ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Γ. Γλάστρας: Ευθύνη και απόλαυση η κωμωδία

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Γλάστρα, έναν από τους δύο ερμηνευτές στην κωμωδία του Γιάννη Καλαβριανού, Κουμ Κουάτ.

Γ. Γλάστρας: Ευθύνη και απόλαυση η κωμωδία

Το «Κουμ Κουάτ» Η δεύτερη φετινή παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, μετά την εκπληκτική «Γρανάδα», ανεβαίνει και αυτή στο θέατρο του Νέου Κόσμου, και είναι κωμωδία. Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία γραμμένη από τον ίδιο και την Μαρία Κοσκινά.

Τα κωμικά περιστατικά λαμβάνουν χώρα εν μέσω της δικτατορίας και συγκεκριμένα την  Κυριακή του Πάσχα του 1972. Το προφίλ των χαρακτήρων είναι εμπνευσμένο από την εποχή- δύσκολα άλλωστε ο Γιάννης Καλαβριανός δεν θα έβαζε καθόλου το ιστορικό στοιχείo σε μια παράστασή του. Έτσι, ο χουντικός επισκέπτης, η αλλοπαρμένη ξαδέλφη, ο κινηματικός σύζυγός της, το ίδιο το ζευγάρι που ζει πολιτισμικά την δεκαετία του ‘70, παρελαύνουν επί σκηνής- όλοι ενσαρκωμένοι σπαρταριστά από δύο μόνο ηθοποιούς: τον Γιώργο Γλάστρα και την συ-συγγραφέα, Μαρία Κοσκινά.

Για την ίδια την παράσταση, την αίσθηση της κωμωδίας αλλά και την απαιτητική συνθήκη της πολλαπλής ερμηνείας μιλήσαμε με τον Γιώργο Γλάστρα.            
 
Κ. Γλάστρα, τι είναι η θεατρική κωμωδία σήμερα; Ποιες απαιτήσεις έχει το κοινό από το είδος σήμερα;

Η κωμωδία μέσα στα χρόνια και τους τόπους έχει πάρει διάφορες μορφές. Μία από αυτές είναι και το είδος της φάρσας, στην οποία εγώ εντάσσω το "Κουμ κουάτ" του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά. Πάντοτε όμως η Κωμωδία, σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, βρίσκεται εκεί για να ανταποκριθεί στην μία, ουσιαστική, δομική και ακατανίκητη απαίτηση και ανάγκη του ανθρώπου: να γελάσει.

Είναι κατ΄ ανάγκην η κωμωδία "λαϊκό θέατρο";  

Το θέατρο είναι εν γένει λαϊκό είδος. Δεν είναι όπως η ζωγραφική που μπορεί η είσπραξη της απόλαυσής της να γίνει ιδιωτικά και από ένα μόνο ζευγάρι μάτια. Το θέατρο θέλει πλήθος, απαιτεί μοιρασιά. Το χιούμορ είναι κάτι πολύ προσωπικό, που το θέατρο, μας καλεί να το μοιραστούμε και να το απολαύσουμε παρέα.

Πώς είναι για τον ηθοποιό να παίζει σε μια κωμωδία;

Ως είδος έχει τις κατασκευαστικές της ιδιαιτερότητες, αλλά εν πολλοίς την διέπουν οι νόμοι που διέπουν και τα υπόλοιπα είδη θεάτρου. Η μεγάλη της διαφορά βρίσκεται στο πώς αυτή εισπράττεται από το κοινό την ώρα της παράστασης. Το γέλιο είναι το πιο εμφανές από τα συναισθήματα και έτσι ο "διάλογος" που δημιουργείται ανάμεσα στον ηθοποιό και τους θεατές είναι πιο άμεσος και πιο έντονος. Αυτό δημιουργεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη απόλαυση για τον ηθοποιό.

Αυτό που βλέπουμε να κάνετε στην σκηνή του ΘΝΚ στο Κουμ κουάτ φαίνεται σαν υποκριτικός άθλος. Είναι και ερμηνευτικά τόσο απαιτητικό όσο φαίνεται στον θεατή;

Η παράσταση έχει πράγματι μεγάλες απαιτήσεις αφού το έργο ζητά από δύο ηθοποιούς να παίξουμε και τους έξι ρόλους σε ένα ασταμάτητο γαϊτανάκι αλλαγών. Αυτό όμως είναι και από τα πιο απολαυστικά υλικά αυτού του έργου, αφού με τις φανερές αλλαγές ρόλων και κοστουμιών, αποκαλύπτεται στους θεατές ο βασικός πυρήνας και πυλώνας του θεάτρου, η σκηνική μεταμόρφωση. 

Πώς είναι η συνεργασία με τον Γιάννη Καλαβριανό;      

Με τον Γιάννη συνεργάζομαι στενά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει θέατρο με πολύ πάθος και αυταπάρνηση. Ένας σκηνοθέτης που πιστεύει πολύ στους ανθρώπους με τους οποίους επιλέγει να συνεργαστεί, δημιουργεί ένα εντελώς ομαδικό πνεύμα, που το θεωρώ προϋπόθεση για το θέατρο, και προσφέρει πολύ καλές συνθήκες εργασίας. Είναι τέλος ένας από τους καλύτερους κατ' εμέ σύγχρονους συγγραφείς ελληνικού θεατρικού έργου και κάθε φορά με εκπλήσσει η πίστη με την οποία αποφασίζει να αφηγηθεί μία καινούργια ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY