ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε το καλύτερο παραδοσιακό φαγητό;

Μαγειρευτά, κουζίνες της Μάνης, της Κρήτης και των ελληνικών νησιών, παραδοσιακοί μεζέδες και πολλές ακόμα γεύσεις παράδοσης σε αγαπημένα ταβερνάκια.

Πού τρώμε το καλύτερο παραδοσιακό φαγητό;

Η γευστική παράδοση της Ελλάδας είναι τόσο πλούσια που δύσκολα εξαντλείται σε μερικά πιάτα μιας ταβέρνας.

Γι’ αυτό εμείς γυρίσαμε την Αττική και εντοπίσαμε ορισμένες από τις πιο παραδοσιακές και νόστιμες ταβέρνες οι οποίες αραδιάζουν στα τραπέζια τους γεύσεις και αρώματα της ελληνικής γευστικής… λαογραφίας.

Διοματάρης
∆ηµοφώντος 80, Πετράλωνα, τηλ: 2103455505



Ταβέρνα κρητική και παραδοσιακή τόσο στη διακόσμηση της όσο και στα πιάτα της, ο Διοματάρης στα Πετράλωνα φτιάχνει ατμόσφαιρα οικεία σαν στο σπίτι σου (στην Κρήτη) και σερβίρει ωραιότατο μελωμένο από το ζωμό του κρέατος γαμοπίλαφο, στάκα με αυγά, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σαλάτα σταμναγκάθι, κατσικάκι τσιγαριαστό, αρνάκι με μέλι και πολλές ακόμα αυθεντικές κρητικές νοστιμιές. Η τσικουδιά και το χύμα κρασί έρχονται από τα Χανιά, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 20€ το άτομο για ένα χορταστικό γεύμα.

Ελευθεριάδης
Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003



Βαστά εδώ και χρόνια ψηλά τη σημαία του παραδοσιακού πεϊνιρλί στην «μάνα» του είδους Δροσιά. Στην στρωμένη με χαλικάκι αυλή του και στο ζεστό εσωτερικό του θα παραγγείλετε κορυφαίο πεϊνιρλί με λαχταριστή ζύμη και πλούσιο τυρί που λιώνει και ζητάει… βούτες. Οι επιλογές που έχετε εδώ είναι σκέτο, με μπέικον/αυγό, με σουτζούκι ή/και κιμά, και σπέσιαλ με μπέικον, λουκάνικο, κιμά και αυγό. Συνοδεύονται απαραιτήτως με κολοκυθάκια τηγανιτά και ωραιότατο τζατζίκι. Ο λογαριασμός στα 15-27€/ άτομο με κρασί.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Γεράνι, τηλ: 21 0321 1463



Μια μακρόστενη σάλα, τακτοποιημένη, με φθαρμένο πάτωμα, ασβεστωμένους τοίχους και ελάχιστα τραπέζια φέρνει στο νου ελληνική ταινία της δεκαετίας του’50. Ένα μικρό κουζινάκι στην άκρη, διακόσμηση υποτυπώδης. Στο Δίπορτο αυτό το υπόγειο παραδοσιακό ταβερνάκι που γράφει ιστορία στο κέντρο της Αθήνας σε ένα νεοκλασικό 150 χρόνων, δοκιμάζουμε λίγα μαμαδίσια πιάτα και καλά: ρεβιθάδα, φασολάδα, τηγανιτά ψαράκια, ψητή σαρδέλα, σαλάτα με χόρτα, πατάτες γιαχνί και κοκκινιστό κατσικάκι. Συνοδεια χύμα κρασιού, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 21 0322 5084



Από τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας, αυτό το ημιυπόγειο κουτούκι στην καρδιά της Πλάκας φημίζεται για τα μπακαλιαράκια του, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1864. Εκτός από τηγανητό μπακαλιάρο, εδώ σερβίρουν σκορδαλιά νοστιμότατη, τζατζίκι σπιτικό, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμαράκι ψητό στη σχάρα, χταπόδι ψητό, κόκκορα με μακαρόνι χοντρό, αλλά και κλασικά κρεατικά της ώρας. Μαζί με κρασί ή ούζο, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Το Ειδικόν
Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ: 2104612674



Μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα στο στιλ της δεκαετίας του ’50 φωλιάζει σε ένα δρομάκι στη Δραπετσώνα και σερβίρει παραδοσιακά μεζεδάκια από τον λιτό της κατάλογο, όμορφα μαγειρεμένα: «τούρτα» με τηγανιτές πατάτες και αυγά μάτια, καγιανά, ομελέτα με κορν μπιφ, συκωτάκι ψητό, φάβα, χωριάτικο λουκάνικο, γραβιέρα, κεφτεδάκια, ντοματοσαλάτα με ξερή ρίγανη, σουτζούκι και φέτα Καλαβρύτων. Συνοδεία ρετσίνας ή μπύρας, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€, άτομο.

Μόλυβος
Χρ. Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102582091



Ξεκίνησε από την Πέτρα της Λέσβου και έφερε την γευστική παράδοση του νησιού στα πιάτα μας, τα οποία δοκιμάζουμε στον φιλόξενο κι ανεπιτήδευτο χώρο του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σερβίρει σαλάτες με ψητό λαδοτύρι Μυτιλήνης, γεμιστούς κολοκυθανθούς, γκιουζλεμέδες (πιτάκια με τυρί ή σπανάκι), σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), φρέσκα μύδια και γαρίδες σαγανάκι, ποικιλία παστών και καπνιστών ψαριών, κλασικούς ψαρο-κρεατομεζέδες και φυσικά, ούζο Μυτιλήνης – 16 διαφορετικές ετικέτες παρακαλώ! Για άφθονο τσιμπολόγημα και ούζο υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας 25, Ψυχικό, τηλ: 2106728790



Ίσως μοναδικός στο είδος του στην Αθήνα, ο Κρίθαμος σερβίρει ελληνική κουζίνα με έντονα τα στοιχεία από την Κάρπαθο και φρέσκο ψάρι από τα ανοιχτά της Καρπάθου και της Κάσου. Μερικές από τις πιο ξεχωριστές γεύσεις είναι το αρμυροτύρι Κάσου, η σιτάκα Καρπάθου, το καρπαθιώτικο οφτό, το ταλαγάνι σχάρας Μεσσηνίας, οι χειροποίητες μακαρούνες και οι χοιρινές κορτεζίνες, μια αρχαία συνταγή από την Καρπάθο. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο με κρασί.

ΘάΜα 
Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ: 2110139951



Πλημμυρίζει τον Χολαργό μυρωδιές από τη Μεσσηνία και την κουζίνα της, όπως τα πιτάκια με σύγκλινο, το πετιμέζι, το καλαματιανό λουκάνικο με πορτοκάλι, τα χειροποίητα χυλοπιτάκια Φιλιατρών που συνοδεύουν τον κόκορα ή η μεσσηνιακή σαλάτα με πορτοκάλι, ταλαγάνι και κορωνέικο ελαιόλαδο. Καθίστε στον όμορφα διακοσμημένο χώρο με τις μεγάλες τζαμαρίες ή στην πράσινη αυλή, συνοδεύστε τις γεύσεις με κρασί από τον Μοριά και υπολογίστε περί τα 20-25€.

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY