ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΕΞΟΔΟΣ

Κραουνάκης για φίλημα στις Γραμμές

Ο Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα στήνουν φέτος το λαϊκό τους πάρτυ στις Γραμμές με την νέα και σούπερ μπριόζικη βερσιόν του Φίλα με.

Κραουνάκης για φίλημα στις Γραμμές

Υπάρχουν δύο ειδών παραστάσεις που και τις δύο μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει και να περάσει καλά. Το ένα είδος περιλαμβάνει τις παραστάσεις- συναυλίες που τις παρακολουθεί για να δει «τι παίζει», τι δηλαδή αποφάσισε να παρουσιάσει ο καλλιτέχνης σε αυτή τη σεκάνς. Έχουν συνήθως πολύ συγκεκριμένα χάιλαϊτς και είναι δομημένες ώστε να οδηγούν σε μια κορύφωση, σε μια αίσθηση πληρότητας που παίρνεις ως θεατής άμα τη ολοκληρώσει του προγράμματος.

Η άλλη κατηγορία παραστάσεων είναι αυτή στην οποία ανήκουν δουλειές όπως το «Φίλα με» του Σταμάτη Κραουνάκη. Σε αυτές τις παραστάσεις το σημαντικό δεν είναι να «τις δεις», αλλά να τις βλέπεις. Αυτό που σου δίνουν δεν είναι ούτε η πληροφορία, ούτε το «ήμουν και εγώ εκεί», είναι η καθαρή διασκέδαση, που πολλαπλασιάζεται μέσα από την οικειότητα.

Τι θέλω να πω; Ότι κάθε φορά που θα δει κάποιος το «Φίλα με»- είτε είναι σε μια καλοκαιρινή περιοδεία, είτε στη Σφίγγα πέρσι, είτε στις Γραμμές φέτος- πιθανότατα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και αυτό γιατί ο Κραουνάκης έχει έμφυτο ταλέντο, εκτός από τη σύνθεση και τη δημιουργία, και σε κάτι που θα ονόμαζα «σκηνοθεσία της αναψυχής»· αυτό το κοκκαλάκι της νυχτερίδας που έχουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν και στήνουν τέλεια πάρτυ ή λαϊκά γλέντια, κατά το παλαιότερον.

Το πρόγραμμα του «Φίλα με... στις Γραμμές» έχει λαϊκό χαρακτήρα ή, ακριβέστερα, χαρακτήρα "λαϊκής διασκέδασης" χωρίς αυτό να το εμποδίζει να διατρέχει πολλά και διάφορα είδη του ελληνικού τραγουδιού, όπως θα περίμενε κανείς από μια παράσταση Κραουνάκη. Στην ερώτηση "τι είναι λαϊκό;" ο Σταμάτης του ελληνικού πενταγράμμου μοιάζει να απαντά με εύλογη αυθάδεια: Ό,τι θέλεις, αρκεί να το απευθύνεις στον κόσμο με μεράκι και αγάπη- όχι σαν αρπαχτή.  

Για δεύτερη χρονιά ο κόσμος που πηγαίνει στην Σπείρα Σπείρα πίνει και καπνίζει, κάτι που δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή- αφού όσο ωραία και να ήταν στο Ίδρυμα Κακογιάννη, «ποιος είναι αυτός που δεν λαχτάρησε να πιει;» ακούγοντας τα έντεχνα καψουροτράγουδα που διαμόρφωσαν την αισθητική των ερώτων μας στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90;

Το φετινό Φίλα με φιλοξενείται στις Γραμμές, στην Κωνσταντινουπόλεως. Έναν μεγαλύτερο και πιο γενναιόδωρο χώρο που δίνει οπτικές ανάσες στον θεατή σε σχέση με την περσινή μπουατοκατάσταση της Σφίγγας, όπου φιλοξενήθηκαν τις Δευτέρες τα παιδιά της Σπείρα Σπείρα. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος δεν υπάρχει πρόζα- δεν υπάρχει πολιτικό σχόλιο στο οποίο παλαιότερα μας είχαν συνηθίσει οι παραστάσεις της Σπείρα Σπείρα. Ίσως αυτή η πολιτική πλευρά του Κραουνάκη λείπει σε ορισμένους που είχαν συνηθίσει τον κοφτερό του λόγο παρόντα στις μουσικές τελετουργίες.

Και όμως το Φίλα με κάνει πολιτική- την πολιτική του Μεγάλου Ερωτικού. Βάζει την χατζηδακική αντίσταση της εξευγενισμένης λαϊκότητας ασπίδα στις αχρειότητες της επικαιρότητας. Όπως το να κάνεις παιδιά, έτσι και το να ερωτεύεσαι και να μπορείς να διασκεδάζεις είναι (και) σήμερα ακτιβισμός και αυτό είναι το νόημα της νέας συνάντησης του Κραουνάκη με το κοινό του.             

Σκεφτόμουν να αναφέρω ότι το μπαρ, αν και έχει άνετα σκαμπό, δεν είναι τόσο κοντά στην σκηνή όσο ήταν πέρσι το μπαρ της Σφίγγας, κάτι που επέτρεπε και στους… χαμηλότερους προϋπολογισμούς να παρακολουθήσουν αρχοντικά το πρόγραμμα. Όμως φαίνεται ότι δεν ήμουν ο μόνος που το σκέφτηκε. Όπως ανακοινώθηκε, για τις ημέρες των γιορτών, συγκεκριμένα στις 23, 26 και 30 Δεκεμβρίου πενήντα άνθρωποι σε κάθε παράσταση θα μπορούν να κλείνουν θέση σε τραπέζι πληρώνοντας την τιμή του ποτού και χωρίς να υποχρεούνται στην ελάχιστη κατανάλωση των καθισμένων. (Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την προσφορά εδώ και γενικότερα για την παράσταση εδώ).

Στις Γραμμές θα πάτε για να περάσετε καλά και θα ξαναπάτε γιατί όλοι έχουμε μέσα μας κομμάτια από τέτοιες παραστάσεις. Κουβαλάμε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες και για αυτό μας λιώνουν· είναι ο κρυπτονίτης μας. Ο δικός μας και όλων αυτών που είναι σούπερ γιατί, αν όχι τίποτε άλλο, «χτυπάνε, μάγκα, κάρτα στις 7».   

 

Δ. Γλύστρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY