ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΚΡΑΣΙ

Ποτήρι ή μπουκάλι κρασί; Τι με συμφέρει;

Δεν ξέρεις τι να κάνεις κάθε που πιάνεις στα χέρια σου λίστα κρασιών σε εστιατόριο; Είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε από το δίλημμα.

Ποτήρι ή μπουκάλι κρασί; Τι με συμφέρει;

Δίλημμα αιώνιο, ειδικά στα εστιατόρια τα σχετικά ακριβά, αλλά και στα wine bar που δεν έχεις πάει απλά για ένα ποτηράκι στα γρήγορα, αλλά για να αράξεις, να φας και να πιείς. Τι θα πιείς; Κρασί σε ποτήρι, ή μπουκάλι, που θα το μοιραστείς με το ραντεβού σου; Η απάντηση είναι, όπως σε όλα τα σημαντικά ζητήματα αυτής της ζωής, «εξαρτάται».

Κατ’ αρχάς, πόσο πίνετε;

Πόσο πίνεις εσύ, και πόσο πίνει και ο άλλος. Αν ένας από τους δυο σας, ή και οι δυο σας, είστε από αυτούς που στο δεύτερο ποτήρι αποκτάτε κόκκινα μαγουλάκια και αρχίζετε να νυστάζετε, μην το συζητάς, πάρε ποτήρι. Χαμένο θα πάει και το μπουκάλι, που δεν θα το τελειώσετε, και τα 20€ περίπου, που καλύτερα να τα δώσετε για δύο έξτρα ορεκτικά, κι ένα γλυκάκι στο τέλος –η εντελώς αναξιόπιστη προσωπική μας εμπειρία έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν, τρώνε.

Μετά, υπάρχει και το θέμα του πόσοι είστε. Αν δεν έχεις βγει ραντεβού, αλλά για φαγητό με την παρέα, το μπουκάλι πιθανότατα θα σας συμφέρει. Αν είστε πέντε άνθρωποι, ένα ποτήρι ο καθένας θα πιεί. Κοίτα, για παράδειγμα, τη λίστα του 7 Food Sins, που χρησιμοποιεί την τεχνική Coravin (πράγμα που σημαίνει πως διαθέτει όλα του τα κρασιά και σε ποτήρι): Ας πούμε ότι θέλετε να δοκιμάσετε ένα εξαιρετικό κόκκινο Αγιωργίτικο από το Κτήμα Παλυβού. Το ποτήρι θα σας κοστίσει 6€ στον καθένα, το μπουκάλι 26€. Αν είστε πέντε και πάρετε από ένα ποτήρι, θα πληρώσετε 30€. Απλά μαθηματικά.

Επίσης, τι θέλετε να πιείτε;

Πέρα από το θέμα της ποσότητας, υπάρχει στην εξίσωση και αυτό της εμπειρίας. Αν έχεις ένα αγαπημένο κρασί που έχεις καιρό να πιείς, ξέρεις ότι ταιριάζει με αυτά που θα παραγγείλετε να φάτε, και το βρεις και στη wine list, χτύπησες τζακ ποτ, παρ’ το. Αν, όμως, εσύ θέλεις κόκκινο και το ραντεβού σου προτιμά ροζέ, ή είστε σε διάθεση για πειραματισμούς, γιατί να μην δοκιμάσετε δυο-τρία διαφορετικά πράγματα;

Να, η λίστα του Balcony στο Κουκάκι για παράδειγμα, έχει σούπερ επιλογές σε ποτήρι στα 5€-6€, τα αντίστοιχα μπουκάλια των οποίων κυμαίνονται στα 18€-22€. Αν παίξετε με τους συνδυασμούς σας, και αντιστοιχίσετε ας πούμε, δυο ποτήρια ροζέ με το ορεκτικό και δυο ποτήρια κόκκινο με τα κυρίως πιάτα σας, περίπου τα ίδια θα έχετε πληρώσει –και θα είστε και μερακλήδες.

Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η καλύτερη χρήση της ζωής είναι να την αφιερώσεις σε κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο απ’ αυτήν."

William James, 1842-1910, Αμερικανός φιλόσοφος

  • 1806 - Στη Μάχη της Ιένας ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης εκμηδενίζει τον πρωσσικό στρατό.
    1888 - Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Λουί Λε Πρενς γυρίζει το φιλμ Roundhay Garden Scene, την αρχαιότερη σωζόμενη ταινία.
    1915 - Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

© 2002-2019 MEDIA2DAY