Surf στην Αττική: Που, πόσο και... πώς

Ποια είναι τα καλύτερα surf spots στην Αττική, πού γίνονται μαθήματα και πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός; Όσα χρειάζεται να ξέρετε πριν… δαμάσετε τα κύματα.
Surf στην Αττική: Που, πόσο και... πώς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η Ελλάδα να μην φημίζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των κυμάτων της, συστατικά απαραίτητα για την πλειοψηφία των surfers όμως αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση από το Καλιφορνέζικο θαλάσσιο σπορ μπορεί να το κάνει, ακόμα και στην Αττική.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια όσοι θέλουν να… προθερμανθούν για πιάσουν τα reefs (τα κύματα) σε δημοφιλείς ελληνικές τοποθεσίες για surfing, όπως η Μεσακτή στην Ικαρία, ο Πλατανιάς στα Χανιά και ο Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά, τιμούν δεόντως συγκεκριμένα surf spots εντός Αττικής.

Όπου (δεν) φυσάει ο άνεμος πάω

«Η Βόρεια πλευρά της Αττικής δύσκολα θα έχει καλό κύμα γιατί η Εύβοια ‘κόβει’, οπότε πάμε κυρίως στην Νότια πλευρά με κορυφαία επιλογή την πλαζ της Βουλιαγμένης, απέναντι από την Ωκεανίδα και την παραλία της Βάρκιζας», λέει ο Ισίδωρος, surfer και καθηγητής σχολής surf. Εξίσου γνωστές παραλίες για surf είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας – Χαμολιών, της Ραφήνας λίγο έξω από το λιμάνι και λίγο πιο κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην παραλία των Λεγραινών και στο Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα. Η καθεμία τους όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της, τόσο όσον αφορά το επίπεδο του surfer όσο και το από πού φυσάει ο άνεμος.

Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας πάνω στην σανίδα.

«Με δυνατό βοριά ιδανικές επιλογές για μαθητικό surf είναι η Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι. Καλή επιλογή με βοριά είναι και η Βραυρώνα, αλλά είναι δύσκολο spot γιατί έχει ύφαλο και είναι αρκετά επικίνδυνη για κάποιον ο οποίος έχει μόλις ξεκινήσει. Με νότιους ανέμους, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα βγάζουν πολύ καλό κύμα και για αρχάριους, ενώ ο Άγιος Δημήτριος πριν την Ανάβυσσο, απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους surfers», λέει ο Ισίδωρος και τονίζει ότι για να ευχαριστηθεί κάποιος surf θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

«Η παραλία θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου αέρα, είτε αυτός να είναι αντίθετος προς το κύμα, είτε στο πλάι. Ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένουμε να ‘σκάσει’ το κύμα, για να είναι ‘καθαρό’, να μην ‘ανακατεύεται. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης διαδρομής στον surfer», αναφέρει σχετικά.

Ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων στην Αττική, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Surf Forecast, το Kairos.gr και το Beach Eye, ένα σχετικά πρόσφατο project το οποίο τοποθετεί webcams και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλα τα hot spot των φίλων του surf, windsurf και kite στην Ελλάδα.

Τα SOS πριν καβαλήσετε τα κύματα

Το surfing δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες, αλλά για να επιδοθείτε σε αυτό αξιοπρεπώς θα πρέπει να έχετε υπομονή, καλή φυσική κατάσταση και να είστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό που πρέπει κανείς καταρχήν να ξέρει για το δύσκολο, φαινομενικά, σπορ είναι το λεγόμενο paddling.

Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ο surfer, ξαπλωμένος μπρούμυτα στη σανίδα και με το στήθος ελαφρώς ανασηκωμένο, χρησιμοποιεί τα χέρια σαν κουπιά (paddling) για να κινηθεί στο νερό. Μετά το paddling, ο surfer ανεβαίνει στη σανίδα και παραμένει όρθιος πάνω της (pop up), ενώ το κύμα την «αγκαλιάζει» και τις δίνει ώθηση. Προκειμένου αυτό να γίνει με επιτυχία χρειάζεται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τέλεια ισορροπία και σχετική ταχύτητα στην αλληλουχία των παραπάνω κινήσεων.

Αν και τα παραπάνω μπορείτε να τα δοκιμάσετε και μόνοι σας. Καλό θα ήταν για την δική σας ασφάλεια, αλλά και των γύρω σας, τουλάχιστον στα πρώτα σας βήματα να ακολουθήσετε τις υποδείξεις κάποιου ειδικού. Συνήθως τα μαθήματα περιλαμβάνουν σε πρώτο στάδιο θεωρία, στην οποία αναλύονται τα βασικά για τον εξοπλισμό, ενώ στην συνέχεια ο επίδοξος surfer κάνει μια πρώτη προσομοίωση των βασικών σταδίων (paddling, top up) έξω από το νερό. Στόχος των πρώτων μαθημάτων δεν είναι να ‘πάρει’ το κύμα και να κάνει φιγούρες, αλλά περισσότερο να ‘πάρει’ το κύμα και να καταφέρει να σηκωθεί και να σταθεί όρθιος.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, ο καθηγητής θα σας βάλει στο νερό και, παρατηρώντας τα κύματα που έρχονται από πίσω σας, θα σας υποδείξει πότε να ξεκινήσετε να κάνετε paddling και θα σας φωνάξει πότε πρέπει να σηκωθείτε πάνω στη σανίδα. Σιγά σιγά και με μπόλικες επαναλήψεις τις διαδικασίας θα μάθετε να επιλέγετε μόνοι σας ποιο κύμα θα πάρετε και πότε θα αρχίσετε το… κουπί με τα χέρια. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθετε επαρκώς τα βασικά και να «πιάνετε» τα κύματα μόνοι σας; Εξαρτάται πόσο καλοί είστε στο να αφομοιώσετε την τεχνική και πόσο συχνά εξασκείστε σε αυτήν. Αν τσαλαβουτάτε δύο φορές τον χρόνο μην περιμένετε να κλείσετε άμεσα εισιτήριο για Καλιφόρνια. Όπως και σε κάθε άθλημα “practice makes perfect” και το αποτέλεσμα αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση. Προσοχή όμως, η ανυπομονησία και οι λάθος επιλογές μπορεί να σας κοστίσουν.

«Ο αρχάριος surfer θα πρέπει να πληροφορείται συνεχώς για τους ανέμους και να γνωρίζει πού μπορεί να κάνει surf και πού όχι. Αν πηγαίνει όπου να’ ναι αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι γύρω του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ξέρει πιο σανίδι είναι κατάλληλο για εκείνον. Ένα σωστά επιλεγμένο σανίδι θα τον βοηθήσει να μάθει πιο γρήγορα surf», λέει ο Ισίδωρος.

Σανίδα (και εξοπλισμός) που σου χρειάζεται

Οι καταλληλότερες σανίδες για αρχάριους είναι οι λεγόμενες foam boards, από αφρολέξ, οι οποίες αφενός είναι πιο ελαφριές και μαλακές από τις κανονικές αφετέρου έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλύτερη ισορροπία. Συνήθως θα σας τις παρέχουν δωρεάν οι καθηγητές στα πρώτα σας μαθήματα και δεν υπάρχει λόγος να τις αγοράσετε γιατί φθείρονται αρκετά εύκολα.

Όταν ‘πάρετε το κολλάι’ και δείτε ότι έχετε τα απαραίτητα εφόδια (εμπειρικά και… οικονομικά) για να προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα στις αγορές σας τότε ιδανικές σανίδες για αρχάριους είναι οι κατηγορίες Mini Malibu και Longboard. «Οι τιμές για ένα αξιοπρεπές μεταχειρισμένο σανίδι ξεκινούν από 250€, όμως μπορείς να βρεις και καινούργιο με 300€. Όσο πιο μεταχειρισμένο είναι το σανίδι, τόσο περισσότερο πέφτει και η τιμή του, όπως ακριβώς και με το αυτοκίνητο», λέει ο Στέφανος από το S-EX House Board Shop στη Γλυφάδα.

Φυσικά υπάρχουν και οι πιο ακριβές σανίδες μεγάλων εταιρειών όπως η Billabong, η Rusty, η Quiksilver και η SuperBrand, οι τιμές των οποίων μπορεί και να φτάσουν τα 600€ για μία Lonboard ή Mini Malibu. Όσον αφορά το μέγεθος της σανίδας που θα αγοράσετε, αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το βάρος σας. Ένας surfer 50 κιλών για παράδειγμα, καλό θα ήταν να επιλέξει μια σανίδα ύψους τουλάχιστον 2.25 μέτρων και πλάτους 55 εκατοστών, ενώ για κάποιον ο οποίος ζυγίζει 90 κιλά, μια σανίδα ύψους 2,7 μέτρων είναι ιδανική επιλογή.

Αν τώρα θέλετε να αγοράσετε κάτι εντελώς… tailormade και προσαρμοσμένο στα κυβικά και τις απαιτήσεις σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην Cohete Surfboards, την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία κατασκευής χειροποίητων σανίδων surf, η οποία εκτός από κανονικές σανίδες μπορεί να κόψει και να ράψει μια σανίδα του surf στα μέτρα σας. Περισσότερα εδώ.

«Πέρα από την σανίδα, απαραίτητο είναι το leash, δηλαδή το κορδόνι που δένει το surf στον αστράγαλο, ένα ειδικό κερί για να μην γλιστράς πάνω στη σανίδα, μια θήκη αν θέλεις να την προστατεύσεις από χτυπήματα κατά την μεταφορά και ένα κοντομάνικο lycra για να μη σε καίει ο ήλιος», λέει ο Στέφανος. Το leash κοστίζει περί τα 20€, το κερί 3€ και τη θήκη μπορείτε να τη βρείτε με 40€ σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη surf, windsurf κτλ. Για όσους ασχολούνται με το σπορ των χειμώνα, μια ολόσωμη στολή κρίνεται απαραίτητη. Οι τιμές τους εξαρτώνται από το πάχος τους (ξεκινούν από 2 χιλιοστά και φτάνουν μέχρι και τα 5) και ξεκινούν από 150€.

Σανίδες και εξοπλισμό για surf θα βρείτε στο Slick Bitch στη Γλυφάδα, στο Naish, στο Forward και στο Fun pro Shop.

Πήρες το μάθημά σου;

Το ωριαίο μάθημα με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό κοστίζει περί τα 25€, ενώ αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε συστηματικά μαθήματα, υπάρχουν ειδικές τιμές και πακέτα για περισσότερες ώρες. Μαθήματα surf στην Αττική μπορείτε να κάνετε στο Yasurfaki, μέσα στον χώρο του Yabanaki στην πλαζ της Βουλιαγμένης, στον Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης  και στον Ναυτικό Όμιλο Αλίμου.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v