Τα 15 αγαπημένα μας café στο κέντρο

Τριγυρνάμε στο αθηναϊκό κέντρο και συγκεντρώνουμε τα 15 αγαπημένα μας στέκια για καφέ σε πλατείες, κήπους και ιστορικά κτίρια στην καρδιά της πόλης.
Τα 15 αγαπημένα μας café στο κέντρο
του Γιώργου Κόκουβα

Να έχουν καλό καφέ, ωραία ατμόσφαιρα και να απέχουν το περισσότερο ένα τεταρτάκι με τα πόδια από το Σύνταγμα. Αυτές τις προϋποθέσεις θέσαμε για να εντοπίσουμε τα καλύτερα café στο κέντρο της Αθήνας, μόνο που… τα αποτελέσματα που μας επέστρεψε η αναζήτηση της λίστας ήταν αμέτρητα. Το αθηναϊκό κέντρο ξαναζεί χρυσές εποχές όσον αφορά την προσέλευση του πλήθους για την απαραίτητη δόση καφεΐνης και τα στέκια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Είπαμε λοιπόν να περιορίσουμε τα αποτελέσματα και να απομονώσουμε στην παρακάτω λίστα τα 15 πιο αγαπημένα μας café στην καρδιά της πόλης. 

TAF 
Νορμανού 5, Μοναστηράκι Tήλ: 2103238757

Ξεκινάμε από τα «SOS»: Ο χώρος του TAF, από την στιγμή που άνοιξε, πέντε χρόνια πριν, στην όμορφη αυλή που θυμίζει παλιά Αθήνα στην καρδιά των παλαιοπωλείων του Μοναστηρακίου, έγινε αγαπημένο σημείο συνάντησης για καφέ μετά τέχνης: Η γκαλερί στον πάνω όροφο, οι περιοδικές εκθέσεις στα δωματιάκια και τα μπαλκόνια του, τα live jazz sessions είναι το urban arty σκηνικό όπου απολαμβάνουμε περί τις επτά διαφορετικές ποικιλίες καφέ, μεταξύ των οποίων και τον Jamaica Blue Mountain, την ακριβότερη ποικιλία του κόσμου, που μπορείτε να απολαύσετε σε espresso ή και freddo (από 3,50 ως 5€, ανάλογα την ποικιλία). 

Κιμωλία Art Café 
Υπερείδου 5, Πλάκα, τηλ: 2111848446

Είτε στο χουχουλιάρικο ξέχωρο δωματιάκι με τον καναπέ στο βάθος τον χειμώνα, είτε στην όμορφη σάλα μπροστά στα παράθυρα και ανάμεσα σε εκθέσεις τέχνης και χειροποίητων κοσμημάτων, είτε στους πολύχρωμους πάγκους του πεζόδρομου όταν πιάνει το καλοκαίρι, η Κιμωλία μας φτιάχνει πάντα τη διάθεση, με καφεδάκι που ξεκινά από τα 2€, ωραία σπιτικά γλυκά και όμορφες, ταξιδιάρικες μουσικές, είτε από τα ηχεία είτε από το πιάνο της σάλας. 

Κλεψύδρα 
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ: 2103212493

Μερακλίδικος ελληνικός καφές σε μπακιρένιο μπρίκι, θέα προς την αρχαία αγορά και όλη η χαλαρή, καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Πλάκας στην πιο off αλλά και πιο όμορφη γειτονιά της, εκεί που πλησιάζεις απειλητικά στα τείχη της Ακρόπολης, σε ένα μέρος: Η Κλεψύδρα απλώνει τα γαλάζια, old school τσίγκινα τραπεζάκια της κάτω από τα graffiti του Sonke, και σερβίρει καφέ και σιροπιαστά γλυκά πάνω στα (ακόμη πιο old school) σεμεδάκια – ιδανικό σκηνικό για τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα. 

Τρανζίστορ 
Πρωτογένους 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228658

Το sui generis μαγαζάκι που ξαναέφερε τον εναλλακτικό αέρα στη γειτονιά του Ψυρρή μας έχει κερδίσει για τις ωραίες του, funky και world μουσικές, τη μηχανή του καφέ που μένει ανοιχτή ως αργά το βράδυ, τα παράταιρα τραπεζάκια και τους καναπέδες στον εσωτερικό χώρο και τις δροσερές καρέκλες που απλώνει στα δύο πεζοδρόμια, ανάμεσα στις αντικερί και τα hip κομμωτήρια του δρόμου. 

Poems and Crimes 
Αγίας Ειρήνης 17, τηλ: 2103228839

Το πιο «βιβλιοφίλ» από τα café αυτής της λίστας, τα «Ποιήματα κι Εγκλήματα» είναι στην ουσία τα κεντρικά των εκδόσεων Γαβριηλίδης –στον πάνω όροφο μάλιστα, λειτουργούν ακόμη τα τυπωτήριά τους. Μαζί με τον καφέ σας, μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιο από τα βιβλία των εκδόσεων (άλλωστε ακόμη και ο κατάλογος είναι τυπωμένος σαν βιβλίο), να παρακολουθήσετε παρουσιάσεις και λογοτεχνικές συζητήσεις ή να προτιμήσετε την δροσερή πίσω βεράντα, για πιο ήσυχες γουλιές. 

CAMP 
Ευπόλιδος 4 και Απέλλου 2, πλατεία Κοτζιά, τηλ: 2103247679

Η πιο «φρέσκια» γωνιά της πλατείας Κοτζιά, στην σκιά του δημαρχείου και των άλλων πανέμορφων κτιρίων της περιοχής, σερβίρει καφέ και ωραία γλυκά στο ισόγειο ή στα τραπεζάκια της πλατείας, ενώ στους πάνω ορόφους προσφέρει δωρεάν τέχνη, καθώς οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί σαν γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένο τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης, που απολαμβάνει τον επιτυχημένο συνδυασμό μοντέρνου design και παλιάς Αθήνας. 

Κήπος Νομισματικού Μουσείου 
Πανεπιστημίου 12, τηλέφωνο: 210 3610067

Μια ανάσα από το Σύνταγμα, και στον ομορφότερο ίσως κήπο του κέντρου, που τυχαίνει να «συνοδεύει» το ομορφότερο κτίριο της περιοχής, το café του Νομισματικού Μουσείου φιλοξενείται στην πίσω αυλή του «Ιλίου Μέλαθρον», το οποίο κάποτε αποτελούσε το σπίτι του Ερίκου Σλήμαν, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Ανάμεσα σε δέντρα, σιντριβάνια με αγάλματα, ομπρέλες για τις ημέρες με πολύ ήλιο, λουλούδια και γάτες που λιάζονται μαζί σας, θα απολαύσετε καφεδάκι καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και live jazz sessions κάθε Πέμπτη απόγευμα. 

Handlebar 
Μελανθίου 8, τηλ: 2114093002

Το μικρό στενό της Μελανθίου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή, έχει μετατραπεί σε «ναό» της εναλλακτικής Αθήνας και της ποδηλατικής κοινότητας του κέντρου: Το Handlebar άνοιξε από τους ίδιους ανθρώπους που λειτουργούν και το διπλανό ποδηλατάδικο, και απλώνει τραπεζάκια για λίγους στο πεζοδρόμιο, ιδανικά για καφέ στη λιακάδα, ωραίες και οικονομικές γεύσεις για να τον συνοδεύσετε και hip ατμόσφαιρα σε… περίσσευμα. 

Tailor Made 
Πλατεία Αγίας Ειρήνη 2, τηλ: 2130049645

Λίστα με αγαπημένα στέκια χωρίς μια στάση στην Αγία Ειρήνη δεν είναι δυνατόν. Και επειδή μιλάμε για καφέ, δεν σταματάμε παρά στο Tailor Made, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το... καφέ ζουμί, αφού σερβίρει single origin και micro lot καφέδες espresso, καφέδες φίλτρου με διαφορετικά γευστικά προφίλ, και όλα αυτά με κόκκους που αλέθονται μπροστά στα μάτια μας από βραβευμένους café-barristas. Μόνη μας ένσταση, η υπέρ το δέον δυνατή μουσική στον εσωτερικό χώρο, που δεν επιτρέπει συζητήσεις ακόμη και το μεσημέρι – γι’ αυτό και προτιμάμε τα τραπεζάκια της πλατείας, στο ιδανικό σημείο για να «εποπτεύουμε» όλη την περαντζάδα. 

Black Duck Garden 
Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, τηλ: 210 3252396

Το γνωστό στέκι στα πέριξ της πλατείας Καρύτση την τελευταία σεζόν έκανε την έκπληξη και επεκτάθηκε σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της περιοχής: Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, φιλοξενεί πλέον στον κήπο του το Black Duck Garden, που αυτοσυστήνεται ως «Athens City Museum Bistrot» και διαθέτει πέρα από έναν εξαιρετικά διακοσμημένο, ρομαντικό εσωτερικό χώρο, τραπεζάκια στην στοά και στον κήπο της βασίλισσας Αμαλίας. Σημειώστε ότι μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας με λαχταριστά γλυκά, όπως semifreddo σοκολάτας με τσάι και crumble αμυγδάλου/κακάο, κρέμα γιαούρτι με τραγανή βάση και φράουλες, και σουφλέ πορτοκάλι με παγωτό βανίλιας. 

Pure Bliss 
Ρόμβης 24, τηλ: 210 3250362

Βιολογικής φιλοσοφίας στέκι, σε κάθε πτυχή του – από τον καφέ μέχρι τις σαλάτες και από τα γλυκά ως τα σάντουιτς που σερβίρει, το Pure Bliss διαθέτει έναν πολύχρωμο, κουκλίστικο εσωτερικό χώρο, με μεγάλους πάγκους, μαξιλάρες και ένα ζεν πατάρι, αλλά και χρωματιστά τραπεζάκια απλωμένα στη βεράντα και τον πεζόδρομο. Σημειώστε ότι στον πάνω όροφο λειτουργεί κατάστημα βιολογικών ειδών, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε βιβλία ή πρώτες ύλες για τα δικά σας βιολογικά μαγειρέματα. 

Καφέ αποφοίτων της Καλών Τεχνών
Πανός 19, Πλάκα

φωτό: foursquare
Το στέκι της ΑΣΚΤ είναι ένα γοητευτικό ρίσκο: Μπορεί να μην ξέρεις πότε θα το πετύχεις ανοιχτό, καθώς ανοίγει σύμφωνα… με τα κέφια των παιδιών που το λειτουργούν, αλλά εφόσον όλα πάνε καλά (και όσο καλοκαιριάζει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες), θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε οικονομικό καφεδάκι (από 2,50€) ή δροσιστική βυσσινάδα με σπιτικά γλυκά ημέρας σε έναν υπέροχο καλλιτεχνίζοντα, self service κήπο τριών επιπέδων, κρυμμένο προσεκτικά στην άκρη της Πλάκας, ανάμεσα στα τελευταία souvenir shops πριν τα τείχη του Ιερού Βράχου. 

Καφενείο Δεξαμενής 
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

φωτό: foursquare
Ξεστρατίζουμε ελαφρώς από το εμπορικό τρίγωνο και ανηφορίζουμε προς τα «ψηλά» του Κολωνακίου, στην ιστορική πλατειούλα όπου απλώνει τα τραπεζάκια του το εξίσου ιστορικό καφενείο της Δεξαμενής. Εκεί ήταν που απολάμβαναν τον καφέ και τις λογοτεχνικές τους συζητήσεις μεταξύ άλλων ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης. Σήμερα, στο ανανεωμένο café, που ωστόσο διατήρησε το χαμηλό προφίλ και τον χαρακτήρα του γραφικού καφενείου, μπορούμε να καθίσουμε για να απολαύσουμε καφεδάκι κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων, και αργότερα ρακές με μικρά μεζεδάκια. Το καλοκαίρι, συνδυάζεται ιδανικά με προβολή στο θερινό σινεμαδάκι της Δεξαμενής που λειτουργεί ακριβώς δίπλα. 

Petite Fleur 
Ομήρου 44,Κολωνάκι, τηλ: 2103613169


Παραμένουμε στο Κολωνάκι, και, παρά την ελαφρώς πιο "χειμερινή" διάθεση, καθόμαστε στις ρομαντικές καρέκλες του café που μας προκαλεί να μην παραγγείλουμε καφέ, αλλά σοκολάτα, αφού το Petite Fleur ειδικεύεται στις γλυκές σοκο-αμαρτίες. Απολαύστε τον καφέ ή την σοκολάτα σας με τις καλύτερες τζαζ μουσικές και, αν θέλετε κάτι εναλλακτικό, δοκιμάστε τα κολασμένα milkshakes, όπως αυτό με την πραλίνα και το αγριοκέρασο. 


Στο βάθος κήπος, SIX D.O.G.S. 
Αβραμιώτου 6-8, τηλ: 2103210510

Ολοκληρώνουμε την… εκστρατεία του καφέ με ένα ακόμη «SOS» κήπο, που έχει πιθανότατα επισκεφθεί όλη η Αθήνα – και για να το έχει κάνει, προφανώς υπάρχει λόγος. Τα τραπεζάκια στα διάφορα επίπεδα του κρυμμένου, αλλά τεράστιου κήπου απλώνονται ανάμεσα σε γιγάντια δέντρα, αιώρες και hip διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα βαζάκια-φωτιστικά που κρέμονται από τα κλαδιά, ενώ η ατμόσφαιρα είναι άκρως καλοκαιρινή. Σημειώστε ότι μαζί με τον καφέ σας, μπορείτε να απολαύσετε και ωραία σνακ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v