BON AGAPIΕΥΚΟΛΑ & ΓΡΗΓΟΡΑ

Γιαούρτι, γιαουρτάκι μου

Τέσσερις συνταγές για εκπληκτικά dips με βάση το γιαούρτι, από τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Γιαούρτι, γιαουρτάκι μου

της Αγάπης Μαργετίδη

Ποιος δεν αγαπά το γιαούρτι; Αρκετοί. Ποιος δεν αγαπά το τζατζίκι; Σχεδόν κανένας. Αυτά είναι τα παράδοξα. Εγώ μια ζωή πάω ανάποδα, τώρα πια θα το έχετε αντιληφθεί! Αγαπώ σφόδρα το γιαούρτι ενώ δεν βάζω τζατζίκι στο στόμα μου. Τουλάχιστον όχι το τζατζίκι-βόμβα που φτιάχνουν οι περισσότεροι που για να το χωνέψεις θέλεις ένα κουτί αντιόξινα και για να μιλήσεις σε άνθρωπο σε νορμάλ απόσταση θα πρέπει να καταπιείς ένα πακέτο τσίχλες, να μασήσεις ένα μάτσο δυόσμο ή να περιμένεις κάνα διήμερο. Για φιλί ας μην το συζητάμε καν, από τριήμερο και πάνω!

Δείτε όμως πόσοι λαοί χρησιμοποιούν το γιαούρτι στην κουζίνα τους και συνοδεύουν άπειρα πράγματα. Στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή είναι πανταχού παρόν σε καθημερινή βάση, το ίδιο και στην Ινδία και σε πολλά άλλα μέρη της Ασίας. Στην Ανατολική Ευρώπη πάρα πολύ, ενώ στη Δυτική σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα σε λίγες μόνο τοπικές κουζίνες. Σήμερα σας έχω τέσσερις παραλλαγές για να συνοδεύσετε τα ελληνικά ή έθνικ φαγητά σας, τα παραδοσιακά αλλά και τα διαφορετικά. Απ’ όλα έχει ο μπαξές, διαλέγετε και παίρνετε.

ΓΕΝΙΚΑ
 Επιλέξτε ένα γιαούρτι με χαρακτήρα. Αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, στραγγιστό ή όχι, ο σημερινός πρωταγωνιστής πρέπει να λάμψει. Η γνώμη μου είναι πως επειδή θα το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό, άρα σε μικρές σχετικά ποσότητες, να μην τσιγκουνευτούμε τα λιπαρά. Όπως και να το κάνουμε, το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά υπολείπεται σε γεύση. Βρίσκουμε σε πολλά πλέον μαγαζιά καταπληκτικά γιαούρτια από μικρούς παραγωγούς και σας συνιστώ να τα προτιμήσετε.
 Οι πρώτες τρεις από τις τέσσερις συνταγές έχουν μηδενικό κόπο. Αρκεί να ανακατέψετε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και να σερβίρετε. Η τέταρτη χρειάζεται μεν blender (ή multi), αλλά είναι εξίσου γρήγορη και εύκολη.
 Δεν έχω γράψει συγκεκριμένες ποσότητες. Δεν χρειάζεται : προσθέτετε τα υλικά σταδιακά για να φτάσετε τη γεύση εκεί ακριβώς που εσείς επιθυμείτε.
 Όπου υπάρχει σκόρδο, εάν είστε κι εσείς σαν εμένα που δεν το πολυσυμπαθεί, κυρίως ωμό, χρησιμοποιείστε πολτό ψημένου σκόρδου, που είτε θα φτιάξετε μόνοι σας, είτε θα αγοράσετε σε βαζάκι.
 Τέλος, όπως πολύ συχνά σας προτρέπω, πειραματιστείτε και φτιάξτε τα μείγματα που σας αρέσουν, προσθαφαιρώντας υλικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ & ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Για όλα τα ψητά ή τηγανιτά λαχανικά. Για τα κλασσικά γεμιστά αντί για φέτα. Για τα γιαπράκια και παντός είδους ντολμαδάκια, αντί για το σκέτο γιαούρτι που συνηθίζεται. Για όλους τους κεφτέδες, ψητούς ή τηγανιτούς.

• Γιαούρτι
• Αλάτι
• Ταχίνι
• Χυμός λεμόνι
• Τριμμένο σκόρδο
• Καβουρδισμένο σουσάμι
• Βασιλικός, δυόσμος, άνηθος

Με αυτό το υπέροχα αρωματικό μίγμα περιέχυσα ψητές μελιτζάνες και τις σέρβιρα σε έναν καλοκαιρινό μπουφέ.


ΙΝΔΙΑ
RAITA : ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΑΓΓΟΥΡΙ, ΚΥΜΙΝΟ & ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ
Για samosas, κεφτέδες από όσπρια ή κινόα, μελιτζανοκεφτέδες και διάφορες κροκέτες λαχανικών. Δροσίζει όλα τα κάρυ και τα κρέατα σχάρας.

• Γιαούρτι
• Αλάτι
• Τριμμένο αγγούρι
• Κύμινο
• Φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος

Σέρβιρα την raita με ψητούς κεφτέδες από μελιτζάνες, κόκκινες φακές και ελιές. Τους φτιάχνουμε ως εξής : βράζουμε 1 φλ. τσ. κόκκινες φακές σε αλατισμένο νερό με 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4 και λίγους σπόρους κύμινου, τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι (οι κόκκινες φακές βράζουν πάρα πολύ γρήγορα και λιώνουν σαν φάβα : ακριβώς αυτό είναι που ζητάμε στην προκειμένη συνταγή για να χρησιμεύσουν σαν συνδετικό υλικό). Ψιλοκόβουμε μία μεγαλούτσικη μελιτζάνα, 1 μέτριο κρεμμύδι και 1 σκ. σκόρδου και τα σοτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, μία χούφτα ψιλοκομμένες μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, 1 ελαφρώς χτυπημένο αυγό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τριμμένη φρυγανιά, μέχρις ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξει. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 20΄ - 30΄, μέχρις ότου ροδοκοκκινίσουν. Τρώγονται χλιαροί ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ
Τέλειο με τηγανιτά ή ψητά λαχανικά, παναρισμένα ή όχι. Συνοδεύει επίσης ψητό στήθος κοτόπουλου, δίνοντάς του τη νοστιμιά που χρειάζεται. Θα το σέρβιρα και με ένα λουκάνικο, με ή χωρίς το καγιέν, αναλόγως του πόσο πικάντικο θα είναι το λουκάνικο.

• Γιαούρτι
• Αλάτι
• Καπνιστή πάπρικα
• Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, το σέρβιρα με παναρισμένα μπαστουνάκια κολοκυθιών, που τα έψησα στον φούρνο. Στο πανάρισμα, εκτός από τα ψίχουλα (ψωμιού ή παξιμαδιού), προσθέστε παρμεζάνα για έξτρα νοστιμιά.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ CHILI, GINGER & ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ
Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται blender. Άψογο με όλα τα ψητά ψάρια αλλά και το ψητό κοτόπουλο. Ανακατέψτε το με ρύζι basmati, είναι σούπερ.

• Γιαούρτι
• Αλάτι
• Sesame oil ή εάν προτιμάτε, ελαιόλαδο
• Πιπερίτσες chili
• Σκόρδο
• Τριμμένο ginger
• Φρέσκος κόλιανδρος

Ο αγαπημένος μου σύζυγος που μισεί τον κόλιανδρο και δεν τρελαίνεται για τον ψητό σολομό, έγλειφε τα δάχτυλά του. Ρωτήστε τον, μην νομίζετε ότι σας λέω ψέματα!

Κυρίες και Κύριοι, νομίζω πως σας κάλυψα για αρκετές μέρες. Μην ακούσω γκρίνια για το τι θα μαγειρέψετε πάλι, θα σας μαλώσω! Καλή έμπνευση και καλή όρεξη.

SPONSORED LINKS

"Ο καθένας πιστεύει εύκολα ό,τι φοβάται και ό,τι επιθυμεί."

Jean de La Fontaine, 1621-1695, Γάλλος συγγραφέας

  • 1812 - Ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης υποχωρεί από την Μόσχα.

    1935 - Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.

    1960 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY