ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Μυθιστορήματα για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα του χθες

Η Ελλάδα της Χούντας, της Κατοχής, του Εμφυλίου, των ανθρώπων της, των ηρώων της. Των ηρώων που είναι κανονικοί άνθρωποι, στις σελίδες υπέροχων βιβλίων.

Μυθιστορήματα για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα του χθες

της Ηρώς Κουνάδη

Όσο η Ιστορία επικεντρώνεται σε μάχες, συνθήκες ειρήνης και αποτελέσματα εκλογών, η λογοτεχνία έρχεται να σε βάλει πραγματικά στο κλίμα μιας εποχής, μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες κανονικών ανθρώπων που την έζησαν. Κι αν είναι εύκολο να κατηγορήσεις τα ιστορικά μυθιστορήματα ότι είναι –ως μυθιστορήματα− προϊόντα μυθοπλασίας, είναι εξίσου εύκολο να παραδεχτείς και ότι είναι Ιστορία (έστω, στο περίπου) στην πιο απολαυστική μορφή της.

Για του λόγου μας το αληθές, συγκεντρώσαμε επτά ιστορικά μυθιστορήματα που εκτυλίσσονται σε μια Ελλάδα άλλων εποχών, και αξίζουν μια θέση στα καλοκαιρινά σου απογεύματα.

Η Αρχαία Σκουριά της Μάρως Δούκα, για τα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση, όπως τα βίωσε η αριστερίζουσα αστική τάξη της Αθήνας.

Το Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου, για τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ήπειρο που (δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε αλλά) εκτός από πασάδες και αρματωλούς, είχε και κανονικούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη, για την τριακονταετία των παθών της εν Ελλάδι Αριστεράς, που ξεκινά από τον Εμφύλιο και καταλήγει στη διάσπαση του ΚΚΕ (για όποιον δεν ξέρει γρι Ιστορία, αυτές είναι χοντρικά οι δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60).

Το Όπως Ήθελα να Ζήσω της Ελένης Πριοβόλου (το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας των Αθηνών), για τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα στην Αθήνα –σε μια Αθήνα τόσο διαφορετική, και τόσο οικεία ταυτόχρονα.

Το Στη Σκιά της Πεταλούδας του Ισίδωρου Ζουργού για την Θεσσαλονίκη… ενός ολόκληρου αιώνα, από τα τέλη του 19ου μέχρι την εκπνοή του 20ου, μέσα από τα βλέμματα και τις ζωές δύο οικογενειών που απλώνονται σε τρεις ολόκληρες γενιές.

Η Χαμένη Άνοιξη του Στρατή Τσίρκα, για εκείνον τον Ιούλιο (του αναβρασμού και) του 1965, παραμονές της Χούντας, στην «Αθήνα, την πιο ανοιχτή πόλη στον κόσμο».

Το Σφαγείο Σαλονίκης του Θάνου Δραγούμη, μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη της Γερμανικής Κατοχής το 1943.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Είναι πάντα οι αρετές και όχι οι αμαρτίες ενός ανθρώπου που τον σπρώχνουν στην καταστροφή."

Rebecca West, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

  • 1313 - Γεννήθηκε ο Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
    1952 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), Έλληνας πολιτικός
    1963 - Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY