ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε το Ένας Γιος, του Αλεχάντρο Παλόμας

Ή, πώς ένα βιβλίο από την παιδική οπτική γωνία (και τις προσπάθειες αποκρυπτογράφησής της) μπορεί να σε τρελάνει.

Διαβάσαμε το Ένας Γιος, του Αλεχάντρο Παλόμας

Όλη η ζωή του ένας παραπονιάρης μύθος τυλιγμένος / στου νου του την ανέμη και στου ονείρου την απόχη / κι αυτός στ’ άλογο με τα όπλα του στο στήθος φορτωμένος / περνάει κι όλοι γιουχάρουν "Δον Κιχώτη" (Sadahzinia):
Ισπανόφωνη λογοτεχνία, μια αγάπη, ένα πάθος που συνεχώς γεννά καινούργιους έρωτες. Έτσι κι εδώ ξεκίνησα από το πουθενά κι έφτασα ανεβαίνοντας στο πάντα.

Αυτό ζητάει η καρδιά του ν’ αλαφρώσει. / Να φέρει ανάσκελα το κόσμο από τη βάση (Sadahzinia):
Το βιβλίο με κέρδισε από την πρώτη στιγμή και σταδιακά με κατέκτησε πλήρως σε βαθμό να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου. Δύο βασικοί παράγοντες έπαιξαν βασικό ρόλο σ’ αυτό, αφενός η σκυταλοδρομία αφηγήσεων κι αφετέρου το μυστήριο που κρύβει ένα οικογενειακό δράμα.

Ο μικρός, οκτάχρονος, Gille(rmo) είναι πάντα χαρούμενος και χαμογελαστός, θέλει να γίνει Mary Poppins, όταν θα μεγαλώσει, και κάνει παρέα με την πακιστανικής καταγωγής Nazia. Τη δική του αφήγηση, γεμάτη με τον φυσικό λόγο ενός παιδιού, με τις αφελείς αλλά και τις αστείες-σοβαρές πλευρές της, τη διαδέχεται η αφήγηση της δασκάλας του, που εντοπίζει μια προβληματικότητα κάτω από την επιφάνεια, και απευθύνεται στην ψυχολόγο Maria, η οποία παίρνει τον λόγο, για να εξιστορήσει τις συνεδρίες της με τον μικρό και τα συμπεράσματα που εξάγει από αυτές. Αν εξαιρέσουμε τη μία φορά όπου αφηγήτρια ήταν η δασκάλα και μία φορά ο πατέρας (ο οποίος δεν φαίνεται και πολύ θετικός σε όλα αυτά), στα υπόλοιπα κεφάλαια εναλλάσσονται ο Gille και η Maria: ο μικρός μιλά με ασάφεις αλλά και με ζωγραφιές κι η ψυχολόγος προσπαθεί να διαλύσει τα σύννεφα να διακρίνει το τραύμα πίσω από την παιδική μακαριότητα.

Τα δεδομένα, όπως τουλάχιστον προκύπτουν από την παιδική συνείδηση, είναι ότι η μαμά είναι αεροσυνοδός και έχει φύγει για καιρό στο Dubai, ο μικρός θέλει να γίνει Mary Poppins, αλλά ο μπαμπάς δεν καλοβλέπει αυτήν την τάση και φοβάται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού, η Nazia έχει αρραβωνιαστεί με έναν 32χρονο συντοπίτη της κι όλοι εύχονται να γίνει ένα θαύμα και να αλλάξουν τα πράγματα (η μαγική λέξη της κινηματογραφικής ηρωίδας “Σούπερκαλιφρατζιλιστικεξπιαλιντόσιους” αναμένεται από τον Gille να κάνει τα μαγικά της και να όλα να φτιάξουν).

Το κέντρο του μυθιστορήματος, που είναι το ανεξιχνίαστο μυστικό πίσω από την οικογενειακή διαταραχή, κινητοποιεί όλη την ιστορία. Αυτό όμως για να γίνει λογοτεχνικά γόνιμο, ενισχύεται από την αφηγηματική ευελιξία: η μία αφήγηση σταματά εκεί που αρχίζει η άλλη, και ακόμα περισσότερο οι αφηγήσεις του Gille αποκωδικοποιούνται βήμα βήμα από τη Maria, σε ένα ευφυές παιχνίδι λόγου και πρόσληψής του.

Η γη το παραμύθι λέει του ταξιδιώτη / (που `χε αγάπη την ωραία, την πριγκιπέσσα την κρυφή τη Δουλτσινέα) (Sadahzinia):
Η παιδική οπτική γωνία και η προσπάθεια των άλλων να την αποκωδικοποιήσουν, τα μικρά και μεγάλα μυστικά, η προσπάθεια του πατέρα που εν μέρει γυρίζει boomerang, το σχολείο και ο δραστικός του ρόλος κάνουν το βιβλίο εξαιρετικό. Γνώρισα τον Palomas κι έπαθα!

Πάπισσα Ιωάννα


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY