ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Ανακοινώθηκε το διπλό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ για το 2018 και τον Πέτερ Χάντκε για το 2019 απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ανακοινώθηκε το διπλό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, ενώ εκείνο του 2018, που δεν είχε δοθεί πέρυσι εξαιτίας των αποκαλύψεων για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας, δόθηκε στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Ο 76χρονος Πέτερ Χάντκε κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 για «μια επιδραστική εργασία η οποία με γλωσσική επινοητικότητα διερεύνησε την περίμετρο και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Το βραβείο για το 2018 κέρδισε η Όλγκα Τοκάρτσουκ για μια «αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής».

Ο Χάντκε καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε η Ακαδημία, με ένα έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι «Η Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το Πέναλτι» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg), ενώ είναι επίσης γνωστός ως συν-σεναριογράφος της πολυβραβευμένης από τους κριτικούς ταινίας "Τα φτερά του έρωτα" (1987) του Βιμ Βέντερς.

Η Τοκάρτσουκ, 57 ετών, σπούδασε ψυχολογία και εργάστηκε ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια προτού εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα το 1993. Πολυγραφότατη έκτοτε, έγινε πέρυσι η πρώτη συγγραφέας από την Πολωνία που βραβεύτηκε με το Man Booker Prize.

Προκάλεσε αντιπαράθεση στην Πολωνία αγγίζοντας τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος της χώρας, που έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της ιστορίας την οποία προωθεί το κυβερνών στην Πολωνία εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί, από τις Εκδόσεις Καστανιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY