ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνώνυμα: Η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου

Η γαλλο-ισραηλινή ταινία που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου έρχεται από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

Συνώνυμα: Η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου

Ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει την εθνικότητα του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του.

Ο Ναντάβ Λαπίντ κερδίζει πανάξια τη Χρυσή Άρκτο στο 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου δημιουργώντας ένα περιπετειώδες υπαρξιακό χρονικό ενός ξένου που ψάχνει τον εαυτό του σε έναν άγνωστο τόπο, προσπαθώντας να αφήσει πίσω του όσα των στοιχειώνουν.Σκηνοθεσία: Ναντάβ Λαπίντ
Πρωταγωνιστούν: Τομ Μερσιέ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίζ Σεβιγιότ
Χώρα: Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία – 2019
Διάρκεια: 123’
Είδος: Κοινωνικό
Διανομή: Weird Wave

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο ήρωας της ταινίας ξεκινά ένα υπαρξιακό ταξίδι, βασισμένος σε μια ιδέα την οποία κυνηγά έως το τέλος. Μεταμορφώνεται νοητικά, σωματικά και πνευματικά, και μάλιστα σε καθημερινή βάση, καθώς περπατά στους δρόμους του Παρισιού, μουρμουρίζοντας συνώνυμα λέξεων. Αυτό που με ενθουσιάζει ως σκηνοθέτη είναι η δημιουργία μιας ταινίας πολύ σωματικής και ακατέργαστης, συμπαγούς και μερικές φορές ωμής, η οποία χρησιμεύει για να αναγεννηθούν ιδέες, να δημιουργηθεί χάος.

Ο πρωταγωνιστής ίσως να υποφέρει από κάποιο μετατραυματικό στρες, ωστόσο είναι η ίδια η ζωή που του το προκαλεί και για αυτό προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, αποκηρύσσοντας εβραϊκές λέξεις και ανακαλύπτοντας νέες, γαλλικές... Την ίδια στιγμή, η ταυτότητα του είναι βαθιά εγγεγραμμένη στο σώμα του και αυτό φαίνεται παντού πάνω στο κορμί του. Ενδεχομένως γι' αυτό προσπαθεί να το καταστρέψει ευθύς εξαρχής: πρώτα εκθέτοντας το στην παγωνιά – εν είδει συμβολικού θανάτου – έπειτα μένοντας χωρίς τροφή και, τέλος, εκδίδοντας το. Παρ' όλες τις προσπάθειες, το σώμα του αρνείται να εξαφανιστεί και, ακριβώς τη στιγμή που το έχει ευτελίσει, περιέργως, αρχίζουν εβραϊκές λέξεις να βγαίνουν πάλι από το στόμα του. Αυτός ο χαρακτήρας είναι ένα είδος περιπλανώμενου σχίσματος.

Η ταινία βασίζεται στα προσωπικά μου βιώματα, δεκαεπτά χρόνια πριν. Σχεδόν κάθε σκηνή της ταινίας έχει όντως συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά παράλληλα θέτει και υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν καθέναν μας: κατά πόσο είμαστε σκλάβοι του παρελθόντος μας και του τόπου καταγωγής μας, αντί για ελεύθερα πλάσματα; Θέλουμε στα αλήθεια αυτή την ελευθερία; Μπορούμε πραγματικά να μεταμορφωθούμε σε κάποιον άλλον;

Νικητές διαγωνισμού

ΦΑΝΗ ΠΙΤΣΙΑΒΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΡΟΛΟΥ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΖΙΜΠΙΜΠΑΛΙΣ
ΜΕΜΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΓΚΙΟΝΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΔΙΑΚΑΚΗΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΡΩΝΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ
ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΆΝΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗΣ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΡΑΒΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΡΔΑΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΤΣΙΩΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ NIKOΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΑΛΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΣΙΜΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY