ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Η Κυανή στο Rabbithole

Σε ποιο βαθμό χειριζόμαστε τα τεχνολογικά επιτεύγματα, και πόσο αυτά επηρεάζουν τη φυσική ροή της ζωής μας, τόσο ηθικά όσο και συναισθηματικά;

Η Κυανή στο Rabbithole

Η Μαίρη Σέλλεϋ επιστρέφει με τη νουβέλα «Ο θνητός αθάνατος» σε ένα από τα κύρια θέματα που την απασχόλησαν και στο αριστούργημά της «Φρανκενστάιν»: σε ποιο βαθμό χειριζόμαστε τα τεχνολογικά επιτεύγματα, για ποιο σκοπό και πόσο αυτά επηρεάζουν τη φυσική ροή της ζωής μας, τόσο ηθικά όσο και συναισθηματικά. Με αυτό τον ανθρωποκεντρικό, φιλοσοφικό γνώμονα η Σέλλεϋ αλλάζει το πρίσμα και σκιαγραφεί τους ήρωες και την ιστορία της μέσα στο σύμπαν του ρομαντικού έρωτα. Οι χαρακτήρες της συγγραφέως χαράζουν την πορεία τους μέσα από τις επιλογές τους, με γνώμονα την αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων. Στην ιστορία της, ο νεαρός άντρας πίνει ένα καινούργιο φίλτρο, εφεύρεση του δασκάλου του και μένει για πάντα νέος. Ολοκληρώνοντας μια γήινη ζωή, βιώνει τη φυσική απώλεια της αγαπημένης του και συνεχίζει, πικραμένος και μόνος στην αιωνιότητα.

Στην «Κυανή», ο νεαρός άντρας βρίσκεται για μισό αιώνα σε ένα μακρινό αστέρι στο οποίο και πήγε για να αποφύγει τυχόν πληγές που θα του επιφέρει ο έρωτας της ζωής του. Παρέα με τέσσερα ανδροειδή ρομπότ, περνά τον καιρό του μέσα στην λήθη ώσπου πληροφορείται το επικείμενο τέλος της αγαπημένης του στη Γη. Τα χρόνια έχουν περάσει, αυτή έχει πια γεράσει και αυτός θα επιστρέψει για να την προλάβει πριν «φύγει» έχοντας για συντροφιά, ένα ημερολόγιο ζωής: ένα παραμυθικό ανάγνωσμα, κατασκεύασμα της φαντασίας για το πώς θα μπορούσε να είχε ζήσει τη ζωή του μαζί της, αν δεν έφευγε μακριά.

Η «Κυανή», είναι ένας εκμοντερνισμένος διάλογος με τη Σέλλεϋ, μια ιστορία που κατασκευάστηκε με αφορμή και σε άμεση σχέση με το λογοτεχνικό έργο «Ο θνητός αθάνατος». Η «Κυανή» είναι η διασκευή μιας ιστορίας του 19ου αιώνα σε μια ιστορία του 21ου αιώνα που μιλά για το Αύριο της ανθρωπότητας.

Tαυτότητα παράστασης
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας
Σκηνικά: Τώνια Ράλλη
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Γιώργος Κορδέλλας, Γιώργος Σίμωνας
Βίντεο: Ελένη Παπαϊωάννου
Μακιγιάζ/ Φροντιστήριο: Mαρίνα Πινιατώρου
Ηθοποιοί: Ηώς Αντωνοπούλου, Αχιλλέας Βατρικάς, Μάγδα Γκουβέρου, Δανάη Γουλιέλμου, Αναστασία Δεμέστιχα, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιάννης Καραλής, Ηλίας Μενάγιερ, Ελένη Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab
Boηθοί σκηνογράφου: Μαρίνα Πινιατώρου, socos
Hχογραφήσεις/ Μίξεις: Στέλλα Ν. Χρίστου
Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Διάρκεια: 180 λεπτά

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία

Νικητές διαγωνισμού

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΙΒΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY