ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε: «Η Μάχη της Πλατείας» του Soloúp

Το βιβλίο του Soloúp αφηγείται τα γεγονότα θέλοντας να αναδείξει περισσότερο τον αποτρόπαιο και συχνά αντιηρωικό χαρακτήρα του πολέμου.

Διαβάσαμε: «Η Μάχη της Πλατείας» του Soloúp

Ο τίτλος παραπέμπει στα πρόσφατα γεγονότα των διαμαρτυριών στις Πλατείες, κυρίως των Αγανακτισμένων στην Πλατεία Συντάγματος. Όμως το περιεχόμενο του έργου αφορά στην Επανάσταση του ’21, τα λάθη και το παρασκήνιο του Αγώνα, με κέντρο τον Κολοκοτρώνη. Εμμέσως όμως, έχω την αίσθηση ότι υποδεικνύει μια διαχρονική ματιά στις εξεγέρσεις που πέτυχαν ή απέτυχαν.

Μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να διαβάσω κάτι λίγο για το 1821. Κι ένα graphic novel συνδυάζει λόγο και εικόνα, κάτι σκεφτόμουνα για το νηπιαγωγείο, αλλά και για μένα.

> Ο Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, τη μελέτη "Τα Ελληνικά Κόμικς" (Τόπος, 2012) και το graphic novel "Αϊβαλί" (Κέδρος, 2014), το οποίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Τουρκικά. Επίσης το "Αϊβαλί" έχει βραβευτεί ως "Καλύτερο κόμικς" και "Καλύτερο Σενάριο" στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 όπως και με το "Coup de Coeur 2016" στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France).
Το 2015 πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη η έκθεση "Αϊβαλί- ένα ταξίδι στο χρόνο" (Φεβρουάριος- Μάιος) - η πρώτη στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση για βιβλίο comics που φιλοξενήθηκε σε μουσείο. H έκθεση περιόδευσε συνολικά για πάνω από 400 μέρες σε μουσεία, γκαλερί και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ο Soloup έχει σχεδιάσει ζωντανά επί σκηνής (live drawing) συνοδεύοντας μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (2017), στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2018) και αλλού. Κατά καιρούς διοργανώνει workshops στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για το σκίτσο (γελοιογραφία - comics / graphic novels) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τo 1821 και το σήμερα. Αυτό μας ενδιαφέρει. Έτσι, ο κομίστας στήνει δυο παράλληλες ιστορίες. Στη μία μια νεαρή που συχνάζει στην πλατεία της Παλιάς Βουλής, μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, πιάνει κουβέντα με έναν γηραιό άστεγο, στον οποίο είχαν προηγουμένως επιτεθεί ακροδεξιοί. Αυτός σε ανταπόδοση για τη βοήθειά της της εξιστορεί το αιματηρό παρασκήνιο της επανάστασης, αναδεικνύοντας τη βία, τη βρομιά και την ιδιοτέλεια πολλών απ’ τους συμμετέχοντες. Η εξιστόρηση τονίζει τα μελανά σημεία της επανάστασης και δείχνει πως ο πόλεμος είναι απάνθρωπος ό,τι κι αν πρεσβεύει.

Η αναδιήγηση της ιστορίας εστιάζει στο αίμα, στη φρίκη και στην ανελέητη βία που σφάζει απηνώς όποια ανθρώπινη ζωή βρει μπροστά της. Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες δεν λυπήθηκαν τον εχθρό, η Κωνσταντινούπολη πνίγηκε στο αίμα των “απίστων”, η Τριπολιτσά στο αίμα των Οθωμανών. Το βιβλίο του Soloúp αφηγείται τα γεγονότα με μια λογική σειρά, αλλά αυτό που θέλει να αναδείξει περισσότερο είναι ο αποτρόπαιος και συχνά αντιηρωικός χαρακτήρας του πολέμου. Η ελευθερία ριζώνει πάνω σε πτώματα.

Για να το πετύχει αυτό, επέλεξε να στηριχτεί σε πηγές. Απομνημονεύματα, ανταποκρίσεις Φιλελλήνων, κείμενα της εποχής κ.ο.κ. Η ιστορία του είναι διακειμενική. Ό,τι ξέρουμε περνά μέσα από τις πηγές, αλλά η ερμηνεία έρχεται να κουμπώσει με τη σημερινή ματιά μας. Το κόμικς γίνεται εικόνα αλλά και αναδιήγηση λόγων. Γίνεται ερμηνεία αλλά και φωτισμός των αφανών πλευρών του 1821. Απ’ την άλλη, η εικόνα ζωγραφίζεται με άσπρα και μαύρα χρώματα. Πιθανόν, ο κομίστας επέλεξε αυτή τη διαβάθμιση πιθανόν για να μη “ζωγραφίσει” το κόκκινο του πόνου και τη φρίκη στα πρόσωπα των ανθρώπων με ζωντανά χρώματα. Επέλεξε δηλαδή να αφήσει την ιστορία να μιλήσει μόνη της, ενώ ταυτόχρονα δεν φείστηκε σκηνών βίας. Τουλάχιστον να μην τους δώσει και βαθύ χρώμα, που θα σοκάρει σαν θεαματικό θρίλερ.

Κρατώ τη γνωριμία με το βαθύ παρασκήνιο της Επανάστασης. Κρατώ τα στραβά και τα παράδοξα του Εμφύλιου. Και τέλος το καταληκτήριο συμπέρασμα ότι κάθε επανάσταση κάνει λάθη (αναπόφευκτα) αλλά η επιτυχία της είναι αν μπορούμε έστω κι εκ των υστέρων να αναλογιστούμε τα λάθη και να αποκτήσουμε έτσι ατομική, συλλογική και εθνική αυτογνωσία.

Πάπισσα Ιωάννα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2