Βόλτες γεμάτες Ιστορία στην Αθήνα

Οι πιο ωραίες ιδέες για να περπατήσετε στα πιο ιστορικά μέρη της πόλης, περνώντας από όμορφες γειτονιές και ανακαλύπτοντας στο ενδιάμεσο στέκια για καφέ.
Βόλτες γεμάτες Ιστορία στην Αθήνα
Η Ακρόπολη, το μουσείο και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η SOS αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βόλτα της Αθήνας: Ανηφορίστε τον λόφο της Ακρόπολης, θυμηθείτε γιατί ο Παρθενώνας είναι από τα αρχιτεκτονήματα-σταθμούς στην Ιστορία της ανθρωπότητας, περιηγηθείτε στον Ιερό Βράχο και κατηφορίστε μέσα από τα Αναφιώτικα πίσω στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να φτάσετε στο Μουσείο της Ακρόπολης και να δείτε στους μοντέρνους χώρους του ό,τι δεν είδατε πάνω στον βράχο. Το μεμονωμένο εισιτήριο για την Ακρόπολη στοιχίζει 20€, το ενιαίο 30€, η είσοδος στο Μουσείο 5€. Αν έχετε όρεξη για βόλτες, συνεχίστε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, περάστε από τα σκαλάκια του Ηρωδείου και ανηφορίστε μέχρι τα βραχάκια του Αρείου Πάγου για υπέροχη θέα. Για ξεκούραση, αράξτε στο Little Tree Books & Coffee στη γειτονιά του Μακρυγιάννη, ένα πανέμορφο café για βιβλίο, καφέ ή κρασί. 

Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πανεπιστημίου

Αυτή η βόλτα ξεκινά από ένα εκ των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου, αυτό που χωρά σε ένα πανέμορφο κτίριο της Πατησίων πέντε χιλιάδες χρόνια Ιστορίας. Ο θησαυρός των Μυκηνών, η μάσκα του Αγαμέμνωνα, τα κυκλαδίτικα ειδώλια, τοιχογραφίες από τη Σαντορίνη, τριάντα αίθουσες αρχαία γλυπτά, περιλαμβανομένων του Δία και του κλασικού παιδιού με το άλογο. Εδώ η περιήγηση θα σας πάρει ώρες. Στη συνέχεια θα περάσετε μέσα από τους πεζόδρομους των Εξαρχείων για να βγείτε στην Πανεπιστημίου και να ανηφορίσετε περνώντας από την Αθηναϊκή Τριλογία, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη.



Συνεχίστε μέχρι το Ιλίου Μέλαθρον, το κτίριο όπου κάποτε έμενε ο Ερρίκος Σλήμαν και πλέον στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο της Ελλάδας. Εδώ, πέρα από το γοητευτικό αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλερ, θα δούμε και την ιστορία του νομίσματος και της χρήσης και διάδοσής του από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο μέχρι τα βυζαντινά και τα νεότερα χρόνια. Στο τέλος, απολαμβάνουμε καφεδάκι στην δροσερή αυλή του μελάθρου, χαλαρώνοντας με τις τζαζ μουσικές κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων.

Από το Μουσείο Μπενάκη στον Κεραμεικό
 

A post shared by Iro Kounadi (@irokounadi) on


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη, αυτό του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, είναι η αφετηρία του περιπάτου μας. Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό συγκρότημα στην πλατεία Ασωμάτων, το μουσείο περιέχει πάνω από 12.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας και άλλων τεχνών. Τα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε τέσσερις αίθουσες και καλύπτουν όλη την πορεία της ισλαμικής τέχνης από τον 7ο ως τον 17ο αιώνα. Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο, είμαστε μία μικρή βόλτα μακριά από τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Εδώ βρίσκονται τα ευρήματα ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Αθήνας, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί κεραμείς και αγγειοπλάστες και εκεί όπου βρισκόταν το νεκροταφείου του δήμου. Σήμερα, σώζονται τμήματα του Θεμιστόκλειου τείχους και πολλά ταφικά μνημεία. Η είσοδος στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στοιχίζει 9€ και στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού 8€. Μετά τις περιηγήσεις, επιστρέφουμε στη γειτονιά του Ψυρρή, που ξεκινά πίσω από το Μουσείο, και αράζουμε για καφεδάκι και brunch καλούδια στο Spiti mas (Ν. Αποστόλη 10).



Από την Ρωμαϊκή Αγορά ως το Θησείο
Από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου περνά η τελευταία ιστοριοβόλτα μας: Η Ρωμαϊκή Αγορά, χτισμένη τον 1ο αιώνα π.Χ. απλώνεται πίσω από την πλατεία Μοναστηρακίου, όπου σώζονται ερείπια από στοές, καταστήματα και πρόπυλα. (μεμονωμένη είσοδος 6€). Ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Αδριανού, και περνώντας από την πιο πολύβουη πιάτσα του κέντρου, φτάνουμε στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς. Εδώ, συναντάμε τη Στοά του Αττάλου, ένα από τα πρώτα και τα καλύτερα διατηρημένα εμπορικά κέντρα του κόσμου. Δεκάδες ακόμα αρχαία ευρήματα απλώνονται στη διαδρομή της αγοράς, που φτάνει ως τον Ναό του Ηφαίστου, άλλο ένα καλοδιατηρημένο αριστούργημα του αρχαίου κόσμου, που χτίστηκε τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Η είσοδος στην αρχαία αγορά στοιχίζει 8€. Βγαίνοντας από την έξοδο του Θησείου, μπορείτε να συνεχίσετε την βόλτα σας ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και να φτάσετε στο Underdog στο 8 της Ηρακλειδών, στην πίσω αυλίτσα του οποίου θα απολαύσετε σούπερ ποικιλίες καφέ μαζί με ομελέτες, pancakes και σαντουιτσάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v