ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αντίο Σταύρο Τσιώλη…

Ο σκηνοθέτης της καλτ λαογραφίας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Αντίο Σταύρο Τσιώλη…

Τον γνωρίσαμε συμμετέχοντας ως κομπάρσοι στην τελευταία του ταινία το «Γυναίκες που Περάσατε από Εδώ» και ήταν όπως ακριβώς τον είχαμε φανταστεί: πράος, γλυκύτατος και με μια ιδιαίτερη αγάπη για τις γυναίκες.

Γυναίκες που κατείχαν εξέχουσα θέση στην καρδιά, αλλά και τη φιλμογραφία του, η οποία υπήρξε μια από τις πλέον «παράξενες» στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Και γι’ αυτό χρόνια μετά εκτιμήθηκε και αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Ο Σταύρος Τσιώλης κατάφερε με ευκολία στην πολυετή του καριέρα ως σκηνοθέτης και auteur να μιλήσει για μπάλα, πολιτική, έρωτα και ζωή τόσο απλά και σχεδόν αυτοσχεδιαστικά, που κάθε ταινία του αποτέλεσε και μια κινηματογραφικού μήκους σπουδή στο πώς το σινεμά μπορεί να μιλήσει στο θυμικό με τα πιο απλά μέσα.

Αρκούσε ένα «σιντί» που έπαιζε Καρά και Μελά, ένα λαϊκό γλέντι στο χωριό, ένας μονόλογος για τα καμώματα των γυναικών και η αιώνια μορφή του Αργύρη Μπακιρτζή για να μιλήσει στον θεατή και να του επικοινωνήσει εκείνα που απασχολούσαν το μυαλό του.   

Σχεδόν επτά μήνες μετά την πρεμιέρα της τελευταίας πράξης στην παράδοξη τριλογία του για τις Γυναίκες, ο Σταύρος Τσιώλης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 23ης Ιουλίου.

Όπως συγκινητικά αναφέρει η οικογένειά του:



Από εμάς, καλό ταξίδι κύριε Τσιώλη, θα έχουμε τις ταινίες σας για να μας θυμίζουν πως «Είμαστε καλοί, δεν θέλουμε το κακό κανενός και μας πατάνε όλοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η συνήθεια είναι το εκτροφείο των σφαλμάτων."

Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

  • 1282 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Η'
    1922 - Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

© 2002-2019 MEDIA2DAY