BON AGAPIΜΥΣΤΙΚΑ & TIPS, TOP LISTS

Μαγειρεύοντας… αρώματα

Δεν μαγειρεύουμε για να φάμε, αλλά για να μοσχοβολάει το σπίτι μας. Και μπορούμε να το κάνουμε με υλικά που ήδη έχουμε!

Μαγειρεύοντας… αρώματα

της Αγάπης Μαργετίδη

Τι κι αν είμαι (αμετανόητη) καπνίστρια; Πρέπει το σπίτι μου να μυρίζει σαν τεκές; Όχι βέβαια. Τα αρωματικά κεριά και τα sprays δουλεύουν ασταμάτητα κυρίως τον χειμώνα, αν και έχω πάντα μια μπαλκονόπορτα μισάνοιχτη, κι ας τουρτουρίζω. Ακόμα όμως κι αν δεν κάπνιζα, δεν υποφέρω με τίποτα τη μυρωδιά της κλεισούρας. Να μη μιλήσω και για τα μικρόβια που κάνουν πάρτι. Μου έχει τύχει να μπω σε σπίτια και να θέλω να κάνω στροφή επιτόπου.

Η απόλυτη καταστροφή είναι στα διαμερίσματα με τις ανοιχτές κουζίνες. Αν ψήνεται κάποιο cake, ή έστω αρνάκι στον φούρνο, εντάξει. Τι γίνεται όμως με το μπρόκολο και τα συν αυτώ χειμωνιάτικα λαχανικά; Καταλαβαίνετε!

Δείτε όμως. Τα αρωματικά κεριά για να είναι ποιοτικά, κοστίζουν μια περιουσία. Το ίδιο και τα sprays. Τα φτηνά τέτοιου είδους προϊόντα, αφενός ζέχνουν (με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά κάπου κάπου πρέπει να κυριολεκτούμε), αφετέρου είναι κάκιστα για την υγεία (λέει με θράσος η καπνίστρια). Κι αν το τσιγάρο δεν το κόβω, την υγεία μου τη θέλω, όλα κι όλα!

Σήμερα λοιπόν δεν θα μαγειρέψουμε για να φάμε, αλλά για να ευφρανθούμε και να έχουμε ένα σπίτι που μοσχοβολάει. Με ένα κατσαρολάκι, λίγα μπαχαρικά, βότανα και φρούτα, την φτιάξαμε την κατάσταση. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι νερό, τα υλικά που έχετε διαλέξει και σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, συμπληρώνοντας με νερό όταν χρειάζεται.



Ανάλογα με το τι είδους μυρωδιές σας αρέσουν, θα πράξετε αναλόγως. Προσωπικά μισώ – στα όρια της ναυτίας και της ημικρανίας – τις γλυκερές μυρωδιές τύπου βανίλια, μήλο, κανέλα και τα συναφή‧ εννοείται όταν πρόκειται για αρώματα, γιατί στο φαγητό μια χαρά μου αρέσουν. Προτιμώ τα πικρά, τα ξινά και τα πιπεράτα. Το τι αρέσει σε μένα βέβαια δεν έχει καμία σημασία. Εγώ θα σας γράψω πολλούς συνδυασμούς και είμαι σίγουρη πως σε κάποιους από αυτούς θα βρείτε την ευωδιαστή ευτυχία σας.

Θα αρχίσω πρώτα με τα υλικά ανά είδος.

1. Φρούτα
• Φλούδες και φέτες εσπεριδοειδών
• Φλούδες μήλων, αχλαδιών
• Ginger

2. Μπαχαρικά
• Κανέλα
• Γαρύφαλλο
• Αστεροειδής γλυκάνισος
• Πιπέρι
• Μοσχοκάρυδο
• Βανίλια

3. Βότανα
• Λεβάντα
• Δενδρολίβανο
• Χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο
• Τσάι
• Lemongrass
• Δάφνη
• Μέντα



Και κάποιοι συνδυασμοί, σαν ιδέες περισσότερο, για να δημιουργήσετε το δικό σας άρωμα. Δεν συνιστώ παραπάνω από τρία είδη για να μην μπλεχτούν πολύ και το άρωμα να έχει σαφή ταυτότητα και χαρακτήρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε, εάν έχετε, λίγες σταγόνες φυσικού εκχυλίσματος λουλουδιών ή μπαχαρικών. Προσοχή όμως στην ποσότητα, γιατί είναι πολύ έντονα. Πολλά από τα υλικά είναι και ένας τρόπος ανακύκλωσης, όπως οι φλούδες των φρούτων που θα πετάγαμε, το περίσσευμα από ένα μάτσο βοτάνου που έχει αρχίσει να χάνει την φρεσκάδα του, τα λίγο παλιοκαιρισμένα μπαχαρικά που είχαμε υπόψη να αντικαταστήσουμε.

 Δενδρολίβανο και μανταρίνι
 Δάφνη και πορτοκάλι
 Λεβάντα, μαύρο τσάι και λεμόνι
 Lemongrass, ginger και πιπέρι
 Ginger, μήλο και αστεροειδής γλυκάνισος
 Μήλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα
 Πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο
 Μήλο ή αχλάδι, βανίλια και αστεροειδής γλυκάνισος
 Lime, ginger και πιπέρι
 Φασκόμηλο, πορτοκάλι και γαρύφαλλο

Αυτή τη στιγμή το σπίτι ολόκληρο ευωδιάζει δενδρολίβανο και μανταρίνι. Τύφλα να’ χει ο Jo Malone!



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους."

Φραγκλίνος Ρούζβελτ

  • 1882 - Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι.
    1885 - Φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το "Άγαλμα της Ελευθερίας", ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.
    1940 - Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία καταλαμβάνονται από την Σοβιετική Ένωση.
    1944 - Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από την Δανία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY