ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΚΡΑΣΙ

Οκτώ top ελληνικοί αφρώδεις οίνοι

Οκτώ ελληνικά sparkling κρασιά διεκδικούν μια θέση στα ανοιξιάτικα σουαρέ και στα ποτήρια μας.

Οκτώ top ελληνικοί αφρώδεις οίνοι

Οι «μπουρμπουλήθρες» ενός αφρώδους κρασιού μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και να φτιάξουν κέφι... από το πουθενά. Γι’ αυτό και οι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί μήνες τους πάνε άψογα. Ένα αφρώδες κρασί είναι δροσιστικό, είναι παιχνιδιάρικο, είναι πέρα για πέρα ταιριαστό με την περίοδο που διανύουμε.

Σε ποιες περιστάσεις ταιριάζει;

Όπως μας λέει ο Θόδωρος Λέλεκας, wine blogger και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου & Αποσταγμάτων, «ένα καλό αφρώδες κρασί καταναλώνεται ως απεριτίφ, είτε σκέτο πριν ξεκινήσει ένα γεύμα, είτε ως welcome drink σε κάποιο πάρτι ή event. Λόγω των φυσαλίδων του είναι ανάλαφρο και δροσερό και μας ανοίγει την όρεξη».

Οι αφρώδεις οίνοι συνδυάζονται ωραιότατα με ποικιλίες τυριών και δη μαλακών, φρέσκων και με κρεμώδη υφή, αλλά και με θαλασσινά και – γιατί όχι; - sushi.

Ιδανικά, τους απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών σε μακρόστενο ποτήρι Kir, ενώ αν είμαστε σε βεράντα, καλό θα ήταν να το διατηρήσουμε σε μια σαμπανιέρα με 2/3 κρύο νερό και 1/3 πάγο.

Επιμένοντας ελληνικά, ο Θόδωρος Λέλεκας (μας) προτείνει οκτώ κορυφαίες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, για τις ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές νύχτες, αλλά και… μέρες μας.

 

Karanika Brut Cuvee Speciale

Τιμή: 17€


Ένα μοναδικό αφρώδες κρασί από 100% Ξινόμαυρο με τη δεύτερη ζύμωση του να γίνεται στη φιάλη με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (méthode traditionnelle). Αναδίδει έντονα αρώματα φρούτων και διαθέτει τραγανή οξύτητα, μέτριο σώμα, μαλακό κρεμώδη αφρισμό μεγάλης διάρκειας και μακριά επίγευση.

 


 

Ακακίες Sparkling — Ktima Kir-Yianni

Τιμή: 10,71€

Mία εξαιρετική «ερμηνεία» του Ξινόμαυρου από το σπουδαίο οινοποιείο του Κυρ-Γιάννη, οι αφρώδεις Ακακίες είναι ανάλαφρες, αρωματικές, δροσερές και ευχάριστες στην γεύση. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι και το απόλυτο ελληνικό αφρώδες best seller. Ο ροζέ χαρακτήρας του το κάνει ακόμα πιο… ζουζουνιάρικο.

 

 

 

Parangka Sparkling – Ktima Kir-Yianni

Τιμή: 8,5€

Αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου από το Chardonnay και νότες λουλουδιών από το Ξινόμαυρο και τον Ροδίτη συνθέτουν τον χαρακτήρα ενός ακόμα εξαιρετικού αφρώδη οίνου, ο οποίος λόγω της ξηρότητάς του ταιριάζει άψογα με επιδόρπια, με φρούτα ή με πικάντικα τυριά.



 

Amalia Brut - Κτήμα Τσέλεπου

Τιμή: 15,30€

Ο μετρ του Μοσχοφίλερου και πρώτος διδάξας Γιάννης Τσέλεπος βρίσκεται πίσω από αυτό το άκρως αρωματικό και ευχάριστο στην γεύση αφρώδες κρασί. Ένα αυθεντικό ελληνικό welcome drink, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται και από αρκετούς bartenders ως βάση για long drinks και cocktails.

 

Edenia Ροζέ - Κτήμα Θεόπετρα

Τιμή: 24, 30€

Νέα σχετικά άφιξη στις αφρώδες οινικές επιλογές, το Edenia είναι ένα κομψό κι απολαυστικό ροζέ από την «ψαγμένη» ποικιλία Λημνιώνα. Δροσερό και ευχάριστο, με παιχνιδιάρες φυσαλίδες και ρουμπινί χρώμα, βγάζει αρώματα από σμέουρα και κεράσια και συνοδεύει ιδανικά μια καλοκαιρινή πίτσα ή μια ποικιλία αλλαντικών.

 

Yliana-  Kτήμα Πόρτο Καρράς

Τιμή: 12€

Ο πρώτος αφρώδης οίνος του κτήματος Πόρτο Καρράς, πρόσφατη άφιξη και αυτός, φτιάχνεται από ποικιλίες Μαλαγουζιά, Λημνιού και Ασύρτικου και βγάζει λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρέσκων εσπεριδοειδών. Ένα ιδανικό απεριτίφ για όλες τις ώρες, με μαλακές και λαμπερές φυσαλίδες.

 

 

 

Blink Zibibbo Brut

Τιμή: 4€

Προέρχεται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας (που καλλιεργείται στην Λήμνο) ή αλλιώς Zibibbo και ξεχωρίζει με το κοσμοπολίτικο αέρα του, το νεανικό ντιζάιν, τον αρωματικό του χαρακτήρα και τη δροσιστική του γεύση. Διατίθεται σε ατομικά μπουκαλάκια γεγονός που το κάνει δημοφιλές σε πάρτι και μπαρ, και βγάζει πλούσια αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και τριαντάφυλλου.

Δουλουφάκης Sparkling Brut

Τιμη: 19,80€

Ένα νέο αφρώδες ξηρό κρασί που έχει παραχθεί από μία σπάνια γηγενή ποικιλία, το Βιδιανό από το Ηράκλειο της Κρήτης, με την παραδοσιακή μέθοδο και μακρά ωρίμανση, αποτελεί την ελληνική απάντηση στην ισπανική Cava. Βγάζει δροσερή και παιχνιδιάρικη γεύση από μήλο, αχλάδι και μια πινελιά από μαγιά και θα συνόδευε τέλεια μια αυθεντική καρμπονάρα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όσο συνεχίζεις να γεννιέσαι, δεν πειράζει να πεθαίνεις και καμιά φορά."

Orson Scott Card, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1928 - Μεγάλη επιδημία δάγκειου πυρετού μαστίζει την Ελλάδα. Καταμετρήθηκαν 16 θάνατοι ανά 24ωρο
    1941 - Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2018 MEDIA2DAY