7 Χωριά: Ωδή στο terroir της Σαντορίνης από τον Πάρι Σιγάλα!

Δοκιμάζουμε τα «7 Χωριά», την ολοκαίνουρια limited edition συλλογή από το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη
7 Χωριά: Ωδή στο terroir της Σαντορίνης από τον Πάρι Σιγάλα!
του Θόδωρου Λέλεκα

Όπως και να την προσεγγίσεις, απ’ όπου κι αν την δεις, αμπελο-οινικά η Σαντορίνη είναι ένα θαύμα. Έτσι απλά. Το άνυδρο, άγονο, εχθρικό της έδαφος είναι το «σπίτι» ενός από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου και παράγει ένα κρασί σπουδαίο. Ένα κρασί που αποτυπώνει το οικοσύστημα στο οποίο ανήκει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, γι αυτό και χαρακτηρίζεται από αυστηρά αρώματα εσπεριδοειδών και πέτρας, καθώς και από εκρηκτική οξύτητα.

Το Ασύρτικο, λοιπόν, μια λευκή ποικιλία με πλείστες αξιώσεις και περγαμηνές, μεγαλώνει και μεγαλουργεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Οι επαγγελματίες και οι ειδικοί το παρακολουθούν στενά, οι σκληροπυρηνικοί οινόφιλοι το λατρεύουν, ενώ το ευρύ κοινό του κρασιού το αγκαλιάζει κάθε μέρα και περισσότερο. Παράλληλα, το Ασύρτικο της Σαντορίνης γνωρίζει συνεχώς σημαντικότερες διακρίσεις και εκτός συνόρων. Εξάγεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, το συναντάμε στις λίστες μεγάλων και σπουδαίων εστιατορίων ανά τον κόσμο, ενώ εδώ και λίγο καιρό καλλιεργείται, οινοποιείται, εμφιαλώνεται και πωλείται (και) στην Αυστραλία!

Με φόντο όλο αυτό το κλίμα λοιπόν, ο καταξιωμένος Σαντορινιός οινοποιός Πάρις Σιγάλας υλοποίησε ένα φιλόδοξο και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα, με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας του terroir του αμπελώνα του νησιού του. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να οινοποιήσει ξεχωριστά Ασύρτικο από τα 7 διαφορετικά χωριά από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια της διάσημης και βραβευμένης ΠΟΠ Σαντορίνης του. Άφησε το κρασί να ωριμάσει για 12 περίπου μήνες στη δεξαμενή με τις οινολάσπες του, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα της πρώτης ύλης του, και στη συνέχεια εμφιάλωσε το κρασί κάθε χωριού ξεχωριστά.

Το αποτέλεσμα: η limited edition συλλογή «7 Χωριά», που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα να διατίθεται στην αγορά, μέσα από αυστηρά επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «πακέτο» που απευθύνεται σε οινόφιλους που γνωρίζουν και αγαπούν το Ασύρτικο και θέλουν να κατανοήσουν την δυναμική και να εκτιμήσουν την διαφορετικότητά του, μέσα στο πεπερασμένο πλαίσιο των 7000 στρεμμάτων των αμπελιών της συγκεκριμένης ποικιλίας στο νησί της Σαντορίνης.

Θα είμαι ειλικρινής: περίμενα ότι οι διαφορές ανάμεσα στα κρασιά των 7 Χωριών θα είναι ανεπαίσθητες. Σκέφτηκα, πόσο διαφορετικά μπορεί πια να είναι 7 δείγματα της ίδιας ποικιλίας και εσοδείας, από τα χέρια του ίδιου οινοποιού και από το ίδιο νησί, απλά από (7) διαφορετικά χωριά του αμπελώνα του; Πόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν οι μικρές διαφορές στο υψόμετρο, την έκθεση στον ήλιο ή ακόμα και την ημερομηνία τρύγου;

Όταν η συλλογή έφτασε στα χέρια μου, αποφάσισα να μην τη δοκιμάσω μόνος. Ήθελα και να μοιραστώ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά και να έχω και πολλές γνώμες και απόψεις, πλέον της δικής μου. Έτσι, προσκάλεσα όσους απόφοιτους του #winelover seminar βρίσκονταν στην Αθήνα (και όχι σε κάποια παραλία) να με συναντήσουν σε ένα από τα αγαπημένα μας στέκια: το wine bar Cinque, στου Ψυρρή (Αγαθάρχου 15), οι ιδιοκτήτες του οποίου είχαν την ευγενή καλοσύνη να φιλοξενήσουν τη δοκιμή και, γενικότερα, την κεφάτη παρέα μας.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είχαν τεράστιο ενδιαφέρον και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Τα κρασιά ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε ότι ο αμπελώνας κάθε χωριού έχει την δική του, ξεχωριστή συνεισφορά στο χαρμάνι της Σαντορίνης Σιγάλα. Ας τα δούμε ένα-ένα, όπως τα δοκιμάσαμε, ξεκινώντας από το βορειότερο χωριό και με κατεύθυνση προς το Νότο:

Οία (14%abv)
Η μύτη είναι αυστηρή και απόλυτα τυπική. Το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης είναι έκδηλο. Στο στόμα έχει ένταση και διάρκεια, που οφείλονται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, στο υψηλό αλκοόλ. Η οξύτητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη.

Βουρβούλος (14%abv)
Ένα αρκετά διαφορετικό κρασί. Η μύτη αποκτά πολυπλοκότητα και η αυστηρότητα μεταμορφώνεται σε φινέτσα. Το αλκοόλ, αν και υψηλό, έχει πιο διακριτική παρουσία. Η ένταση είναι χαμηλότερη, η οξύτητα εξακολουθεί να μην «δείχνει τα δόντια της».

Ημεροβίγλι (14%abv)
Μια πολύ καλή, τυπική Σαντορίνη. Οι θετικές εντυπώσεις ξεκινούν από τη μύτη που είναι πεντακάθαρη, κομψή και όμορφη. Στο στόμα έχουμε καλή ισορροπία ανάμεσα στην ένταση και στη φινέτσα, καθώς και, τυπικά, δυνατή οξύτητα.

Φηρά (14%abv)
Εδώ το Ασύρτικο κάνει «επίθεση αγάπης» προς τους οπαδούς του Riesling, καθώς η μύτη του έχει έκδηλα στοιχεία βενζολικών αρωμάτων. Το στόμα αφήνει εξίσου καλές εντυπώσεις, καθώς χαρακτηρίζεται από σωστή ένταση και τραγανή οξύτητα.

Πύργος (13.5%abv)
Εδώ έχουμε τον χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο και την υψηλότερη οξύτητα όλου του γκρουπ. Όλα αυτά, μαζί με αρκετά διαφορετικό αρωματικό χαρακτήρα, με στοιχεία ζαχαρωμένων εσπεριδοειδών. Το πιο ευχάριστο και ταυτόχρονα το λιγότερο τυπικό από τα «7 Χωριά».

Μεγαλοχώρι (14.9%abv)
Επίδειξη ισχύος με ένα κρασί υπερβολικά πληθωρικό σε όλα του. Το υψηλό αλκοόλ είναι καταλυτικό. Η αρωματικότητα κλειστή και χαμηλή. Έχει σίγουρα να παίξει το ρόλο του σε ένα χαρμάνι, μόνο του όμως θα στεκόταν πολύ δύσκολα.

Ακρωτήρι (14.5%abv)
Το πιο «θαλασσινό» από όλα τα κρασιά. Το φρούτο πλαισιώνεται έντονα από ιώδιο, αλάτι και πέτρα σε μύτη και στόμα, όπου και η ένταση και η οξύτητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Αν είχε λίγο χαμηλότερο αλκοόλ θα στεκόταν τέλεια και μόνο του.

Η γενική ετυμηγορία ήταν εξαιρετικά θετική. Τα «7 Χωριά» είναι μια σπουδαία προσπάθεια που αναδεικνύει έμπρακτα το μεγαλείο του Ασύρτικου και του αμπελώνα της Σαντορίνης. Υπάρχει λόγος που τα κρασιά πωλούνται ως «σετ» και όχι χωριστά, και έτσι ακριβώς πρέπει να τα δοκιμάσει κανείς: συγκριτικά και το ένα δίπλα στο άλλο. Επί της ουσίας, τα «7 Χωριά» έχουν πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τον έμπειρο οινόφιλο και αξίζουν συγχαρητήρια στον Πάρι Σιγάλα, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, όσο και για την υλοποίησή της.

Τα «7 Χωριά» από το Κτήμα Σιγάλα είναι όλα κρασιά από 100% σταφύλι της ποικιλίας Ασύρτικο και φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Σαντορίνη. Διατίθενται από επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης στην ενδεικτική τιμή των €170 (για όλο το σετ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v