ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Είδαμε την Κουζίνα του Γ. Νανούρη στο Θέατρο Αποθήκη

Ένας θίασος πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε ένα έργο που μιλά για τον εφιάλτη όλων μας: Τη δουλειά που τρώει τον αφέντη.

Είδαμε την Κουζίνα του Γ. Νανούρη στο Θέατρο Αποθήκη

της Ηρώς Κουνάδη

Το 1957 έγραψε την Κουζίνα ο Βρετανός Sir Arnold Wesker. Μαχαιριά στην καρδιά είναι αυτή η γνώση, καθώς παρακολουθώντας την άψογα χορογραφημένη παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο Θέατρο Αποθήκη, συνειδητοποιείς πως δεν έχουν αλλάξει από τότε πολλά πράγματα στις εργασιακές μας σχέσεις και ζωές.

Η Κουζίνα είναι η ζούγκλα η κουζίνα ενός ξενοδοχείου, της οποίας οι εργαζόμενοι μαλώνουν, ερωτεύονται, συγκρούονται και συμφιλιώνονται, φρικάρουν, καπνίζουν και τραγουδούν, ονειρεύονται να απαλλαγούν για πάντα από τον εφιάλτη της. Έντεκα διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι που αναγκάζονται να συνυπάρξουν στη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα, κουβαλώντας ο καθένας τη δική του αλήθεια, τη δική του οπτική για το πώς (θα έπρεπε να) είναι τα πράγματα.

Η παράσταση, σαν καλοκουρδισμένη χορογραφία, σε παρασέρνει στο ρυθμό της. Κάποιες αδυναμίες στο κομμάτι των ερμηνειών εξισορροπούνται από την ευρηματική σκηνοθεσία, και το τελικό αποτέλεσμα έχει κέφι, έχει ενέργεια που ξεχειλίζει, έχει πρωτοτυπία και νεανική φρεσκάδα –ειδικά στο πρώτο μισό της παράστασης.

Ξεχωρίζουν για τις ερμηνείες τους ο Απόστολος Καμιτσάκης, στον ρόλο του οξύθυμου και ταλαιπωρημένου από την μοναξιά του ρώσου μετανάστη, και ο Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, με την απολαυστικά λονδρέζικη προφορά του, ο οποίος φρίττει με την εργασιακή πραγματικότητα που συναντά στη νέα του χώρα.

Ο Γιώργος Νανούρης, που έχει μεταφράσει και προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα το κείμενο του βρετανού δραματουργού, κρατά τα ονόματα των ηθοποιών αυτούσια στους χαρακτήρες τους, δίνοντας αίσθηση αμεσότητας στο ήδη ρεαλιστικό κείμενο, το οποίο ενισχύει με ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, ένα κείμενο ελληνικής εφημερίδας με θέμα το ψωμί και με ένα ρεμπέτικο της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, το οποίο φτιάχνει μια από τις πιο ατμοσφαιρικές σκηνές της παράστασης.

Η δε μουσική, που δημιουργείται από τα σκεύη και τα υλικά της Κουζίνας –η οποία στήνεται στην αρχή της παράστασης και διαλύεται στο τέλος μπροστά στα μάτια μας− δένει την χορογραφία και την όλη… συνταγή, και μας χαρίζει τις πιο εντυπωσιακά ζωηρές σκηνές του έργου.

Συντελεστές
Μετάφραση-Προσαρμογή-Σκηνοθεσία : Γιώργος Νανούρης
Παίζουν: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης
Κοστούμια: Λάζαρος Τζοβάρας
Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Ρυθμοί, Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Πανταζάρας
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
1804 - Κινείται στην Ουαλία η πρώτη ατμάμαξα.
1848 - Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς εκδίδουν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο
1965 - Δολοφονείται ο Μάλκολμ Χ, αφροαμερικανός ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων."

James Beard, Αμερικανός σύμβουλος μαγειρικής

  • Ένας καλοφαγάς που προσέχει τις θερμίδες είναι σαν την πόρνη που κοιτάει το ρολόι της.

© 2002-2019 MEDIA2DAY