ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σούπερ εκθέσεις τέχνης για το κατακαλόκαιρο

Γεμάτη τέχνη είναι η Αθήνα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Και εμείς διαλέξαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Σούπερ εκθέσεις τέχνης για το κατακαλόκαιρο

Τι να κάνεις τον Αύγουστο στην Αθήνα; Πολλά, είναι η απάντηση, κι ας λένε οι φήμες ότι η Αθήνα τον Αύγουστο είναι νεκρή. Όχι. Και τις βόλτες μας τις κάνουμε, και τα ποτά μας τα πίνουμε, θα δούμε και φοβερές εκθέσεις τέχνης. Διαλέξαμε μερικές από αυτές που μας τράβηξαν περισσότερο την προσοχή και τις παρουσιάζουμε.

Ομαδική έκθεση "Brostakalli"
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, στο TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι)
Μέχρι και σήμερα, παρά τις ριζικές αλλαγές που βιώνει, η δυτική κοινωνία ακόμα παραμένει ευάλωτη μπρος στα κάλλη. Κατά πόσο η ομορφιά είναι αποτέλεσμα υποκειμενικής εμπειρίας ή αντικειμενικής γνώσης που η κοινωνία προβάλλει; Με γνώμονα το παραπάνω, συγκεντρώθηκαν έργα με κοινό θεματικό άξονα τα πρότυπα ομορφιάς, ώστε να διερευνηθούν οι τρόποι και οι λόγοι που παγιωμένες κοινωνικά αντιλήψεις και ιδέες προκαλούν ψυχικό και σωματικό πόνο. Παράλληλα, η συνειδητή επιλογή έργων μιας πολλαπλής αισθητικής σκιαγραφεί τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής προσέγγισης στην οποία κάθε είδους ομορφιά επιβιώνει αρμονικά.
Ποια είναι τα μοντέλα ομορφιάς που προβάλλονται από τα social media και την βιομηχανία μόδας; Και πώς μπορούμε να τα αποδομήσουμε; Και, εν τέλει, τι σημαίνει ομορφιά για τον άνθρωπο;

Ομαδική έκθεση "Korean Art in Flux"
Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, στην Art Appel Gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5)

Η έκθεση παρουσιάζει πέντε Κορεάτες καλλιτέχνες - μερικούς με έδρα την Κορέα και άλλους τη Νέα Υόρκη - και τη σύγχρονη ερμηνεία τους για την παραδοσιακή τέχνη. Αυτές οι ποικιλίες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση παραδοσιακών υλικών, εικόνων και στυλ για την αναδημιουργία σύγχρονων concepts. Ομοίως, άλλοι επενδύουν σε νέους πόρους για να αναπαράγουν παραδοσιακά συναισθήματα.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Areez Katki - "Uncruising"
Μέχρι 20 Αυγούστου, στην Phoenix Athens Gallery and Residency (Ασκληπιού 87)

Με βάση την ποίηση της Σαπφούς, του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και του Ferdinand Stephane-Coldefy, ο Katki αναθεωρεί τα σύμβολα, τα μοντέλα και τα αρχέτυπα των αρχαίων και σύγχρονων queer αφηγήσεων. Έτσι προέκυψε ένα παλίμψηστο υλικό συνοδευόμενο από φωτογραφίες και κείμενα.
Τα νέα έργα του Katki ασχολούνται με θέματα γύρω από την ανεξαρτησία, χρησιμοποιώντας την επιγενετική σε σχέση με την έννοια του "queer trauma" και πως αυτό αφοπλίζει και θεραπεύει την έννοια της αρσενικής μορφής, με τη καθοδήγηση ενός μη ευρωπαϊκού queer βλέμματος.
Δευτέρα-Παρασκευή, 12.00-18.00, είσοδος δωρεάν
Σημείωση: Η γκαλερί είναι επισκέψιμη και το Σάββατο, μόνο με ραντεβού.

Ομαδική έκθεση "Στο Ίδιο Ποτάμι Δύο Φορές"
Μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς (Πειραιώς 138)
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζουν την έκθεση καλλιτεχνών που ζουν στην Αθήνα "Στο Ίδιο Ποτάμι Δύο Φορές" σε επιμέλεια των Margot Norton και Natalie Bell. Η έκθεση επικεντρώνεται στην πόλη της Αθήνας και το διαρκώς εξελισσόμενο εικαστικό της τοπίο με τους αναρίθμητους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους καλλιτεχνών.
Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τον Ηράκλειτο, που δηλώνει ότι δεν μπορεί να μπει κανείς δυο φορές στον ίδιο ποταμό. Η ροή του ποταμού αποτελεί καλό παράδειγμα της διαρκούς ροής που ήθελε να περιγράψει ο φιλόσοφος, και καλύπτει τη διαρκή μεταμόρφωση της σημερινής εικαστικής σκηνής της Αθήνας: την εξ ορισμού αδυναμία να τη συλλάβει κανείς πλήρως σε μια δεδομένη στιγμή. Η ίδια η πόλη τελεί υπό διαρκή μεταμόρφωση, και οι καλλιτέχνες της πάντοτε έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να καταγράφουν τα μεταλλασσόμενα τοπία της.
Πέμπτη και Κυριακή, 10.00-18.00
Παρασκευή και Σάββατο, 10.00-22.00

Έκθεση "Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός"
Μέχρι 20 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό-χαρακτικό του έργο καθώς και αυτό της κεραμικής. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου.
Στην έκθεση "Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός" σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό "Θεϊκό Διάλογο" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους απ’ αυτά που δεν ξέρουν, αλλά απ’ αυτά που ξέρουν και κυρίως από το πώς τα ξέρουν."

Βωβενάργκ, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

  • 627 - Ο Ηράκλειος του Βυζαντίου νικά τους Πέρσες στην Μάχη της Νινευή.
    1821 - Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλωμπέρ.
    1963 - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

© 2002-2019 MEDIA2DAY