ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ: Απολαυστικός Πιραντέλο

Τον Λουίτζι Πιραντέλο πιθανότατα τον ξέρετε για τα θεατρικά του έργα. Ώρα να γνωρίσετε και την απολαυστική πεζογραφία του.

Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ: Απολαυστικός Πιραντέλο

Όλη η ζωή του ένας παραπονιάρης μύθος τυλιγμένος / στου νου του την ανέμη και στου ονείρου την απόχη / κι αυτός στ’ άλογο με τα όπλα του στο στήθος φορτωμένος / περνάει κι όλοι γιουχάρουν "Δον Κιχώτη" (Sadahzinia):
Ο Pirandello είναι διάσημος θεατρικός συγγραφέας και λιγότερο πεζογράφος. Φαντάζομαι ότι το Nobel λογοτεχνίας που έλαβε το 1934 το πήρε πρώτιστα για τα δράματά του, όπως το “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε”, το “Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα” και το “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε”. Ωστόσο πάντα έγραφε και πεζά.

Αυτό ζητάει η καρδιά του ν’ αλαφρώσει. / Να φέρει ανάσκελα τον κόσμο από τη βάση (Sadahzinia):
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι η αυτοβιογράφηση του Mattia Pascal που δηλώνει ότι ήδη είναι δύο φορές νεκρός. Από πλούσια οικογένεια έμεινε σταδιακά φτωχός εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του επιστάτη τους, παντρεύτηκε την κόρη μιας μέγαιρας κι έγινε βιβλιοθηκάριος για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα της οικογένειας. Μέχρι και στο καζίνο του Monte Carlo καταφεύγει για να κερδίσει μερικά χρήματα και να αποστομώσει τη στρίγγλα πεθερά του.

Ο Mattia έζησε τρομερά και φοβερά πράγματα (χρεοκοπία, απώλεια της μητέρας του και της κόρης του, συμβίωση με τη γκρινιάρα πεθερά του κ.ο.κ.), αλλά η αφήγησή του διέπεται από χαλαρό ύφος και χιουμοριστική διάθεση. Η μορφή της αφήγησης είναι contra ρόλος, σε σχέση με το περιεχόμενο που είναι στην αρχή από δραματικό ώς τραγικό, ώσπου... Αυτό όμως, πέρα από πιραντελικό σήμα κατατεθέν, προετοιμάζει το έδαφος για την ολική ανατροπή, που δίνει και το στίγμα στο βιβλίο…

…ο Mattia Pascal, όσο λείπει στο Monte Carlo, διαβάζει στην εφημερίδα ότι αναγνωρίστηκε στο σώμα ενός αυτόχειρα, που έδωσε τέλος στη ζωή του στο χωράφι του. Κι ενώ ετοιμάζεται να γυρίσει και να το διαψεύσει, αποφασίζει ότι αυτή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξαναρχίσει τη ζωή του χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Κι αυτό το εύρημα πρωτοπορεί δίνοντας μυθιστορηματικές προεκτάσεις κι ανοικτά νήματα για τη συνέχεια. Φυσικά, δεν ξέρω αν το έκανε πρώτος ο Pirandello, αλλά ο Mattia Pascal έμεινε στη ιστορία των γραμμάτων ως μια τέτοια μυθιστορηματική περίπτωση. Κι από κει τη δανείστηκε ο Σεφέρης, για να φτιάξει τον Έλληνα Μαθιό Πασχάλη…

Ο Mattia Pascal επινοεί τη νέα του ταυτότητα. Πλάθει μια καινούργια persona, με το όνομα Adriano Meis, μυθιστορηματοποιεί ένα παρελθόν και με τα χρήματα που έχει μεταβαίνει στη Ρώμη για να ζήσει. Έχουμε με άλλα λόγια έναν συγγραφέα μέσα στη συγγραφική σκέψη. Έχουμε τον Mattia να συγγραφεί μια νέα ζωή, ενώ ο Pirandello δουλεύει μέσω του ήρωά του δυο χαρακτήρες που διάγουν τη δική τους ζωή. Αλλά η νέα του ζωή χωρίς παρελθόν και χωρίς δυνατότητες και μέλλον είναι άχαρη. Επομένως, ο ήρωας αποφασίζει να πάψει να είναι αφανής κι επιστρέφει στη γενέτειρά του, προκαλώντας σάλο με την επανεμφάνισή του. Η δεύτερη θητεία του ως Mattia Pascal ανατρέπει τόσο τη ζωή του ως Meis όσο και την πρώτη του ως Pascal.

Η γη το παραμύθι λέει του ταξιδιώτη / (που 'χε αγάπη την ωραία, την πριγκιπέσσα την κρυφή τη Δουλτσινέα) (Sadahzinia):
Ιδιαίτερα δυνατό κείμενο. Η έννοια της ταυτότητας, η κωμική εναλλαγή της μίας με την άλλη, η ανατρεπτική διάθεση του Pascal, το ανάλαφρο ύφος και η θεατρικότητα του Pirandello, ο οίστρος με τον οποίο η αφήγηση καθοδηγεί την ιστορία είναι μοναδικά προσόντα ενός μοναδικού έργου. Το κατευχαριστήθηκα!

Πάπισσα Ιωάννα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY