ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Είδαμε την Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

Οκτώ ηθοποιοί δίνουν ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στο σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομμερά που μιλά για τον έρωτα… και το τέλος του.

Είδαμε την Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

της Ηρώς Κουνάδη

Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης έχει στηθεί ένας λαβύρινθος από κιγκλιδώματα, σαν εκείνους που λύναμε μικροί με μολύβι, κατά κανόνα κλέβοντας, ξεκινώντας ανάποδα από το τέλος για να φτάσουμε στην αρχή. Ωραία θα ήταν να μπορούσαμε να το κάνουμε και με τις σχέσεις μας μεγαλώνοντας αυτό.

Το σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομμερά, που σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης για τρίτη χρονιά μέσα σε αυτόν τον λαβύριθνο, μιλά για τις σχέσεις, τις ερωτικές σχέσεις κατά βάση, εστιάζοντας στο τέλος τους για να αναρωτηθεί για την φύση τους, για να μιλήσει για την αρχή τους. Ακριβώς σαν ανάποδος λαβύρινθος.

Γιατί αγαπάμε; Πότε σταματάμε να αγαπάμε; Τι είναι η αγάπη; Μπορείς να αγαπάς και να εξαπατάς; Να αγαπάς και να ξεχνάς; Να αγαπάς χωρίς να καταλαβαίνεις τι είναι η αγάπη; Οι μικρές ιστορίες-σκηνές του έργου αναρωτιούνται με χιούμορ, αλλά και μια υποβόσκουσα μελαγχολία, ενίοτε και σκληρότητα, πάνω στην φύση της αγάπης.

Οκτώ ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους, που στις περισσότερες ιστορίες δεν έχουν ονόματα γιατί δεν χρειάζεται, και δίνουν ένα σπάνιο ερμηνευτικό ρεσιτάλ. Απολαυστική είναι η Ιωάννα Μαυρέα στην πρώτη σκηνή του έργου, ως μεσήλικη γυναίκα που προσπαθεί να εξηγήσει σε ενός τύπου δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους θέλει να χωρίσει τον επί τριάντα χρόνια σύζυγό της.Απίθανη η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου σε όλους τους ρόλους που ενσαρκώνει, με αποκορύφωμα εκείνον στην ιστορία όπου τέσσερις αδερφές ανακαλύπτουν πως ο μέλλων άνδρας της μίας τις έχει, εχμ, φιλήσει όλες τους. Συγκλονιστική η Βίκυ Βολιώτη ως τρόφιμος ψυχιατρείου, όπως και ο Νίκος Αλεξίου ως σύζυγος γυναίκας που πάσχει από Αλτσχάιμερ, στον μικρό μονόλογο του οποίου εξηγείται και ο τίτλος του έργου –που όπως μάλλον καταλάβατε, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Στην εναλλαγή τραγικού και ανάλαφρου, χαριτωμένα αστείου και αδυσώπητα σκληρού που διαπνέει όλη την παράσταση συμβάλλουν οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και οι άψογα χορογραφημένες στιγμές ανάμεσα στις ιστορίες –την κίνηση έχει επιμεληθεί η Βάλια Παπαχρήστου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Λαγόπουλος
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Βίκυ Βολιώτη, Γεράσιμος Γεννατάς, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Χανακούλας
Συμμετέχει η Φαίη Μινωπέτρου-Κασιμάτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Υπάρχει κάποιο σημείο, πέρα από το οποίο, η υπομονή παύει να είναι αρετή."

Thomas Morton

  • 1502 - Φτάνει στην Κόστα Ρίκα ο Χριστόφορος Κολόμβος, στο τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του.

    1834 - Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

© 2002-2019 MEDIA2DAY