ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Νυφικό Πεντοζάλι: Δείπνο μυστηρίου που θα σας… σκαλώσει

Γίναμε μάρτυρες ενός γαμήλιου φόνου και προσπαθήσαμε να λύσουμε το μυστήριο στη νέα και άκρως διασκεδαστική παράσταση της ομάδας «Βρες τον Δολοφόνο».

Νυφικό Πεντοζάλι: Δείπνο μυστηρίου που θα σας… σκαλώσει

Η συνταγή γνωστή στο εξωτερικό και άκρως πετυχημένη: την ώρα που απολαμβάνετε το φαγητό ή το ποτό σας, παρακολουθείτε ένα θεατρικό δρώμενο κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται ένας φόνος.

Με τη βοήθεια των ηθοποιών αλλά και του κοφτερού μυαλού σας, «μπαίνετε» στην παράσταση και προσπαθείτε να λύσετε το μυστήριο, βγάζοντας ετυμηγορία για το ποιος είναι ο δολοφόνος και δικαιολογώντας την απόφασή σας.

Στην Ελλάδα, η ομάδα «Βρες τον Δολοφόνο» εδώ και έξι χρόνια διοργανώνει αντίστοιχα πρωτότυπα δείπνα, με τελευταίο το διασκεδαστικό «Νυφικό Πεντοζάλι».

Σε ένα νησί του Αιγαίου που θυμίζει Κρήτη, τελείται γάμος ντόπιας γυναίκας από το χωριό Μπαλωμένο με ολλανδό γόνο ιδιοκτήτη γνωστής φαρμακοβιομηχανίας. Εκπρόσωποι από όλα τα χωριά του νησιού έχουν έρθει να τιμήσουν τον γάμο, όμως κάποιο από αυτά τα χωριά φθονεί την επιτυχία του Μπαλωμένου, και σφάζει τον γαμπρό.

Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά μας, ανάμεσα στο κοινό, όμως ο ίδιος δεν το ξέρει. Έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της παράστασης καλούμαστε να ανακρίνουμε τους ηθοποιούς – έναν παππά, την νύφη, την νονά, την αδερφή της νύφης, τον wedding planner και τον γιο.  Ο κάθε ένας κρύβει στο μυαλό του (ή στα χέρια του) θραύσματα της απάντησης στο «ποιος το έκανε», τα οποία εμείς καλούμαστε να συνθέσουμε μέσα από ερωτήσεις ή… ψαχούλεμα.

Κάποιοι γρίφοι είναι ζόρικοι, όμως με τις κατάλληλες ερωτήσεις και αρκετή παρατηρητικότητα είναι σίγουρο πώς θα βρείτε τη λύση ωσάν άλλοι Σερλοκ Χολμάκηδες. Στο τέλος, οι ετυμηγορίες του κάθε τραπεζιού – οικογένειας, απαγγέλονται από τη θεατρική ομάδα, με την απαραίτητη δόση χιούμορ και τρολαρίσματος.

Να, η δική μας για παράδειγμα λόγω του ότι χάσαμε κάποιους γρίφους δεν κατάφερε να ξεφύγει από την κατηγορία του… YOLO!Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πίτσα, ο οποίος υποδύεται τον «καμένο» αδερφό Μανούσο για το φετινό μυστήριο – κυριολεκτικό και μεταφορικό. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε.

Τι είναι το "Νυφικό Πεντοζάλι"; Είναι θεατρική παράσταση ή θεατροποιημένος γρίφος;

Το "Νυφικό Πεντοζάλι" είναι ένα θεατρικό δείπνο μυστηρίου. Μια ιδέα που μας σύστησε η Φιλιώ Λαζανά και ο Γιάννης Πιττάς που βρίσκονται και πίσω από την παραγωγή. Εμπεριέχει θεατρική παράσταση, γρίφους προς επίλυση αλλά και το δείπνο. Και όλο αυτό έχει μια κωμική βάση.

Καταφτάνει λοιπόν κάποιος με την παρέα του σε έναν πολύ ατμοσφαιρικό χώρο, το El Convento del' Arte, και από την στιγμή που θα περάσει το κατώφλι του χώρου αρχίζει και το παιχνίδι. Ξεκινά με τη θεατρική δράση, στη συνέχεια όλοι οι ηθοποιοί περνάμε από όλα τα τραπέζια όπου και «ανακρινόμαστε». Έπειτα το κάθε τραπέζι ετοιμάζει μια ετυμηγορία και αφού αυτή διαβαστεί δημόσια στο τέλος δείχνουμε και τι πραγματικά έγινε. Και όλα αυτά ενώ οι θεατές απολαμβάνουν το φαγητό ή το ποτό τους.

Δώστε μας λίγες περισσότερες πληροφορίες για το φετινό μυστήριο…

Τα πάντα διαδραματίζονται σε ένα νησί του Αιγαίου που θαρρεί κανείς πως μοιάζει με την Κρήτη. Μιλάμε σαν κρητικοί και ντυνόμαστε ανάλογα. Οι κάτοικοι του γεωργοί όλοι, είναι μοιρασμένοι στα 17 όλα κι όλα χωριά του- κάθε χωριό και φατρία. Γιατί στο νησί ευνοείται η καλλιέργεια του γνωστού πανάρχαιου φυτού διάσημο για τις επιδράσεις του στη ψυχοσύνθεση του ανθρώπου αλλά που είναι και παράνομο. Ο ανταγωνισμός λοιπόν μεταξύ των χωριών είναι δεδομένος.

Οι έξι ηθοποιοί της διαδραστικής μας παράστασης είναι κάτοικοι του Μπαλωμένου, ενός από τα χωριά του νησιού, όπου αρχηγός της φατρίας είναι η κυρά-Δέσπω (Mαρία Μπαλούτσου). Η "Νονά" του Μπαλωμένου, κυρά Δέσπω, έχει δυο κόρες την Παρθένα (Αλεξάνδρα Ούστα) και το Ρηνιώ (Σωσώ Χατζημανώλη) και έναν "προκομένο" γιό το Μανούσο (Χρήστος Πίτσας) και συνοδεύονται από τον τοπικό ιερέα παπα Σήφη (Θανάσης Ζερίτης). Βέβαια δε θα έλειπε και ο απαραίτητος wedding planner (Μάνος Κανναβός).

Οι θεατές λοιπόν καταφτάνουν στην αίθουσα - σάλα οπου θα λάβει χώρα το γλέντι του γάμου της Παρθένας με τον ολλανδό Ajax van der Pharm, γόνο ιδιοκτήτη γνωστής φαρμακοβιομηχανίας. Παίρνουν τη θέση τους στο τραπέζι και αυτόματα γίνονται εκπρόσωποι ενός από τα χωριά που έχουν έρθει να τιμήσουν το γάμο, έχοντας μάλιστα και συγκεκριμένο ρόλο, ονομαστικό μόνο, που είναι η θέση τους στην ιεραρχία της φατρίας που εκπροσωπούν.

Όλα καλά ως εδώ. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κάποιο από τα χωριά ζηλεύει αυτήν την επιτυχία του Μπαλωμένου, μέσω αυτού του γάμου συμφέροντος, και σκοτώνει το γαμπρό. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν μαθαίνουμε ότι ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι κάποιος από το κοινό και φυσικά δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος. Αυτή είναι και η φετινή καινοτομία της παράστασης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που ο δολοφόνος ήταν κάποιος από τους ηθοποιούς. Και βέβαια το VillageFinder 2000 που δεν είναι κάποιος άνθρωπος αλλά ... σας το αφήνω για έκπληξη.

Είπα «προηγούμενες χρονιές» και θα ήθελα να συμπληρώσω πως είναι η έκτη χρονιά που υπάρχει το Βρες τον Δολοφόνο και τα δείπνα μυστηρίου με συνολικά πάνω από 15.000 θεατές.

Πόσο στάνταρ είναι το κείμενο και πόσο αυτοσχεδιαστικό είναι; Υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό;  

Κάθε χρόνο το σενάριο είναι διαφορετικό. Κάθε φορά υπάρχει ένα στάνταρ κείμενο, το οποίο "εμπλουτίζεται" από τις παρεμβάσεις ή σχολιασμούς του κοινού αλλά και από τους λεκτικούς μας αυτοσχεδιασμούς. Αυτά αφορούν το πρώτο κομμάτι που ανέφερα νωρίτερα, αυτό της θεατρικής δράσης. Γιατί υπάρχει και το κομμάτι των ανακρίσεων αλλά και του διαβάσματος των ετυμηγοριών οπού λειτουργούμε αυθόρμητα και μέσα από το ρόλο μας, δηλαδή, αυτοσχεδιαστικά. Άλλου είδους έκθεση ενώπιον ενός μόνο τραπεζιού και άλλη ενώπιων όλων. Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο, καλλιτεχνικό, κέρδος που έχω εισπράξει, είναι η εμπειρία που έχω αποκτήσει στη διάδραση με το κοινό, είτε παλεύοντας με προσωπικούς δαίμονες, είτε  παρακολουθώντας ζωντανά στη σκηνή την ώρα που παίζουμε άλλους πιο έμπειρους ή και όχι συναδέλφους.

Έξι χρόνια δεν είναι και λίγα. Θα μας μιλήσετε λίγο για την ομάδα πίσω από αυτές τις παραστάσεις του «Δολοφόνου»;

Τα κείμενα είναι γραμμένα από την πένα του Γιάννη Σαρακατσάνη που κρύβεται και πίσω από τη σκηνοθεσία. Ο βασικός πυρήνας των ηθοποιών προέρχεται από τη θεατρική ομάδα AbOvo και υπάρχουν και κάποιοι σταθεροί συνεργάτες αυτά τα χρόνια που υπάρχει το Βρες τον Δολοφόνο απαρτίζοντας έτσι την Ομάδα του Δολοφόνου, για συντομία μεταξύ μας. "Αγαπητοί Δολοφόνοι" είναι η φράση που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά μεταξύ μας στον Messenger για να συννενοηθούμε. Νομίζω ότι είμαι αυτός που έχει παίξει στα περισσότερα σενάρια αλλά το Νυφικό Πεντοζάλι είναι αυτό που μ'αρέσει περισσότερο, αν και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει λόγω του "Μανούσου", του ρόλου που ενσαρκώνω. Θα καταλάβετε αν το δείτε γιατί.

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του."

Μενέλαος Λουντέμης

  • 1944 - Το HMAS Australia χτυπήθηκε κατά την πρώτη επίθεση Καμικάζι. 30 άντρες σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του πλοίου. (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος)
    1972 - Ένα NAMC YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη στις ακτές της Βούλας Αττικής. 37 από τους επιβαίνοντες πνίγηκαν, ενώ 19 κατάφεραν να σωθούν φτάνοντας στην ακτή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY