ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους

Ξέρεις σίγουρα τα ονόματά τους, αλλά ποιο ρεύμα εκπροσωπούν; Και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικοί;

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους

Ποιοι είναι οι ζωγράφοι που πήγαν την ελληνική τέχνη αρκετά βήματα μπροστά στον εικοστό αιώνα; Αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με έξι από αυτούς, να δούμε γιατί το έργο τους είναι τόσο σημαντικό, αλλά και πώς κατάφεραν – ως επί το πλείστον – να έρθουν σε επαφή με τα ξένα ρεύματα της εποχής και να τα προσαρμόσουν στην δική τους, ελληνική νοοτροπία, να εμπνευστούν από την παράδοση και να της δώσουν μια διαφορετική μορφή.

Γιάννης Μόραλης (1916-2009)

Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, και από αυτούς με την μεγαλύτερη επιρροή, καθώς δίδασκε επί 35 χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στις αρχές της καριέρας του, τα πορτραίτα του απεικονίζουν πράες, ρεαλιστικές μορφές, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, κάτι παράξενο συμβαίνει: η τεχνική του αλλάζει, γίνεται πιο μοντέρνα, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει όλο και περισσότερο κάτι κλασικό, σαν αρχαιοελληνική τέχνη. Μπλέκοντας, λοιπόν, μια τολμηρή και σύγχρονη αισθητική με την απόλυτη και κατανοητή λιτότητα του παρελθόντος, δεν είναι παράξενο να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός. Άλλωστε, οι περισσότεροι έχουμε δει ένα από τα σημαντικότερα έργα του, που κοσμεί το ξενοδοχείο Χίλτον.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994)

Συνδυάζοντας τον κυβισμό με τον φωβισμό, τα έργα του Γκίκα πήγαν την ελληνική τέχνη αρκετά βήματα μπροστά—οι τεχνικές του, οι θεματολογίες του και τα χρώματά του δεν συνηθίζονταν, άλλωστε. Παίρνοντας έμπνευση από την πατρίδα του, την Ύδρα, ζωγράφιζε σκηνές της καθημερινής ζωής. Βέβαια, μακάρι η καθημερινή ζωή να ήταν τόσο πολύχρωμη και φαντασμαγορική.

Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959)

Ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα, με ένα εντελώς προσωπικό του στυλ. Τα χρώματα απλώνουν στον χώρο, υπάρχει ελευθερία και χαλαρότητα, μα οι δομές και η έκφραση είναι εκεί, κάνουν την παρουσία τους αισθητή και σε κοιτούν κατάματα. Πολεμήθηκε αρκετά από τους ακαδημαϊκούς της εποχής του—που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως ήταν πολύ καλός για την εποχή του.

Θεόδωρος Στάμος (1922-1997)

Ο Έλληνας Πόλοκ, για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Το έργο του Θεόδωρου Στάμου ανήκει στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ενώ αργότερα στην ζωή του επηρεάστηκε και από την ασιατική κουλτούρα, κάνοντας τα έργα του λιγότερο ‘επιθετικά’. Η καριέρα του στην Αμερική ήταν μεγάλη και πολύ πετυχημένη, μέχρι την εμπλοκή του στη δικαστική διαμάχη για την διαχείριση του έργου του ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο—ένα σκάνδαλο που λέκιασε την φήμη του για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Αλέκος Φασιανός (1935-)

Από τους πιο διάσημος Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα, με ένα στυλ που δύσκολα μπορεί να ταυτοποιηθεί. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκει στην ομάδα των ναΐφ καλλιτεχνών, αλλά κι αυτό δεν μοιάζει αρκετό. Οι συνθέσεις του έχουν πάντα ως κέντρο τον άνθρωπο, περιέχουν χρώματα που θυμίζουν πολύ αρχαία Ελλάδα. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι ο Αλέκος Φασιανός εκφράζει την λαϊκή τέχνη—αν και ούτε αυτό μοιάζει αρκετό.

Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989)

Επηρεασμένοι από τον Πειραιά, το μέρος που γεννήθηκε, οι πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη απεικονίζουν σκηνές την καθημερινής ζωής των ναυτών, των φτωχών ανθρώπων στις γειτονιές, αλλά και των αστών μέσα στους οποίους ανατράφηκε. Αποφεύγει τις έντονες αντιθέσεις στην παλέτα του, δίνοντας έναν τόνο ρεαλισμού αλλά και ηρεμίας στα έργα του, στα οποία συνήθως πρωταγωνιστεί το αντρικό σώμα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY