro Beach Bar, το οποίο διοργανώνει σχεδόν καθημερινά parties και events με guest DJs. Στη νότια άκρη της παραλίας, οι γλίνες προσφέρονται για φυσικά λασπόλουτρα που θα ζήλευε και το πιο εξελιγμένο spa.

* Από τη σανίδα του windsurf στα νερά των Αλυκών. Η αγαπημένη των windsurfers παραλία του νησιού είναι μια μεγάλη αμμουδιά με υπέροχα, τιρκουάζ νερά και αμέτρητες ευκαιρίες για beach και water sports, αν βαριέστε την ξαπλώστρα. Η φυσική συνέχειά της, το Αμμούδι, έχει την ίδια χρυσαφένια άμμο, με περισσότερη ησυχία.

Οι γεύσεις που κάνουν τη διαφορά
Αυθεντική ζακυνθινή κουζίνα (hit το κοκκινιστό κουνέλι) συνοδεία καντάδων θα δοκιμάσετε στον «Αδελφό του Κώστα» στο Βασιλικό, με περίπου 20 ευρώ το άτομο. Στις τοπικές νοστιμιές, αλλά και την ελληνική κουζίνα, ειδικεύεται και «Η Ταβέρνα που Λέγαμε» στο Ξηροκάστελο –η οποία είναι κατά τι ακριβότερη, στα 30 περίπου ευρώ το άτομο.

«Πειραγμένες» γεύσεις με βάση την ελληνική κουζίνα, αλλά και με ευρωπαϊκές επιρροές, σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσετε στο «Πορτοκάλι», στο Αργάσι. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες θα εμπιστευθείτε τα «Ναυτάκια» στο Κρυονέρι. Αμφότερα θα σας κοστίσουν περί τα 25 ευρώ το άτομο.

Δημιουργική ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα δίπλα στη θάλασσα, σε ένα κατάλευκο περιβάλλον που εντυπωσιάζει, προτείνει το "Aperitto", στον Άγιο Σώστη. Υπολογίστε περί τα 30 ευρώ το άτομο. Αν νοσταλγήσετε ιταλικό… γραμμή στο “Bella Nappoli”, στον Λαγανά, για αυθεντικές γεύσεις από τη Νότια κυρίως Ιταλία. Οι τιμές του δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ το άτομο.

Εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα, ασύγκριτο χωριάτικο ψωμί και ολόφρεσκες σαλάτες θα δοκιμάσετε στον "Πλάτανο", στο Βανάτο, με μόλις 10-15 ευρώ το άτομο. Σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και θαλασσινές νοστιμιές, με θέα στα καταπράσινα νερά του Λιμνιώνα, στο «Πόρτο Λιμνιώνας», το ταβερνάκι πάνω από την παραλία, με 15-20 ευρώ το άτομο. Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτική κουζίνα, τέλος, στο «Φανάρι του Κεριού», στο ομώνυμο χωριό, με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, και τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 15-20 ευρώ το άτομο.

Top-8 ξενύχτια
Ο Λαγανάς, εκτός από θέμα – σετ με το Φαληράκι της Ρόδου στα αυγουστιάτικα δελτία ειδήσεων, είναι και το θεματικό πάρκο του ζακυνθινού nightlife. Αμέτρητα υπαίθρια μπαράκια και pubs, από εκείνες που λέγαμε στην αρχή ότι αποκαλούν ακόμη τη βότκα πορτοκάλι screw driver, δεξιά κι αριστερά του δρόμου που καταλήγει στην παραλία, διακοσμούνται με γιγάντιες νέον ταμπέλες και μεθυσμένους τουρίστες με περίεργη ή ελάχιστη αμφίεση που χορεύουν, συνήθως σε ρυθμό διαφορετικό από εκείνον της μουσικής, στις μπάρες. Δεν είναι το απαύγασμα του καλού γούστου, είναι όμως μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά. Αν δεν αντέχετε το θέαμα χωρίς αλκοόλ, παραγγείλτε μπύρα, ή οτιδήποτε σερβίρεται σε κλειστό μπουκάλι.

Για νορμάλ ξενύχτια τώρα, μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι το διώροφο Base, στην πόλη, που αγαπά τα funky και R’n’B ακούσματα, και το Barrage, στο Αργάσι, το οποίο, εκτός από καλή μουσική την οποία αναλαμβάνουν guest DJs από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέτει και έναν πανέμορφο κήπο, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Εξαιρετικά κοκτέιλ θα δοκιμάσετε στο Lobby, στην παραλία της πόλης, το οποίο θα βρείτε ανοιχτό από το πρωί, για καφέ. Αν προτιμάτε κάτι πιο χαλαρό, ανηφορίστε προς την Μπόχαλη και πιάστε τραπεζάκι με θέα όλη την πόλη στο ατμοσφαιρικό Movida ή κατευθυνθείτε προς το Ξηροκάστελο, για κοκτέιλ με άρωμα θαλασσινό, στο Island.

Ρομαντικό είναι και το σκηνικό του Cameo Club, στο νησάκι του Αγίου Σώστη, απέναντι από το Λαγανά, στο οποίο φτάνετε περπατώντας στην ξύλινη προβλήτα μέσα στη θάλασσα, για ποτό με θέα στα ατμοσφαιρικά φωτισμένα νερά, υπό τους ήχους mainstream μουσικής. Τέλος, το bar Cheers, στο Λαγανά, είναι ιδανικό για τα απογευματινά σας κοκτέιλ, με θέα στο ηλιοβασίλεμα, πριν την… επέλαση των βαρβάρων.

Best of… διαμονή
Αγροτουριστικοί ξενώνες, πεντάστερα ξενοδοχεία, μικρές cozy πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Ζάκυνθος προσφέρει τόσες επιλογές διαμονής, όσα και τα αμέτρητα πρόσωπά της. Μερικές από τις καλύτερες είναι οι εξής:

Logothetis Organic Farm (τηλ.: 26950 35106): Ένα καταπράσινο κτήμα 700 στρεμμάτων στο Βασιλικό, με δώδεκα κουκλίστικα σπιτάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα, μαζί με τα κατοικίδιά τους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 90-100 ευρώ για το δίκλινο, και περιλαμβάνουν την ενοικίαση mountain bikes.

Porta del Mar (τηλ.: 26950 65082): Πέτρινες βίλες, ιδανικές για παρέες, που συνδυάζουν τη γοητεία της παράδοσης με την άνεση όλων των σύγχρονων παροχών, κτισμένες επάνω στο κύμα στην παραλία Άμπουλα, 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Η βίλλα των τεσσάρων ατόμων (με δύο υπνοδωμάτια) τον Αύγουστο κοστίζει 200 ευρώ.

Revera Villas (τηλ.: 26950 27524): Ρομαντικές, πέτρινες βίλλες στο Κερί, σε τιμές που κυμαίνονται στα 90 ευρώ για δύο άτομα.

Yria Hotel (τηλ.: 2695044682-3): Στην πόλη της Ζακύνθου, μιαν ανάσα από την Πλατεία Σολωμού, το Yria διαθέτει προσεγμένα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές, κάποια εκ των οποίων απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα. Οι τιμές για τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 65 ευρώ με πρωινό.

Palatino Hotel (τηλ.: 26950 27780): Πενήντα μέτρα από τη θάλασσα, στην πόλη της Ζακύνθου, το Palatino προσφέρει όμορφα δωμάτια και σουίτες, κάποια εκ των οποίων απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα από το μπαλκονάκι τους. Οι τιμές για τον Αύγουστο ξεκινούν από 60 ευρώ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.

Sun Rise (τηλ.: 26950 49097): Περιτριγυρισμένο από ελαιώνες, σε μια από τις περιοχές της Ζακύνθου που δεν κοιμούνται ποτέ, το Τσιλιβί, το Sun Rise προσφέρει προσεγμένα δωμάτια, σε τιμές που ξεκινούν από 66 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.

Therianos Villas (τηλ.: 26950 83373): Στην Καλλιθέα των Αλυκών, τέσσερις κουκλίστικες βίλλες με τους δικούς τους, ολάνθιστους κήπους συνθέτουν μία από τις καλύτερες αγροτουριστικές προτάσεις του νησιού. Πλήρως εξοπλισμένες με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, και με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 70 ευρώ για δύο άτομα, τον Αύγουστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v