ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΚΡΑΣΙ

10 + 1 υπέροχα ελληνικά κρασιά για τον Σεπτέμβρη

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με 11 εκλεκτές οινικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα για κάθε βαλάντιο.

10 + 1 υπέροχα ελληνικά κρασιά για τον Σεπτέμβρη

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και, όσο και αν αυτό μας λυπεί, πρέπει να αφήσουμε πίσω τα ροζέ και τα αφρώδη κρασιά, και να καλωσορίσουμε στο τραπέζι μας οινικές επιλογές με πιο γεμάτο σώμα και βαρελίσιο χαρακτήρα.

Η οινική μας κάβα για τον Σεπτέμβρη λοιπόν, αλλά και για το φθινόπωρο που πλησιάζει, περιλαμβάνει κρασιά περισσότερο λιπαρά, περισσότερο βουτυράτα και πιο πλούσια σε όγκο, έτσι ώστε να ταιριάξουν αρμονικά με τις κρύες ημέρες που έρχονται.

Ο Στάθης Τσώκος, restaurant manager και head sommelier του Aleria, προτείνει έντεκα ελληνικές ετικέτες οι οποίες θα συντροφεύσουν ιδανικά τις νύχτες (και γιατί όχι τις ημέρες) μας από δω και στο εξής.

Λευκά

 

Σαββατιανό, Παπαγιαννάκος Παλαιά Κλήματα, 2017 ΠΓΕ Μαρκόπουλο


Τιμή: 7,30€

Τα άνω των 50 ετών κλήματα του κτήματος Παπαγιαννάκου δίνουν ένα φίνο κρασί με αρώματα από λευκά άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή, αχλάδι, ροδάκινο και έντονη ορυκτότητα. Συνδυάζεται αρμονικά με τη μεσογειακή κουζίνα, ψάρια, θαλασσινά και λευκά κρέατα.



Μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα, Μπουτάρης Οινοποιητική, 2017 ΠΓΕ Παλλήνη

Τιμή: 9€ 

Η αρωματικότητα και η δροσιά της Μαλαγουζιάς εκφράζεται μέσα από αρώματα λουλουδιών και φρούτων όπως το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, το πεπόνι και ο ανανάς. Η ένταση και η πολυπλοκότητα του ταιριάζει σε χορτόπιτες, αρνάκι φρικασέ, θαλασσινά και διάφορα κίτρινα τυριά.

 


Blanc de Gris, Κτήμα Τσελέπου, ποικιλία Μοσχοφίλερο, 2017, ΠΓΕ Αρκαδία


Τιμή: 12€ 

Ο Γιάννης Τσελέπος δίνει τη δική του πινελιά στο Μοσχοφίλερο, ολοκληρώνοντας τη ζύμωση σε δρύινο βαρέλι, όπου το κρασί παραμένει για τρεις μήνες με οινολάσπες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με συναρπαστική πολυπλοκότητα και αρώματα από τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεμόνι, λάιμ, ζύμες και μαγιά. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με πράσινες σαλάτες, αλλά και με το αρκετά «ζόρικο» στο pairing αυγό, για παράδειγμα με μια ομελέτα με σπαράγγια.

Άσπρος Λαγός, Δουλουφάκης, Βιδιανό από τις Δάφνες Ηρακλείου Κρήτης, 2016 ΠΓΕ Κρήτη

Τιμή: 15,80€

Ζυμώνεται σε βαρέλι όπου και παλαιώνει σε πέντε μήνες βγάζοντας μια ιδιαίτερη αρωματική παλέτα με λευκά άνθη, εσπεριδοειδή, βερίκοκο, πεπόνι και έντονη ορυκτότητα σε συνδυασμό με βουτυράτη γεύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν ιδανικό για μεγάλα ψάρια, όπως η σφυρίδα και η συναγρίδα, αλλά και χοιρινό και κοτόπουλο με λευκές σάλτσες. 

 

Πυρίτης Καραμολέγκος, Mega Cuvee, Ασύρτικο, ΠΟΠ Σαντορίνη 2016

Τιμή: 34€

Το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου μας δίνει ένα κρασί από αμπέλια που ξεπερνούν τα 120 χρόνια ηλικίας, το οποίο παραμένει δέκα μήνες με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ένα κρασί με όγκο, σώμα και πολυπλοκότητα, το οποίο βγάζει αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη ορυκτότητα του το καθιστούν ιδανικό ταίρι για λιπαρά ψάρια, γεμιστή γαλοπούλα, ζυμαρικά και ριζότο.


Κόκκινα

Λημνιώνα, Ζαφειράκη, ΠΓΕ Τύρναβος 2016

Τιμή: 20€ 

Χαρακτηρίζεται το ελληνικό pinot noir. Η Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη ξεδιπλώνει μια μεγάλη παλέτα αρωμάτων και γεύσεων από κόκκινα φρούτα, πικάντικα μπαχαρικά, βανίλια, κανέλα και γαρύφαλλο. Το ελκυστικό αυτό μπουκέτο ταιριάζει ιδανικά στο τραπέζι μας με αρνάκι στη σούβλα, κυνήγι, λουκάνικα στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα και ροστ μπιφ, ενώ επιδέχεται παλαίωσης 7-8 χρόνων.

Apocalypsis, Κτήμα Μπαραφάκα, Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέα 2012

Τιμή: 13€

Μια εξαιρετική Νεμέα από τον Χρήστο Μπαραφάκα, η οποία παραμένει 12 μήνες σε βαρέλι για να δώσει ένα κομψό Αγιωργίτικο με αρώματα βιολέτας, αγριοκέρασου, βύσσινου, βατόμουρου, μέντας, φύλλων τσαγιού, βανίλιας, πιπεριού και καπνού. Συνδυάζεται με μαγειρευτά κρέατα μπρεζέ, ένα οσομπούκο, μοσχαράκι ψητό, μάγουλα και ουρά μόσχου και επιδέχεται παλαίωσης 8-10 χρόνων.

Ράμνιστα, Κυρ Γιάννη, Ξινόμαυρο, ΠΟΠ Νάουσα 2013

Τιμή: 16,40€

Μια φινετσάτη Νάουσα, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης 8-10 χρόνων, αυτή η Ράμνιστα του ’13 βγάζει στρογγυλά αρώματα από τριαντάφυλλο, φράουλα, κεράσι, λιαστή ντομάτα, πράσινη ελιά και βανίλια. Η βελούδινη γεύση της ταιριάζει όμορφα με αρνάκι, κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, Λιαστός, Παρπαρούσης, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών 2014

Τιμή: 15,90€

Από τα κορυφαία γλυκά κρασιά της αγοράς, ο Οίνος Φυσικώς Γλυκύς του Παρπαρούση φέρνει στον ουρανίσκο μας αρώματα από εσπεριδοειδή, μέλι, αποξηραμένα άνθη, και κυδωνόπαστο. Η γλυκιά, μεστή του γεύση ταιριάζει εξαιρετικά με φουά γκρα, blue cheese, και γλυκά όπως ένα ραβανί ή μια λευκή σοκολάτα.

Vinsanto Κτήμα Αργυρού, 12 ετών, 2002

Τιμή: 51€

Το 12ετούς παλαίωσης vinsanto του Αργυρού ανήκει στα κορυφαία γλυκά κρασιά παγκοσμίως. Ο συνδυασμός ποικιλιών Αθήρι, Ασύρτικο και Αηδάνι φέρνει στο στόμα νότες από αποξηραμένα φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς με μεγάλη σε διάρκεια επίγευση. Μπορούμε λοιπόν να το συνδυάσουμε με μαύρη σοκολάτα και πικάντικα και ώριμα τυριά.

 

Orange


Orange Natural, Ανατολικός Αμπελώνας, 2016

Τιμή: 34€

Από τα Άβδηρα της Ξάνθης και τους αδερφούς Νικολαΐδη του Ανατολικού Αμπελώνα, έρχεται ένα «φυσικό» λευκό βιολογικό κρασί 80% Ασύρτικο και 20% Μαλαγουζιά, το οποίο ζυμώνεται και ωριμάζει σε αμφορέα με ιθαγενείς ζύμες, χωρίς θείωση και αφιλτράριστο. Αποτέλεσμα μια πολύπλοκη παλέτα αρωμάτων και γεύσεων από ξηρούς καρπούς (καρύδι, καβουρδισμένο αμύγδαλο κ.α.), αποξηραμένα φρούτα, μέλι, τσάι και μπαχαρικά. Συνδυάζεται με καπνιστά ψάρια όπως η ρέγγα, με αυγοτάραχο, με γλυκάδια και τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης.

Νικόλας Γεωργιακώδης

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Κάθε απαίσια πράξη είναι μια κραυγή για βοήθεια."

Zig Ziglar, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1945 - Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο ως εγκληματίες πολέμου.

    1989 - Ιδρύεται ο Ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός MEGA

© 2002-2018 MEDIA2DAY