ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Είδαμε τα Μαθήματα Πολέμου… και πρέπει να τα δεις κι εσύ

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί πέντε συγκλονιστικά επεισόδια από την Ιστορία του Θουκυδίδη σε μια απολαυστική παράσταση στο Μέγαρο.

Είδαμε τα Μαθήματα Πολέμου… και πρέπει να τα δεις κι εσύ

της Ηρώς Κουνάδη

Στο υποσκήνιο της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής, το σκηνικό είναι κατάμαυρο: Ένας χάρτης της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ζωγραφισμένος με κιμωλία στον μαύρο τοίχο, ένα πιάνο και ένα μεγάλο τραπέζι. Μαύρα φοράνε, στην αρχή και στο τέλος της παράστασης, και όλοι οι ηθοποιοί. Λογικό −δεν είναι ευχάριστες οι ιστορίες που ετοιμάζονται να σου διηγηθούν. Είναι, όμως, ιστορίες που πρέπει να τις ξέρεις. Και όχι μόνο επειδή, κατά το βαρετό κλισέ, είναι ανατριχιαστικά επίκαιρες.Όπου Αριστοφάνης, στην περίπτωσή μας, Θουκυδίδης.

Οι ιστορίες που θα ακούσεις είναι πέντε επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πέντε αποσπάσματα από την Ιστορία του Θουκυδίδη: Η πολιορκία και η καταστροφή της Πλάταιας, ο εμφύλιος της Κέρκυρας, η μάχη στη Σφακτηρία, η καταστροφή της Μήλου, ο λοιμός στην Αθήνα.

Όλες οι αφηγήσεις ξεκινούν ζωηρά, οι νέοι ηθοποιοί σε παρασέρνουν στον ενθουσιασμό τους: Ο Ανδρέας Καρτσάτος, μαθητής Λυκείου, φτιάχνει με βιβλία τα τείχη και τα αναχώματα των Πλαταιών και τα γκρεμίζει σε μια ενθουσιώδη αναπαράσταση, ο Κώστας Νικούλι (που μπορεί να θυμάσαι από την Xenia του Πάνου Κούτρα) είναι συγκλονιστικός με την ασπίδα του Βρασίδα και την εξιστόρηση της μάχης της Πύλου, η Κατερίνα Πατσιάνη απολαυστική ως Κλέωνας που υπόσχεται να φέρει Σπαρτιάτες αιχμαλώτους από την Σφακτηρία και γελάει ο κόσμος –και τότε και τώρα.Η δε Aurora Marion, στο πιο σπαρακτικό κομμάτι του έργου, περιγράφει ανατριχιαστικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό που ενδεχομένως έχεις ακούσει, ότι στο τέλος του πολέμου οι Λακεδαιμόνιοι δηλητηρίασαν τα πηγάδια της Αθήνας –πώς εκείνο το δηλητήριο σκότωνε τους ανθρώπους αργά, σε εννέα βασανιστικές ημέρες, πώς αρρώστησε κι ο ίδιος ο Θουκυδίδης.

Όλες οι ιστορίες, που ξεκινούν ζωηρά, όλο ενθουσιασμό, πολεμικό γκα-γκαν, ενίοτε και χιούμορ, καταλήγουν τραγικά, στον απολογισμό των νεκρών, στα φρικαλέα εγκλήματα, στις ανθρώπινες ζωές που είναι πολλά περισσότερα από το στεγνό «πεντακόσιοι νεκροί και χίλιοι τραυματίες» που δε λέει πια τίποτα στο μυαλό κανενός. Όλες οι ιστορίες καταλήγουν στη σιωπή.Η αφήγηση πηγαίνει μπρος-πίσω, σε ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό ιστοριών που δεν στοχεύουν πρωτίστως να σου διδάξουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αλλά να μιλήσουν για την τραγωδία του πολέμου και να αντιπαραβάλλουν τον ιστορικό λόγο με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό. Δεν είναι, ας πούμε, τυχαίο ότι ο συγκλονιστικός Επιτάφιος του Θουκυδίδη παρεμβάλλεται, διά στόματος Δημήτρη Λιγνάδη, ανάμεσα σε δύο από τις σπαρακτικότερες σκηνές της παράστασης. Η ζωντανή μουσική επί σκηνής, από τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και την Aurora Marion στο τσέλο, δίνει συνεχώς τον τόνο, και φτιάχνει έξτρα ατμόσφαιρα.

Μια από τις τελευταίες σκηνές του έργου, η μάχη της Σφακτηρίας, παίζεται στο απόλυτο σκοτάδι: Τα φώτα ανάβουν ξανά μόνο για το Επιμύθιο, που καταλήγει στο συγκλονιστικό

«Καὶ ἐπικράτησε σχεδὸν καθολικὰ
ἡ ἀμοιβαία δυσπιστία
καὶ ὁ κομματικὸς διχασμός
[...]
Καὶ ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον
ὑπερίσχυσαν οἱ πνευματικά κατώτεροι».

Και τα φώτα ξανασβήνουν.

Info:
Η παράσταση συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, κάθε βράδυ στις 21.00. Θα κάνει ένα διάλειμμα και θα επανέλθει, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2018 κάθε Τρίτη στις 21.00. Η προπώληση για τον δεύτερο αυτό κύκλο παραστάσεων έχει ξεκινήσει.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Ηθοποιοί
Δημήτρης Λιγνάδης, Ανδρέας Καρτσάτος, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Aurora Marion, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY