ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Moving Waters: Έκθεση της Αλίκης Παλάσκα για τον χώρο και τον χρόνο

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 19:00 μμ, την ατομική έκθεση της Αλίκης Παλάσκα με τίτλο Moving Waters.

Moving Waters: Έκθεση της Αλίκης Παλάσκα για τον χώρο και τον χρόνο

Η ενότητα των έργων όπως υποδηλώνει και ο τίτλος έχει ως αφετηρία τη ρευστή, μη συγκροτημένη, αντίληψη του σύγχρονου ανθρώπου της μεταβιομηχανικής εποχής για τη Φύση και την Αισθητική.

Η Αλίκη Παλάσκα λαμβάνει ως αφετηρία τη σύγχρονη αντίληψη για τη φύση όπου κυριαρχούν δύο τάσεις. Από τη μια, ο άνθρωπος ξεκινώντας από το ρομαντικό κίνημα στα τέλη του 18ου αιώνα και φτάνοντας στο σημερινό κίνημα του περιβαλλοντισμού (enviromentalism) θεωρεί τη φύση μια αγνή, πνευματική πηγή ανανέωσης και επιχειρεί να την προστατέψει. Αυτές τις ιδέες ακολουθεί στις μέρες μας μερίδα επιστημόνων, καλλιτεχνών αλλά και κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναδημιουργία της υπαίθρου, επανεκτιμώντας τη φυσική και ιστορική κληρονομιά. Από την άλλη όμως, η ανθρωπότητα καταστρέφει τη μόνη κατοικία της, τον πλανήτη γη, ενώ την ίδια στιγμή αναπαράγει τη φύση σε τεχνητά και ψευδή περιβάλλοντα τα οποία αντί να την φέρουν πιο κοντά της, την απομακρύνουν από αυτήν.Η έκθεση αποτελείται από σχέδια και γλυπτά που περιγράφουν τον χώρο, την περιήγηση στο χρόνο που εμπεριέχει, καθώς και την αίσθηση που προκαλείται μέσα από την κίνηση, επιδιώκοντας ανοιχτά όρια. Οι γλυπτές μεταλλικές κατασκευές συνομιλούν με τα σχέδια δημιουργώντας έναν εννοιολογικό τεχνητό χώρο όπου αποτυπώνεται η διαρκής αναζήτηση της ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση.

Όπως σχολιάζει η καλλιτέχνης:

«Σχεδιάζω στον χώρο αντίγραφα από φυσικά στοιχεία και αντικείμενα ανθρώπινης παρουσίας, ακολουθώντας την κίνηση του νερού. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργώ νέα τοπία.  Η αίσθηση είναι ίδια μ’ αυτή που έχει κάποιος όταν κατά τη διάρκεια περιήγησης σταματάει απότομα γιατί συναντάει μία διάβαση ή την όχθη ενός ποταμού. Τότε διακόπτεται η κίνηση και ο χρόνος ξαφνικά αποκτά βάρος.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ποίημα του  John Keats, "Bright star!"

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καλύτερα να έχω δυναμικά άδικο παρά κακομοίρικα δίκιο."

Tallulah Bankhead, 1902-1968, Αμερικανίδα ηθοποιός

  • 325 - Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, κατά την οποία οι αρχηγοί της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμούν την Αγία Τριάδα, υιοθετούν την Ομολογία Πίστεως (το «Πιστεύω»), και ορίζουν πότε θα εορτάζεται το Πάσχα.
    1530 - Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας.
    1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από την Ναζιστική Γερμανία.
    1990 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY