ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΕΞΟΔΟΣ

Βραδινό περπάτημα στην αυγουστιάτικη πόλη…

Πέντε διαδρομές για ρομάντζο, για γέλιο και για συναισθήματα που μπορείς να ζήσεις μόνο αργά το βράδυ, σε μια άδεια πόλη…

Βραδινό περπάτημα στην αυγουστιάτικη πόλη…

Τα βράδια του Αυγούστου είναι ήσυχα. Τόσο ήσυχα, που αν βγεις να περπατήσεις, σε κάποια στενά ακούς τον παλμό της πόλης: κάποιο μπιτάκι να χτυπάει, από ένα ή δυο τετράγωνα μακριά, δίνοντας τον ρυθμό· κάποιες φωνές, τουριστικές ή όχι, αντηχούν από κάπου, δεν ξέρεις πού· μια γενικευμένη φασαρία, αυτή που πάντα έχει η Αθήνα και το μυαλό σου πια την δέχεται ως λευκό θόρυβο, αλλά χαμηλωμένη. Σαν την μουσική που θα βάλεις στα ακουστικά για να σε συνοδεύει σ’ αυτές τις βόλτες. Το δικό σου soundtrack για την Αθήνα.

*Η Πλάκα, ακόμα και τον Αύγουστο, δεν κοιμάται. Τουρίστες την εξερευνούν, ζευγαράκια ψάχνουν γωνιές για να κάνουν αγάπες και παρέες τρέχουν να προλάβουν τις ίδιες γωνιές. Είναι ένας μικρός πόλεμος για το ποιος θα πιάσει το καλύτερο σημείο για άραγμα, και είναι ο πιο διασκεδαστικός πόλεμος που θα συμμετέχεις—όποια πλευρά κι αν διαλέξεις.

*Το Σύνταγμα πόσες φορές το έχεις δει άδειο; Επειδή πρέπει να το δεις, και να το περπατήσεις, και για μια στιγμή να νιώσεις πως είσαι ο μόνος άνθρωπος στην πόλη. Μετά κάποιος μπορεί να περάσει από δίπλα σου και να σ’ το χαλάσει, αλλά δεν πειράζει. Αυτή η μία στιγμή ήταν αρκετή.

*Το Θησείο και η Αποστόλου Παύλου είναι πάντα το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις βόλτα που σε φτάνει μέχρι Ακρόπολη, και μετά ξανά κύκλο πίσω στο κέντρο. Με σαφώς λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι συνήθως—σε κάποια σημεία, μάλιστα, η άδεια Αποστόλου Παύλου γίνεται τελείως μαγική.

*Εναλλακτικά, από το Θησείο ξεκινάς να περπατάς την κάτω πλευρά της Ερμού, μέχρι να βγεις Γκάζι, κάνοντας μικρές στάσεις για να γυρίσεις και να τσεκάρεις αν σε κοιτάει η Ακρόπολη, ή για να χαζέψεις με τους τύπους που χορεύουν στην άκρη του πεζοδρόμου.

*Στα στενάκια του Ψυρρή, κι ας μην διαλέξεις ποτέ μαγαζί να κάτσεις, επειδή όλα σου φαίνονται τέλεια. Και τα μικρά, χωμένα μεζεδοπωλεία, και εκείνο το πάντα λίγο άδειο μπαράκι που σημείωσες να πας τέσσερα χρόνια πριν (κι ακόμα δεν).

*Κι αν θες περισσότερο πράσινο, το ΚΠΙΣΝ έχει πολύ, όπως και πολύ εμβαδό για περπάτημα. Ή, ξέρεις, σημεία για να αράξεις στο γρασίδι και να δεις μια ταινία μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που νιώθουν κι αυτοί την ανάγκη να ξεφύγουν για λίγο απ’ την ζωή τους. Θυμίζουμε ότι κλείνει μεσάνυχτα.

*Βέβαια, θερινά σ’ αυτή την πόλη έχουμε πολλά. Στο κέντρο, ειδικά, κάθε δρόμος που θα πάρεις θα σε βγάλει και σε κάποιο.

*Επίσης, και πάρκα αυτή η πόλη έχει πολλά. Από το Άλσος Συγγρού μέχρι το Αττικό, κι από το Πάρκο Ελευθερίας μέχρι το Άλσος Παγκρατίου, παντού υπάρχουν όμορφες γωνιές. Και κάπου εκεί μπορεί να βρεθείς κι εσύ μια νύχτα του Αυγούστου, μόνος, με παρέα, με ένα ταίρι – κανείς δεν ξέρει.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους απ’ αυτά που δεν ξέρουν, αλλά απ’ αυτά που ξέρουν και κυρίως από το πώς τα ξέρουν."

Βωβενάργκ, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

  • 627 - Ο Ηράκλειος του Βυζαντίου νικά τους Πέρσες στην Μάχη της Νινευή.
    1821 - Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλωμπέρ.
    1963 - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

© 2002-2019 MEDIA2DAY