ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Τι θα δούμε στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας στο Μέγαρο Μουσικής;

1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

της Αγάπης Μαργετίδη

Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το τριήμερο 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, σκέφτηκα πόσο τυχερά είναι τα παιδιά σήμερα. Όσο κι αν γκρινιάζουμε για κάποια στραβά της εποχής μας, δεν μπορούμε παρά να ενθουσιαστούμε από την άλλη, για όλα τα θαυμαστά που προσφέρονται στα μικρά παιδιά. Αυτά που τους ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο στον κόσμο για να δουν, να ακούσουν, να χαρούν, να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν.

Η πρώτη ερώτηση που έκανα στην κ. Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελληνίδα κοσμογυρισμένη, μητέρα ενός αγοριού 7 ετών, ήταν πώς προέκυψε η ιδέα. Η πασιφανής απάντηση ήταν η προσωπική ανάγκη. Η ανάγκη του να προσφέρεις στο παιδί σου διασκέδαση συνδυασμένη με εκπαίδευση, αποφεύγοντας παράλληλα τον στείρο διδακτισμό. Να ανοίξεις διάλογο μαζί του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τι το καλύτερο να γίνουν αυτά μέσα από τον υπέροχο κόσμο του κινηματογράφου; Μιας τέχνης, που πηγαίνοντας χέρι χέρι με την ψυχαγωγία, ξυπνάει την περιέργεια, προσφέρει τροφή για σκέψη, δίνει βήμα για συζήτηση. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δεν σταματάει στην προβολή των ταινιών. Όπως μου εξηγεί η κ. Κ. Χαραλάμπους, το Φεστιβάλ συνεργάστηκε με το Παιδικό Μουσείο και την διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, για να προσφέρουν στα παιδιά και τους εφήβους παράλληλες δράσεις με αναγνώσεις, εργαστήρια, playrooms. Δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να ρωτήσουν, να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο μας.

Για τα πολύ μικρά παιδιά (3-5 ετών) οι μεταγλωττισμένες ταινίες είναι μικρού μήκους, κομμένες δηλαδή και ραμμένες για τις αντοχές της ηλικίας τους, σε αντίθεση με τις «κλασσικές» μεγάλες και εμπορικές παραγωγές για παιδιά, που προσπαθώντας να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, κάνει τα μικρά να κουράζονται και τα μεγαλύτερα να παρακολουθούν πολύ απλοϊκά θέματα και εν τέλει να βαριούνται. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα παρακολουθήσουν μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες στην πρωτότυπη γλώσσα τους με υπότιτλους, γεγονός που θα καλλιεργήσει το σινεφίλ μέλλον τους.

Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, νονές, νονοί και οικογενειακοί φίλοι, διαβάστε προσεκτικά το πρόγραμμα των προβολών και τα θέματα των 70 ταινιών από όλο τον κόσμο (όλες οι ήπειροι είναι παρούσες) και ετοιμαστείτε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, να προσφέρετε στα μικρά σας αλλά και στον εαυτό σας ένα ανεκτίμητο δώρο, που θα θυμάστε όλοι για πολύ καιρό. Εγώ πάντως, έχω ήδη ξεχωρίσει ποιες ταινίες θα ήθελα να δω με τον 12χρονο αναδεξιμιό μου και ανυπομονώ να του μιλήσω για να διαλέξουμε.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες www.athicff.com & www.megaron.gr.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY