BON AGAPIΜΥΣΤΙΚΑ & TIPS, TOP LISTS

Όταν κοιτάς από ψηλά

Τι γίνεται στην ταράτσα του Galaxy και στο εκπληκτικό του εστιατόριο; Γκουρμέ προτάσεις με βάση την ελληνική κουζίνα γίνονται...

Όταν κοιτάς από ψηλά

της Αγάπης Μαργετίδη

Ταράτσες στην Αθήνα υπάρχουν πολλές. Όµορφες ταράτσες, µε θέες καταπληκτικές. Σαν την θέα του Galaxy όµως, λίγες. Δεν είναι µόνον ότι βλέπεις την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, την Καστέλλα, ούτε ότι θαµπώνεσαι από τις φλόγες του ηλιοβασιλέµατος, ούτε καν ότι νοµίζεις πως µε ένα τέντωµα του χεριού θα αγγίξεις τ’ άστρα. Είναι η ζωή της Αθήνας, αυτό το συνεχές βουητό σαν γουργούρισµα που συχνά πυκνά διακόπτεται από το στρίγγλισµα των σειρήνων· είναι οι δονήσεις της πόλης που σε διαπερνούν. Από το Galaxy δεν βλέπεις απλώς την Αθήνα από ψηλά, αυτό µπορείς να το κάνεις από οποιαδήποτε ταράτσα. Από το Galaxy ζεις την κάθε στιγµή του κάθε κατοίκου της. Γίνεσαι ο επιβάτης του κόκκινου αυτοκινήτου, ο ποδηλάτης µε το φωσφοριζέ κράνος, ο ένοικος του απέναντι ρετιρέ, αυτός που κατεβαίνει στα έγκατα του µετρό, ο θεατής στην ταράτσα του θερινού σινεµά.



Δεν νοµίζω να υπάρχει Αθηναίος που δεν έχει πάει έστω µια φορά στο µπαρ του Galaxy για να κουλάρει στην βεράντα πίνοντας ένα από τα διάσηµα cocktail του, τσιµπολογώντας ίσως και κάτι ελαφρύ από τον κατάλογο του finger food. Όµως το Galaxy έχει κι ένα εξαιρετικό εστιατόριο, που προσφέρει στους πελάτες του, Έλληνες και ξένους από όλο τον κόσµο, πιάτα µε έµφαση στην Ελλάδα. Το µενού έχουν επιµεληθεί οι Κώστας Αθανασίου, Executive Chef του Hilton Αθηνών και Παναγιώτης Αναστασίου, Chef του Galaxy. Ελληνικά προϊόντα συνδυάζονται µε φαντασία, µπλέκονται ενίοτε µε υλικά από µακρινούς τόπους, µαγειρεύονται µε ιδιαίτερες τεχνικές και εµφανίζονται στο πιάτο µε τρόπο που ξαφνιάζει. Κάπως έτσι, η γνωστή εµβληµατική Αθηναϊκή σαλάτα µε ροφό και µαγιονέζα, µεταµορφώνεται και στολίζεται µε σφαίρες ούζου και τσιπς ταπιόκας µε µελάνι σουπιάς (€ 23). Πιάτο σωστή ζωγραφιά, µε γεύση γεµάτη αναµνήσεις.



Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και πολλά άλλα πιάτα του φετινού καταλόγου, όπως το παστίτσιο σε µορφή γεµιστού ραβιόλι µε αρνί µπρεζέ και µπεσαµέλ µε αγκινάρα Ιερουσαλήµ, λάδι βασιλικού και αρσενικό Νάξου (€ 20), το κατακόκκινο ριζότο µε φρέσκια ντοµάτα, κουλί κόκκινης πιπεριάς, µελιτζάνα, κουκουνάρι και αφρό φέτας µε λάδι µέντας ως σύγχρονη ερµηνεία των γεµιστών (€ 29), ο ροφός στιφάδο µε παλαιωµένο µπαλσάµικο (€ 42), ή το ελληνοπρεπέστατο µπέργκερ µε γυλωµένη µανούρα Σίφνου, αγγούρι µαριναρισµένο σε ξύδι ρυζιού και φρέσκες τηγανιτές πατάτες(€ 34).

Τα σούσι, ολόφρεσκα, αφράτα και πολύ νόστιµα, διευρύνουν, ως οφείλουν, τις επιλογές του καταλόγου του εστιατορίου που απευθύνεται σε διεθνές κοινό (από 17 έως 32 € η µερίδα των 8 τεµαχίων). Χάρµα οφθαλµών το Dragon Roll µε γαρίδα ρολαρισµένη σε πάνκο, αβοκάντο, πικάντικη µαγιονέζα και γλάσο τεριγιάκι (€ 29).



Η σχάρα ανοίγει κι αυτή την βεντάλια των επιλογών µε ψητό καλαµάρι (€ 38), σπαλοµπριζόλα ή φιλέτο Black Angus (€ 51 και 55 αντίστοιχα), µε κάποιο από τα επτά προτεινόµενα συνοδευτικά.

Το δείπνο κλείνει εξίσου εντυπωσιακά και ελληνοκεντρικά. Το πλατό των ελληνικών τυριών σερβίρεται µε κοµπόστα ροδάκινου. Ο µπακλαβάς µοσχοβολάει περγαµόντο και συνοδεύεται από παγωτό χαλβά, ενώ την αρωµατισµένη µε ελληνικό καφέ πανακότα ακοµπανιάρουν αφράτο λουκούµι τριαντάφυλλο, µπισκότο σοκολάτας και παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης (η τιµή των επιδορπίων κινείται στα 15 €).



Στο εστιατόριο του Galaxy πηγαίνω οπωσδήποτε µια φορά κάθε καλοκαίρι, πέρυσι όµως δεν είχα βρει την ευκαιρία. Μετά λοιπόν από τη δίχρονη απουσία, βρίσκω πως φέτος έχει βρει το ύφος που ταιριάζει σε ένα εστιατόριο µε κοσµογυρισµένη πελατεία που θέλει όµως, και πολύ ορθά, να την µυήσει στην ελληνική γεύση και τα µοναδικά προϊόντα της πατρίδας µας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Διαθέτω το δώρο της παρατηρητικότητας που ονομάζεται κυνισμός από κάποιους που το στερούνται."

Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  • 1869 - Ο Χρυσός του Ρήνου, πρώτο μέρος της τετραλογίας του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Μόναχο.

    1908 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY