ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Μαθήματα Πολέμου: Θουκυδίδης ξανά στο Μέγαρο

Η πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη επιστρέφει στο Μέγαρο τον Σεπτέμβριο.

Μαθήματα Πολέμου: Θουκυδίδης ξανά στο Μέγαρο

«Μαθήματα Πολέμου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση-«talk of the town» της φετινής άνοιξης, που έγινε sold out από στόμα σε στόμα και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει το φθινόπωρο στο Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη για 10 παραστάσεις από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου κάθε βράδυ στις 21.00. Τα «Μαθήματα Πολέμου» θα επαναληφθούν στον ίδιο χώρο τον Νοέμβριο (6, 13, 20 & 27/11) και τον Δεκέμβριο (3, 11 & 18/12). Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας καθώς η προπώληση έχει ήδη αρχίσει.

Καὶ διέστρεφαν
τὶς καθιερωμένες σημασίες τῶν λέξεων,
ὥστε νὰ ταιριάζουν μὲ τὶς πράξεις τους.
[…]
Οἱ ἀρχηγοὶ τῶν πολιτικῶν παρατάξεων
στὶς διάφορες πόλεις,
προτάσσοντας ἕνα εὔσχημο σύνθημα,
οἱ δημοκρατικοὶ τὴν «ἰσονομία»
καὶ τὴν «λαϊκὴ κυριαρχία»,
οἱ ὀλιγαρχικοὶ τὴν «κυβέρνηση τῶν ἀρίστων»,
ὑπηρετώντας στὰ λόγια μόνο
τὸ κοινὸ συμφέρον,
ἀποκόμιζαν προσωπικὰ ἔπαθλα.
[…]
Ἔτσι, ἐξαιτίας τῶν ἐμφυλίων
ἐξαπλώθηκε στὸν ἑλληνικὸ κόσμο
κάθε μορφὴ φαυλότητας.
Καὶ ἡ ἀγαθότητα,
ποὺ πηγάζει ἀπὸ τὴν ἀνθρώπινη εὐγένεια,
κατάντησε καταγέλαστη καὶ χάθηκε.
Καὶ ἐπικράτησε σχεδὸν καθολικὰ
ἡ ἀμοιβαία δυσπιστία
καὶ ὁ κομματικὸς διχασμός.
[...]
Καὶ ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον
ὑπερίσχυσαν οἱ πνευματικά κατώτεροι.

«Μαθήματα πολέμου». Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να πλαισιώνεται επί σκηνής από ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, η Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία.

Στα πολεμικά επεισόδια της δραματικής σύνθεσης περιέχονται η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου. Τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών και στοχαστικές κρίσεις του ιστορικού.

Η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής. Παράλληλα αναδεικνύεται η θεατρικότητα (ως προς την μορφή) και η δραματικότητα (ως προς το ενυπάρχον συναίσθημα) του κειμένου. Το ιστορικό υλικό της δραματικής αφήγησης «διαλέγεται» με ένα μουσικό διακείμενο, το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσεις και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND.

Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Συντελεστές
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Συμμετέχουν: Δημήτρης Λιγνάδης και ομάδα νέων ηθοποιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, το να διαβάζεις ένα βιβλίο ποτέ δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι στέκεσαι ακίνητος."

Jef Mallett, Αμερικανός συγγραφέας κόμικς

  • 1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
    1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στη μάχη της Υπρ.
    1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

© 2002-2019 MEDIA2DAY