ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΓΕΥΣΗ

Μοντέρνα ψαροφαγία σε επτά διευθύνσεις

Επτά ψαροταβέρνες και εστιατόρια με επίκεντρο το ψάρι πειραματίζονται με πιάτα ιδιαίτερα και μας προκαλούν σε «γκουρμέ» θαλασσογεύματα.

Μοντέρνα ψαροφαγία σε επτά διευθύνσεις

Εκτιμούμε δεόντως τα τηγανιτά καλαμαράκια, το συμιακό γαριδάκι και το ξιδάτο χταποδάκι. Είναι η επιτομή του τίμιου θαλασσινού γεύματος.

Όμως ουκ ολίγες ταβέρνες και εστιατόρια εξελίσσουν τελευταία την θαλασσινή κουζίνα. Είτε ενσωματώνοντας στο μενού τους δημιουργικές προτάσεις με βάση το ψάρι και τους μεζέδες της θάλασσας, είτε στηρίζοντας τα θεμέλια των γευστικών τους προτάσεων στην γκουρμέ προσέγγιση.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε επτά παραδοσιακές και μοντέρνες διευθύνσεις ψαροφαγίας, στις οποίες θα δοκιμάσετε την πληθωρική γεύση της θάλασσας… αλλιώς.

Βαρούλκο
Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, τηλ: 2105228400



Πρώτος διδάξας της γκουρμέ θαλασσινής κουζίνας, ο Λευτέρης Λαζάρου παραδίδει μαθήματα δημιουργικής ψαρο-γαστρονομίας με ένα μενού χάρμα γεύεσθαι. Το μπαρμπούνι εδώ σερβίρεται με πουρέ αρακά και φιστίκια Αιγίνης, το υπέροχο συκώτι πεσκανδρίτσας με κρέμα πατάτας και τραγανό αβγό ποσέ, ενώ η σφυρίδα με ταμπουλέ κουνούπιδι, και βινεγκρέτ με λάιμ και κύμινο. Ψητή σουπιά με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι, καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας και μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι και σαλάτα κινόα με γαρίδα, μαντζουράνα, ξύσμα λάιμ και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα αποτελούν επίσης hit του μενού. Ο λογαριασμός με μπουκάλι κρασί, στα 50-60€/ άτομο.

Jimmy's Fish
Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, τηλ: 210 4124417



Έτερη δημιουργική γαστρονομική διεύθυνση στο Μικρολίμανο, ο «Τζίμης» τιμά το φρέσκο ψάρι και το μαγειρεύει σε κάθε πιθανό συνδυασμό με πρωτοτυπία και μαεστρία. Δίπλα στο κύμα θα δοκιμάσετε πιάτα όπως χταπόδι Café Waichart με σάλτσα από κόκκινο κρασί, καραβιδόψιχα με σάλτσα άνιθου και hors radish, ριζότο με μάγουλα ροφού, ratatoullie λαχανικών και φλούδες παρμεζάνας, καρπάτσιο από φρέσκο ψάρι ημέρας (συνήθως λαυράκι), ριζότο με καραβίδες, σαφράν και μπρι από αυγό σολομού, φιλέτο ροφού φρικασέ και υπέροχο σπαγγέτι με καλαμάρια, καραβίδες, γαρίδες, μύδια και κυδώνια σε μια γευστική πανδαισία θάλασσας. Ο λογαριασμός με μπουκάλι κρασί στα 50-60€/ άτομο.

Scorpina
Γρηγορίου Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6722223



Φετινή άφιξη στο Νέο Ψυχικό, η μοντέρνα «Σκορπίνα» αφοσιώνεται στην δημιουργική ψαροφαγία και φέρνει εις πέρας την αποστολή της να σερβίρει το ψάρι… αλλιώς. Το μενού δίνει έμφαση σε καρπάτσιο  (πεσκανδρίτσας γεμιστό με γαρίδα και σάλτσα teriyaki, λαυράκι με λάιμ, σχοινόπρασσο και ανθό αλατιού, σκορπίνα με καραβίδα σε yuzu truffle sauce κ.α.) και μαρινάτα (μπαρμπούνι ταρτάρ με τζίτντζερ, τσίλι, σχοινόπρασο και άνθος πιπεριάς και τόνος ταρτάρ με λάιμ, ελαιόλαδο και άνθο αλατιού), χωρίς όμως να αμελεί τα αλίπαστα (τσίρο καπνιστό, μύδια καπνιστά με φύκι wakame, αντζούγια φιλέτο με μηλόξυδο κ.α.) και τους ελληνικούς θαλασομεζέδες.  κΗ κάβα περιλαμβάνει μεγάλη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 40-60€/ άτομο με κρασί.

Fifty Fish
Αγίου Κωνσταντίνου 50 Μαρούσι, τηλ: 2106300026



Νέα άφιξη στην ψαροφαγία των προαστίων, το Fifty Fish είναι ένα πρωτότυπα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, μια μοντέρνα ψαροταβέρνα στο μενού της οποίας επικρατούν τα όστρακα, το φρέσκο ψάρι και τα δημιουργικά πιάτα. Κροκέτες μπακαλιάρου με σκόρδο και κρόκο κοζάνης, σαλάτα με αλμύρα, χέλι, γαύρο μαρινάτο, πίκλες, ντοματίνια, αγγουράκι και αρωματικό ελαιόλαδο, γιουβέτσι γαρίδας με ντοματίνια και κατσικίσια φέτα, φιλέτο λαβράκι με flakes πατάτας και μους φέτας, μύδια αχνιστά με σχοινόπρασο και καπνιστή μελιτζάνια με χέλι είναι μερικές μόνο από τις «παραξενιές» του άκρως ενδιαφέροντος μενού. Για ένα πλήρες γεύμα, με ουζάκι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€, με φρέσκο ψάρι ένα «τσικ» παραπάνω.

Ουζερί του Λάκη
Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, τηλ: 2108213776



Κρυμμένο σε ένα πεζόδρομο, αυτό το ανεπιτήδευτο μεζεδοπωλείο σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι από την Κύμη και τον Κορινθιακό, αλλά και κάποια πιάτα… απρόσμενα που «σπάνε» το μοτίβο του μενού μιας παραδοσιακής ψαροταβέρνας: σουπιά με μακαρόνια στο μελάνι της, λινγκουίνι με ρέγγα, αμύγδαλα, και διάχυτους κόκκους από ροζ πιπέρι, καυτερό αχνιστό σαλάχι, γόνος καλαμαράκι σοτέ με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι και σαρδέλα… μουσακάς η οποία σερβίρεται μέσα σε κριθαρένια φωλιά. Το μενού πλαισιώνουν ωραιότατη ρακή, τσίπουρο και ούζο σε μεγάλη ποικιλία, αλλά και κάποιες ετικέτες ελληνικών κρασιών. Ο λογαριασμός περί τα 20-25€/ άτομο συνοδεία ούζου.

Βαρκούλες
Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία, τηλ. 213 03 58 767



Αρμενίζουν στην Νέα Ιωνία και φέρνουν μαζί αεράκι θαλασσινό, δημιουργικό και νόστιμο. Η ψαροταβέρνα που φέρνει κόσμο από όλη την Αθήνα στην μικρασιατική γειτονιά σερβίρει πρωτότυπα πιάτα θάλασσας όπως ταρτάρ τόνου με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, πιπερόριζα και σχοινόπρασο, καρπάτσιο τόνου σε κρούστα πιπεριών και αλατιού, λινγκουίνι με καπνιστό σολομό, βότκα και πορτοκάλι, ριζότο θαλασσινών με σαφράν, φρικασέ σολομού και μουσακά τόνου με κρεμώδη σάλτσα παρμεζάνας. Το περιβάλλον είναι όμορφα διακοσμημένο με άγκυρες, αστερίες και ζωγραφιστούς γλάρους, τα ούζα μπόλικα για να διαλέξετε, η ρακή ωραία και ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο για ένα μεζεδο-γεύμα.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ: 210 4324368 και Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6201572



«Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα» διατείνεται το πλήρωμα του «Ταξιδεύοντας», της δημιουργικής ψαροταβέρνας που από το Κερατσίνι απέκτησε αδερφάκι στα Βόρεια, και έχουν δίκιο. Ολόφρεσκες πρώτες ύλες αποτελούν τη βάση για γκουρμέ γευστικές προτάσεις: καπνιστό σκουμπρί με κρεμμυδάκι, φιλέτο λιθρινιού τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο με πικάντικη μουστάρδα, παστουρμάς τόνου με λεπτοκομμένο αγγουράκι, καρπάτσιο από πελαγίσιο λαβράκι ψημένο σε μαύρη ζάχαρη και αλάτι και μαριναρισμένο με πιπέρι και λεμόνι, ριζότο με μελάνι σουπιάς, μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης είναι μερικά από τα ιδιαίτερα πιάτα που… ταξιδεύουν γευστικά. Για ένα γεύμα με ούζο, χωρίς φρέσκο ψάρι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€/ άτομο, με κέρασμα μαστίχα/σορμπέ λεμόνι και γλυκό.

Νικόλας Γεωργιακώδης

SPONSORED LINKS

"To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου."

Ζοζέ Σαραμάγκου

  • 1828 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY