ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

7 κόλπα για να μάθεις (πιο) εύκολα μια ξένη γλώσσα

Το βασικότερο όλων είναι να μιλάς. Υπάρχουν όμως και λιγότερο… πανικοπροκαλούντες τρόποι για να μαθαίνεις ευκολότερα γλώσσες.

7 κόλπα για να μάθεις (πιο) εύκολα μια ξένη γλώσσα

της Ηρώς Κουνάδη

Αποφάσισες λοιπόν να μάθεις μια ξένη γλώσσα, και περνάς τον καιρό σου αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στο «μα δεν είναι η ωραιότερη γλώσσα στον κόσμο;» και στο «ανάθεμα την ώρα που ξεκίνησα». Σε νιώθουμε. Έχουμε βρεθεί στην θέση σου περισσότερες φορές απ’ όσες θα τολμούσαμε ποτέ να παραδεχτούμε. Κι αυτή η εμπειρία-τραινάκι του τρόμου μας έχει χαρίσει πολύτιμα κόλπα και διδάγματα που ερχόμαστε σήμερα να μοιραστούμε μαζί σου.

Βαλ’ την στη ζωή σου. Μην αρκείσαι να κάνεις τις ασκήσεις σου και να διαβάζεις δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Κάνε κάτι ώστε να βλέπεις την γλώσσα που μαθαίνεις κάθε μέρα, έστω και παθητικά, χωρίς να ασχολείσαι μαζί της. Γύρνα το Facebook, ας πούμε, ή το τηλέφωνό σου, ή και τον υπολογιστή σου στη γλώσσα αυτή.

Γράψου στο Duolingo. Είναι δωρεάν, είναι διασκεδαστικό, χρειάζεται να του αφιερώνεις μόλις 5-10 λεπτά την ημέρα, και μπορεί να κάνει θαύματα για την πρόοδό σου. Υπάρχει και σε εφαρμογή για κινητά iOS και Android, και online απευθείας στη διεύθυνση www.duolingo.com.

Δες ταινίες και σειρές. Ναι, ακόμα και στα πρώτα στάδια, που χρειάζεται να διαβάζεις υπότιτλους στα ελληνικά –το να ακούς την γλώσσα που μαθαίνεις είναι σημαντικότατο, ακόμα και όταν δεν την καταλαβαίνεις ακόμα καλά.
(Κόλπο για όσους έχουν Netflix: Αν η γλώσσα που μαθαίνεις δεν εμφανίζεται στην αναζήτηση Audio & Subtitles, γυρνάς την γλώσσα του κεντρικού σου μενού, πατώντας στο Account-My Profile-Languages, ξαναπάς στο Audio & Subtitles και ω του θαύματος είναι εκεί).

(Ξανα)διάβασε τα αγαπημένα σου βιβλία. Έχεις ένα βιβλίο που να ξέρεις σχεδόν απέξω; Αγόρασέ το μεταφρασμένο στη γλώσσα που μαθαίνεις. Ακόμα και σε αρχικό στάδιο να είσαι, λίγο-πολύ ξέρεις τι συμβαίνει σε κάθε σημείο της ιστορίας, έτσι ώστε να μην πελαγώνεις με τις λέξεις που δεν ξέρεις.

Γράψου και στο HiNative. Είναι επίσης δωρεάν, και μπορείς να σπαμάρεις με ερωτήσεις σχετικά με τη γλώσσα τους ντόπιους –οι οποίοι δε βαριούνται να απαντάνε, και δεν σε κρίνουν για το πόσο χαζές είναι οι ερωτήσεις σου (με εξαίρεση τους Ρώσους· οι Ρώσοι σε κρίνουν).

Ψάξε τα βιντεάκια της σειράς easy languages στο YouTube. Είναι φτιαγμένα από εθελοντές που κάνουν μίνι συνεντεύξεις με τυχαίο κόσμο στους δρόμους της πόλης τους, υποτιτλισμένα τόσο στη γλώσσα που ακούς όσο και στα αγγλικά, και είναι κεφάτα και ενδιαφέροντα –δες και τι ωραία που είναι τα ελληνικά, μια που είσαι εδώ. 

Μίλα. Ναι, το ξέρουμε, είναι το δυσκολότερο απ’ όλα –είναι, όμως, και το σημαντικότερο, το ξέρεις κι εσύ. Αφού το ξέρεις, γιατί δεν το κάνεις; Γιατί ντρέπεσαι, ναι, προφανώς. Είναι όμως φαύλος κύκλος: Δεν μιλάς γιατί ντρέπεσαι, και ντρέπεσαι γιατί δεν μιλάς καλά ακριβώς επειδή δεν μιλάς (γενικώς). Ένα καλό κόλπο για να αντισταθμίσεις κάπως τη ντροπή, είναι να σκέφτεσαι εκείνη την ώρα πόσο διασκεδαστικοί ακούγονται οι ξένοι που προσπαθούν να σου μιλήσουν ελληνικά –πιστεύεις ότι θα έπρεπε να ντρέπονται; Ε τότε γιατί να ντρέπεσαι εσύ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY