ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΓΕΥΣΗ

Τρώμε στα πιο τίμια ταβερνάκια της Αθήνας

Νοσταλγικά κουτούκια, νεανικές μπακαλοταβέρνες και ήσυχα ψαροταβερνάκια που μας ταΐζουν καλά.

Τρώμε στα πιο τίμια ταβερνάκια της Αθήνας
Photo credits: mmm-yoso.typepad.com

Δρίτσας
Ηφαίστου 18, Πάτημα Χαλανδρίου, τηλ: 210 6005065



Κλασική και μερακλίδικη ταβέρνα στο Χαλάνδρι, με όμορφο κήπο για τα καλοκαίρια, η οποία ικανοποιεί τόσο τους φαν των ψαρικών όσο και των κρεάτων αφού και τα δύο είδη εκπροσωπούνται επαρκώς στο μενού. Εδώ δοκιμάζουμε σπεσιαλιτέ όπως μπακαλιάρος σκορδαλιά, χταποδάκι ψητό, μαρίδα, μπακαλιάρο ψητό ή τηγανητό με σκορδαλιά, ψητές σαρδέλες αλλά και χορταστικότατες σταυλίσιες και χοιρινές μπριζόλες με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 17€/ άτομο.

Τσολιάς
Λ. Βαρης 45, Βάρη, τηλ: 21 0895 2446



Ξεχωρίζει στα «Βλάχικα» για την ποιότητα και την ποσότητα των πιάτων του, αλλά και για την όμορφη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του με το αναμμένο τζάκι και τα ξύλινα τραπέζια. Τα κρέατα του τσολιά είναι εξαιρετικά: αρνάκι σούβλας, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, μπιφτέκια με πατάτες, καρπάτσιο από βιολογικό black angus, παϊδάκια προβατίνας και ζουμερό συκώτι συγκαταλέγονται στα must, ενώ πρόσφατα εμπλούτισαν τον κατάλογο με κρέατα ξηρής ωρίμανσης για τους «ψαγμένους» κρεατοφάγους. Με κερασμένο γλυκό στο τέλος, και ωραίο κόκκινο κρασί βιολογικό, ο λογαριασμός στα 15-17€/ άτομο.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ: 21 3025 8011



Περισσότερο μεζεδοπωλείο και λιγότερο «ταβέρνα» με την παραδοσιακή έννοια αυτό το μονίμως γεμάτο μαγαζάκι με την σούπερ ταράτσα/αυλή και τον ζεστό εσωτερικό χώρο δεν σταματά να «ψάχνεται» γευστικά και να σερβίρει εκλεκτές νοστιμιές. Τζατζίκι με καρότο, χοιρινή τηγανιά με φέτα, χειροποίητη τυροκαυτερή, μελωμένη πανσέτα, καυτερό βουβαλίσιο λουκάνικο, αρνάκι γάστρας, κοτόπουλο με μουστάρδα και λοιπά εδέσματα «για τη μέση» μονοπωλούν το τσιμπούσι εδώ με την αναμονή για ένα τραπέζι να είναι αρκετά μεγάλη τις ημέρες και ώρες αιχμής. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο με ωραίο δικό τους κρασί.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 0937 0708



Κλασική οικογενειακή ταβέρνα – στέκι, η Μυρτιά είναι (σχεδόν) πάντα γεμάτη και χρωστά τη φήμη της στα καλά και οικονομικά για τις τεράστιες μερίδες τους κρέατά της, αλλά και το φιλικό, άκρως εξυπηρετικό σέρβις της. Στη Μυρτιά θα φάτε ποικιλίες, μοσχαρίσια γάλακτος, μπιφτέκι κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο απλό και γεμιστό, συκώτι γάλακτος, σουβλάκι κοτόπουλο και ορεκτικά όπως ωραιότατο σαγανάκι, πατάτες τηγανιτές και «μπομπάτο» τζατζίκι. Θα πιείτε και ωραίο χύμα κρασί και θα φύγετε έχοντας δώσει κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο και έχοντας πάρει πακέτο για το σπίτι. Στο τέλος κερνούν και λουκουμάδες κολασμένους ή χαλβά.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155



Κλείνει αιώνα στις γευστικές επάλξεις, και δεν άλλαξε καθόλου φιλοσοφία από τότε που προμήθευε κρασί με την οκά τους Παγκρατιώτες. Γύρω από τα τραπέζια, απλώνεται όλο εκείνο το ντεκόρ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε κλασικά ελληνικά πιάτα, από μεζέδες όπως κεφτεδάκια (σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και από τα καλύτερα της πόλης), μπεκρή μεζέ, μοσχαρίσια μπριζόλα, παϊδάκια αρνίσια και σπιτικές πίτες, μέχρι κρεατικά της ώρας και κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.

Ταβέρνα Θανάσης 1948
Καβάφη 48, Άγιος Ελευθέριος, τηλ:  21 0228 8675



Παλιάς Αθήνας και ιστορίας συνέχεια σε μια ακόμα θρυλική ταβέρνα της πόλης, η οποία όμως σερβίρει και εκλεκτές κοπές κρεάτων. Ο Θανάσης από το 1948 ψήνει ασταμάτητα κορυφαία κρεατικά με περίσσια μαεστρία τα οποία σερβίρει στην όμορφη αυλή του και στον ζεστό εσωτερικό του χώρο. Μοσχαράκι αλά Αρτζεντίνα σε πλάκα, παϊδάκια σε σκεύος με κάρβουνα για να παραμένουν ζεστά και λαχταριστά, σπαλομπριζόλα Tomahawk σιτεμένη, Rib Eye, παΪδάκια κοτόπουλο, κεφτεδάκια με δυόσμο, αλλά και μπακαλιάρος τηγανιτός για τους θαλασσο-λάτρεις είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές του πληθωρικου μενού. Ο λογαριασμός στα 18€/ άτομο με κρασί.

Μουριές
Κονδυλάκη 21 & Βρούτου, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2916374



Παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς με οικογενειακή ατμόσφαιρα και χορταστικές μερίδες, οι Μουριές δε θα σας ενθουσιάσουν ως χώρος, αλλά θα σας ταΐσουν τίμια. Γενναιόδωρες μερίδες καβουροσαλάτας, τηγανιτού καλαμαριού, γαύρου ή μαρίδας τηγανιτής, ψητού χταποδιού, τηγανιτής κουτσομούρας, μυδοπίλαφου και ελληνικών ορεκτικών θα συνοδεύσουν ιδανικά το τσίπουρο ή το κρασί σας.  Για ένα πλήρες θαλασσο-γεύμα υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο.

Σπύρος και Αντώνης
Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, τηλ: 21 0202 2358



Παραμένουμε στην περιοχή για να πιάσουμε τραπέζι σε αυτό το μαγεριό / ταβερνάκι σε μια ήσυχη γειτονιά με τα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα, το παλιό γραμμόφωνο και τις νοσταλγικές φωτογραφίες στους τοίχους. Εδώ επιλέγουμε από την κλασική βιτρίνα κάποιο από τα μαγειρευτά, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι, το παστίτσιο ή τα λεμονάτα ντολμαδάκια, ενώ αν προτιμάμε σχάρα τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και το συκώτι είναι εγγυημένες επιλογές. Δυνατό τζατζίκι και χεράτες πατάτες τηγανιτές προστίθενται επίσης στα απαραίτητα. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€/ άτομο με κρασί.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Γεράνι, τηλ: 21 0321 1463



Μια μακρόστενη σάλα, τακτοποιημένη, με φθαρμένο πάτωμα, ασβεστωμένους τοίχους και ελάχιστα τραπέζια φέρνει στο νου ελληνική ταινία της δεκαετίας του’50. Ένα μικρό κουζινάκι στην άκρη, διακόσμηση υποτυπώδης. Στο Δίπορτο αυτό το υπόγειο ταβερνάκι που γράφει Ιστορία στο κέντρο της Αθήνας σε ένα νεοκλασικό 150 χρόνων, δοκιμάζουμε λίγα πιάτα και καλά: ρεβιθάδα, φασολάδα, τηγανιτά ψαράκια, ψητή σαρδέλα, σαλάτα με χόρτα, πατάτες γιαχνί και κοκκινιστό κατσικάκι. Συνοδεια χύμα κρασιού, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ωραιότητα της απλότητας έγκειται στην πολυπλοκότητα που προσελκύει."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 356 π.Χ.- Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν και ένας από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
    1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
    1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY