ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Τρυφερή και γεμάτη μουσική παιδική λογοτεχνία

Η ιστορία αυτή ξεκινά σε μια μικρή χώρα, όπου οι κάτοικοί της είχαν μία παράξενη συνήθεια: ξυπνούσαν το σούρουπο και έπεφταν για ύπνο την αυγή...

Τρυφερή και γεμάτη μουσική παιδική λογοτεχνία

Η ιστορία αυτή ξεκινά σε μια μικρή χώρα, όπου οι κάτοικοί της είχαν μία παράξενη συνήθεια: ξυπνούσαν το σούρουπο και έπεφταν για ύπνο την αυγή.

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του Ντάνιελ, ενός μικρού παιδιού που έμενε σε μια πολύ παράξενη χώρα. Κάθε βράδυ, έφτιαχνε κολλάζ με τα αγαπημένα του φεγγάρια, μέχρι που μια νύχτα, από το απέναντι σπίτι, ακούει τον μαγικό ήχο ενός βιολιού.

Από πού άραγε έρχεται αυτός ο ήχος; Και πώς θα σημαδέψει την ζωή του Ντάνιελ; Πώς θα του αλλάξει τα όνειρα και θα τον εισάγει σε έναν κόσμο καινούριο και μαγευτικό; Το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη, "Φεγγαροπαιχνιδίσματα", μιλάει για πολλά πράγματα, με τρόπο απλό και όμορφο: Τι είναι τα όνειρα; Πώς από μια  μόνο στιγμή, ολόκληρη η ιδέα που είχες για την ζωή σου μπορεί να αλλάξει; Και πόσο, αλήθεια, σημαντικά είναι εκείνα τα πρώτα σκιρτήματα που όλοι ζήσαμε ως παιδιά;

Ο Ανέστης Ποϊράζης μίλησε μαζί μας και μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις...

Πώς προέκυψε η έμπνευση για την... αναποδιά των κατοίκων, που ξυπνούν το σούρουπο και κοιμούνται την αυγή;
Έγραψα το παραμύθι πριν από αρκετά χρόνια για να πλαισιώσει τη μουσική του Daniel Georgiev. Ο στόχος ήταν να κάνουμε μια μουσική παράσταση στο Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι κατά την οποία η αφήγηση και η μουσική θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά. Η λυρική μουσική του Daniel με οδήγησε στο να βάλω σαν ‘φόντο’ το νυχτερινό ουρανό και το φεγγάρι. Και έτσι γεννήθηκε και ο ήρωάς μας, που ζώντας στη χώρα που όλοι είναι ξύπνιοι τη νύχτα, εμπνέεται από το φεγγάρι.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, πιστεύετε, στην δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου;
Μου αρέσουν τα παιδικά βιβλία που απευθύνονται ταυτόχρονα στα παιδιά και στους ενήλικες. Που έχουν έννοιες και εικόνες οι οποίες συγκινούν και τις δύο ομάδες. Που ο καθένας «παίρνει» αυτό που θέλει ανάλογα με τη θέση του.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς ένα παιδί να ανακαλύψει και να διαμορφώσει τα όνειρά του;
Τα όνειρα είναι γοητευτικά επειδή ακριβώς είναι όνειρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται δικιά μας παρέμβαση στον σχηματισμό ονείρων, τα παιδιά τα καταφέρνουν αρκετά καλά από μόνα τους. Εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε ως γονείς ή εκπαιδευτικοί είναι στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους και τις ανάγκες τους. Να ενισχύσουμε με άλλα λόγια την αυτογνωσία και κατά συνέπεια την αυτοπεποίθησή τους.

*Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με την αφήγηση του παραμυθιού από την Μαριάννα Ρούκαλη αλλά και πρωτότυπη μουσική του Daniel Georgiev.

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Ο Ανέστης Ποϊράζης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά και εργάστηκε στην Αθήνα και στο Λονδίνο ως μηχανικός παραγωγής. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη και επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες της ζωής, έκανε στροφή καριέρας ιδρύοντας και συνδιευθύνοντας (μαζί με τον Γρηγόρη και τη Μαριάννα) το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι. Από τότε η καθημερινότητά του είναι γεμάτη παιδιά και μουσική.

Ο Κώστας Καρασαββίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ακόμη, πάνω στους λόφους των Συκεών. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Λέστερ της Αγγλίας, και έμαθε να ζωγραφίζει με λάδια, ακρυλικά και photoshop. Εργάζεται ως καρικατουρίστας - πολιτικός γελοιογράφος στα έντυπα μέσα. Έχει φτιάξει κάμποσες ζωγραφιές μέχρι τώρα, αλλά ο καημός του είναι ότι δεν θα πιάσει πότε τόσο σωστά τις νότες όσο ο Ντάνιελ.

Ο Daniel Georgiev γεννήθηκε στο Ruse της Βουλγαρίας όπου ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αποφοίτησε από το D. Hristov National Music School της Βάρνας και από την P. Vladiguerov State Music Academy όπου σπούδασε βιόλα υπό την καθοδήγηση του Valentin Gerov. Το 2000 ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ευρώπη. Έπαιξε ως σολίστας σε πολλές ορχήστρες σε διαφορετικά είδη μουσικής. Από το 2005 ξεκίνησε τις ατομικές παραστάσεις και συναυλίες, ερμηνεύοντας πρωτότυπες συνθέσεις με τη χρήση του live looping. Συνέθεσε μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται περισσότερα από 10 σόλο άλμπουμ, CD singles, DVDs, μουσική για ταινίες μικρού μήκους και πολλές συνεργασίες με άλλους μουσικούς.

Η Μαριάννα Ρούκαλη γεννήθηκε στη Νάουσα, στην αγκαλιά του Βερμίου και δεν μεγάλωσε ακόμη. Σπούδασε απολαμβάνοντας τις Θεατρικές Σπουδές στην Πάτρα και στο Λονδίνο κι ασχολήθηκε με το σωματικό θέατρο και την performance. Από το 2002 διδάσκει στα παιδιά του δημοτικού σχολείου θεατρική αγωγή κι αυτά της μαθαίνουν να χαίρεται, να γελά και να αγκαλιάζει με καινούργιους τρόπους. Στο Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι σχεδιάζει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα παντρεύοντάς τα με τη μουσική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες, ακόμα και απ’ αυτές που χάνουμε."

Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1912 - Απελευθέρωση της Βεροίας
    1978 - Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

© 2002-2019 MEDIA2DAY