ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Nederlands Dans Theater 1 στο Μέγαρο Μουσικής

Το κορυφαίο χορευτικό συγκρότημα σε τρεις αριστουργηματικές χορογραφίες των Sol Leόn-Paul Lightfoot, Crystal Pite και Μarco Goecke.

Nederlands Dans Theater 1 στο Μέγαρο Μουσικής

«Αυτή η ομάδα είναι ένα από τα επτά θαύματα
του κόσμου στον χορό.»
LE FIGARO

Nederlands Dans Theater. Εδώ και έξι δεκαετίες αφήνει το δικό του στίγμα στον διεθνή χορευτικό χάρτη, προτείνοντας στο κοινό αντισυμβατικές και προοδευτικές παραγωγές και ανανεώνοντας διαρκώς έναν εκρηκτικό πυρήνα χορευτών με εντυπωσιακές τεχνικές και ερμηνευτικές ικανότητες. Mια χορευτική ομάδα με έντονη ιδιοσυγκρασία και πρωτοποριακή αισθητική που τάραξε τα νερά του σύγχρονου χορού, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1959. Πριν από 40 χρόνια, αυτό το αρχικά ενιαίο σύνολο χωρίστηκε σε ΝDT 1 και ΝDT 2, με το δεύτερο να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του ταλέντου των νεαρών μελών του και το πρώτο στην περαιτέρω καλλιτεχνική εξέλιξη των ωριμότερων χορευτών.

Με ορμητήριο τη Χάγη της Ολλανδίας, το NDT δίνει παραστάσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, έχοντας αποκτήσει φανατικούς φίλους σε ολόκληρη την υφήλιο και ένα ρεπερτόριο που μετρά εκατοντάδες έργα με την υπογραφή μεγάλων χορογράφων του καιρού μας (Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Medhi Walerski, Alexander Ekman κ.ά.). Κάνοντας πράξη την εμβληματική φράση του Paul Lightfoot [Πωλ Λάιτφουτ], καλλιτεχνικού διευθυντή του Νederlands Dans Theater, «το θέμα είναι η καλλιτεχνική δημιουργία όχι μόνο η χορογραφία», o φετινός προγραμματισμός αυτού του ιδιαίτερα παραγωγικού συγκροτήματος περιλαμβάνει 8 παγκόσμιες πρεμιέρες! Ανάμεσά τους και το νέο έργο του Γερμανού Marco Goecke [Μάρκο Γκαίκε] Walk the Demon [Bόλτα με τον δαίμονά σου], το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο των νέων παραστάσεων του NDT 1 στο Μέγαρο, μαζί με δύο αριστουργηματικές χορογραφίες του διάσημου δίδυμου Sol León-Paul Lightfoot (Safe as Houses/Ασφαλές όπως τα σπίτια) και της Καναδής Crystal Pite (Partita for 8 Dancers/Παρτίτα για 8 χορευτές).

Η εμφάνιση του κορυφαίου χορευτικού συνόλου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη εντάσσεται στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιείται με τη χορηγία της Εταιρίας Mytilineos.

Safe as Houses [Aσφαλές όπως τα σπίτια]
Sol León & Paul Lightfoot
Πρώτη παγκόσμια: 14/11/2001, Χάγη (Lucent Danstheater)
Διάρκεια: 33 λεπτά

H χορογραφία είναι εμπνευσμένη από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών I Ching και βασίζεται σε μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το έργο μιλά για την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και για την ικανότητα επιβίωσης της ψυχής.

Μουσική Johann Sebastian Bach
Φωτισμοί Tom Bevoort
Σκηνικά και κοστούμια Sol León and Paul Lightfoot

Partita for 8 Dancers [Παρτίτα για 8 χορευτές]
Crystal Pite
Πρώτη παγκόσμια: 17/5/2018, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 26 λεπτά

Η Παρτίτα για 8 χορευτές είναι η «κατά Kρύσταλ Πάιτ» ερμηνεία της Παρτίτας για 8 φωνές που έγραψε η σύγχρονη αμερικανίδα συνθέτρια Κάρολιν Σω, η οποία έχει κερδίσει Πούλιτζερ μουσικής (2013). «Κατά τη δημιουργία της χορογραφίας, γράφει η Πάιτ, το κομμάτι της Κάρολιν ήταν για μένα χάρτης και μέντορας ταυτόχρονα. Μου έδειξε τον δρόμο, κι εγώ χαιρόμουν να τον ακολουθώ. Μερικές φορές ένιωθα σαν η Κάρολιν να τραβούσε μια γραμμή από μέσα μου που με συνέδεε με εκείνη και με οδηγούσε προς εσάς. Η μουσική της αντικατοπτρίζει την αλήθεια όπως η γεωμετρία, όπως η αγάπη. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να γίνει ορατό αυτό… Να ένας.»

Χορογραφία Crystal Pite
Μουσική Caroline Shaw
Κοστούμια Nancy Bryant
Ζωγράφος σκηνικού χώρου Marc van Helden
Σκηνικά Jay Gower Taylor
Φωτισμοί Tom Visser

Walk the Demon [Βόλτα με τον δαίμονά σου]
Marco Goecke
Νέο έργο
Πρώτη παγκόσμια: 27/9/2018, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 28 λεπτά

Στο επίκεντρο του νέου έργου του Γερμανού Μάρκο Γκαίκε, συνεργάτη-χορογράφου του NDT από το 2013, βρίσκονται η ιδέα του χορού ως μορφής τέχνης που δίνει «φωνή» στην κίνηση και η επιθυμία να ενισχυθεί η φωνή αυτή μέσα από άλλες φωνές. Τα ορχηστρικά έργα του Τσέχου Πάβελ Χάας και του Φινλανδού Περ Χέντρικ Νόρντγκρεν συναντούν τον ήχο καλλιτεχνών σπάνιας εσωτερικότητας (Antony and the Johnsons), αλλά και τη φωνή των ίδιων των χορευτών που ψιθυρίζουν, ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν επί σκηνής, χάνοντας έτσι την αφηρημένη τους διάσταση και αγκαλιάζοντας ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Δραματουργία Nadja Kadel
Βοηθός χορογράφου Ralitza Malehounova
Μουσική Antony & the Johnsons, Pavel Haas, Pehr Henrik Nordgren
Μουσικός σύμβουλος Jan Pieter Koch
Φωτισμοί Udo Haberland
Σκηνικά & κοστούμια Marco Goecke

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Οι άνθρωποι ποτέ δεν εγκαταλείπουν ένα πλοίο που βυθίζεται μέχρι να δουν τα φώτα ενός άλλου πλοίου να πλησιάζει."

Richard Buckminster Fuller, Αμερικανός εφευρέτης

 • 1731 - Πεθαίνει ο Ντάνιελ Νταφόε, βρετανός συγγραφέας
  1915 - Αρχίζει η Γενοκτονία των Αρμενίων, που κατέληξε στη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων
  1952 - Γεννιέται ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, γάλλος σχεδιαστής μόδας
  1975 - Η ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ ανατινάσσει την πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στην Στοκχόλμη
  1990 - Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery
  2004 - Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%

© 2002-2019 MEDIA2DAY