ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΚΡΑΣΙ

10 τέλεια κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Ποια κρασιά θα συνοδεύσουν το γιορτινό τραπέζι; Δέκα κορυφαίες επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

10 τέλεια κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κόκκινα, λευκά, ροζέ και σαμπάνιες πρωταγωνιστούν στην πιο γιορτινή οινική λίστα με ετικέτες που συνοδεύουν αρμονικά τα λουκούλεια τραπεζώματα.

Εν αρχή ην η σαμπάνια


Champagne Montvillers

Τιμή: 36€ 

Από την περιοχή Aÿ, μια μείξη από Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay με κρεμώδη υφή, με παλέτα αρωμάτων και γεύσεων από ψωμί του τοστ, μπριός και έντονη ορυκτότητα. Μπορούμε να τη συνδυάσουμε με σολομό ή τόνο, θαλασσινά, χτένια, στρείδια ή ως απεριτίφ.

Τα λευκά


Άσπρο από Μαύρο ’17 – Κτήμα Χρυσοχόου, Ξινόμαυρο Νάουσα

Τιμή: 8,80€

Πρωτότυπο και απολαυστικό κρασί από Ξινόμαυρο σε λευκή οινοποίηση (blanc de noir), που βγάζει αρώματα από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή και αφήνει έντονη λιπαρότητα στη γεύση. Συνδυάζεται υπέροχα με τη γιορτινή γαλοπούλα και γενικά με λευκά κρέατα, αλλά και με ψάρια μέτριας λιπαρότητας.

Δέκα ’12 Κτήμα Οινογένεσις

Τιμή: 17,20€

Απολαυστικό λευκό, με αρωματική παλέτα που περιλαμβάνει μαρμελάδα ροδάκινο, γλυκό κυδώνι, κίτρινα ώριμα φρούτα, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, καπνό και βανίλια. Διαθέτει πλούσιο σώμα, λιπαρή υφή και συνδυάζεται ωραιότατα με ένα καραμελωμένο μπούτι αρνιού, με μελωμένο γουρουνάκι ή μια πιατέλα με ώριμα τυριά.

Pouilly-Fuissé Marie Antoinette ‘14 - Chateau Fuissé, Chardonnay

Τιμή: 25€

Από την περιοχή Maconnais της Βουργουνδίας ένα φινετσάτο και βουτυράτο κρασί, με αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα, εσπεριδοειδή και έντονη ορυκτότητα. Τού ταιριάζει φοβερά μια γαλοπούλα με πλούσια γέμιση με κάστανα, κουκουνάρι, δαμάσκηνο και σταφίδες.

Το ροζέ


Βουδόματο Οινοποιείο Γαβαλά – Σαντορίνη

Τιμή: 22€

Η ιδιαίτερη ποικιλία Βουδόματο μας χαρίζει έναν σπάνιο ροζέ οίνο με διακριτικά φρουτώδη χαρακτηριστικά, ορυκτότητα και αρώματα από κεράσι και ρόδι. Ταιριάζει όμορφα με θαλασσινά, ψάρια, ζυμαρικά και λευκά κρέατα, όπως για παράδειγμα ένα μυρωδάτο χοιρινό κοκκινιστό με σπαγγέτι.

Τα κόκκινα


Σεμέλη Grand Reserve ’12 – Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέα
Τιμή: 17€ 

Πυκνό και με χρώμα πορφυρό το «σημείο αναφοράς» του οινοποιείου βγάζει αρώματα από ώριμα κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχάρια λόγω της μακράς παραμονής του στο βαρέλι και τη φιάλη. Έχει βελούδινες τανίνες, και γευστικά χαρακτηριστικά από σοκολάτα, μαρμελάδα φρούτων, φρυγανιωμένο ψωμί και κανέλα. Στέκεται λοιπόν επάξια δίπλα σε πλούσια πιάτα κρέατος όπως γουρουνάκι στη σούβλα, αρνί στον φούρνο με μέλι και μουστάρδα, αγριογούρουνο ή ελάφι στη γάστρα αλλά και με σκληρά κίτρινα τυριά.

Άγιος Χρόνος ’13 – Κτήμα Αβαντίς, Syrah και Viognier, Αφράτι Μύτικας Εύβοια

Τιμή: 18€

To ελληνικό Côte-Rôtie είναι ιδιαίτερο κρασί με νότες λουλουδιών, αρώματα βιολετας, γλυκόριζα, κόκκινα γλυκά φρούτα, πικάντικο χαρακτήρα και βελούδινες τανίνες. Συνοδεύει και αυτό ιδανικά πλούσια πιάτα κρέατος όπως το κυνήγι.

Παλιοκαλιάς ’15 – Δαλαμάρα, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα
Τιμή: 55€

Ένα ρωμαλέο, στιβαρό αλλά και συνάμα φινετσάτο κρασί, το οποίο συνδυάζει αρώματα από κόκκινα φρούτα, βιολέτα, γλυκό ντοματάκι και γλυκόριζα. Είναι αρκετά premium και δυσεύρετο και θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες – ΟΑΚ, Mr, Vertigo, Ανθίδης, Kylix κ.α. Ταιριάζει όμορφα με αρνάκι με μέλι και baby πατάτες, ψαρονέφρι με δαμάσκηνα ή ένα χοιρινό με δαμάσκηνα και δενδρολίβανο.

Chianti Classico ’15 - DOCG Querciabella, Sangiovese Tuscany

Τιμή: 30€

Ένα μοναδικό κρασί από την Τοσκάνη που περικλείει μέσα του την ιστορία χρόνων και διαθέτει πικάντικο χαρακτήρα, βγάζοντας αρώματα από ώριμα φρούτα, βύσσινο, ούρα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, βανίλια, κέδρο, μαύρο τσάι και πιπέρι. Το συνδυάζουμε με κρέας στη γάστρα, γουρουνάκι με μυρωδικά στο φούρνο ή με μια σάλτσα με κρασί και μαύρη τρούφα.

Και το επιδόρπιο


Nopera Epitome, Λευκό Μοσχάτο Μικρόρωγο, Σάμος
Τιμή: 55€

Αποτελεί την απόλυτη έκφραση της εξέλιξης του σαμιακού γλυκού μοσχάτου με την αρωματική του παλέτα να μπλέκει νότες από γλυκό του κουταλιού κυδώνι, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδα φρούτων καρύδι καραμέλα και μόκα σοκολάτα. Συνδυάζεται με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά – δίπλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

* Ευχαριστούμε τον Στάθη Τσώκο, head sommelier  και restaurant manager στο εστιατόριο Aleria, κάτοχο Diploma Somellier Gold Certification της ASI και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.



Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY