Λίμνη Βιστωνίδα: Προσεχώς θάλασσα

Ο Ύψιστος ετοιμάζεται να κάνει τη... λίμνη θάλασσα, τελειώνοντας την υπόθεση Βιστωνίδα (και τις ζωές μας).

Λίμνη Βιστωνίδα: Προσεχώς θάλασσα

γράφει ο Φώτης Κωστόπουλος

Αμάν πια με αυτό! Δεν λέει να τελειώσει- το θέμα «Β(ου)τ(α)πέδι» ντε! Και δώστου νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες, νέα εμπλεκόμενα πρόσωπα κυβερνητικά και άλλα, νέοι μάρτυρες- τι τραβάνε κι αυτές οι... χορεύτριες- νέες συμβάσεις, νέες off-shore εταιρείες, και πάει λέγοντας.

Το θέμα μονοπωλεί δελτία και τίτλους εφημερίδων. Βλέπετε, έχει τη γοητεία του σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται, πολιτικά πρόσωπα, μοναχοί του Αγίου όρους, «ασκούμενοι» τόσο σε εγχώριες, όσο και σε υπεράκτιες επενδύσεις, οριεντάλ χορεύτριες, αετοί νομάρχες και τόσοι άλλοι. Όταν το ράσο του ασκητή μοναχού, μπερδεύεται με τα κοστούμια της εξουσίας και τις ομφάλιες χάντρες λάγνων καλλιτέχνιδων, έχουμε θέμα.

Ήμαρτον Κύριε! Μήπως όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε πραγματικά και όχι νοητά προς τον ουρανό; Το θέμα Βατοπέδι παίρνει, έτσι κι αλλιώς, τον όποιο δρόμο του, έξω από εμάς. Υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά και ζωτικά για τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη μας, που απαιτούν τη συμμετοχή μας. Και αυτά έχουν να κάνουν με τις κλιματικές αλλαγές που αλλάζουν πλέον, με δραματικό τρόπο τις συνθήκες ζωής στη Γη, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά από… χθες. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις, των όχι και τόσο μελλοντικών κλιματικών αλλαγών.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, λίαν σημαντικών συμπερασμάτων, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, στο Μέγαρο Μουσικής, ο βρετανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Sir Nicholas Stern. Ο εν λόγω κύριος έγινε ευρύτερα γνωστός από την «Stern Review», την έκθεση 700 σελίδων που δημοσίευσε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, με θέμα τις συνέπειες της κλιματικής μεταβολής στην παγκόσμια οικονομία.

Οι επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πλέον εμφανείς, επεσήμανε ο βρετανός ακαδημαϊκός, αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης, που απειλείται όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, με ερημοποίηση. Τα αμέσως επόμενα χρόνια μάλιστα, ως απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναμένεται να ανέβει και για την Ελλάδα, η μέση θερμοκρασία, με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας και όσον αφορά στην εξέλιξη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά κλάδο για την περίοδο 1990-2005 έχουμε αύξηση αυτών που σχετίζονται με τον οικιακό τομέα κατά 112%, με τον τριτογενή τομέα κατά 194%, με τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 35% και με τον βιομηχανικό τομέα κατά 19%. Οι εκπομπές αερίων στην Ευρώπη υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατ. τόνους.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, έως το 2030, τα αέρια του θερμοκηπίου (κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν σπίτια, αυτοκίνητα και εργοστάσια) θα αυξηθούν κατά 40%, με άμεσο, αναπόφευκτο αποτέλεσμα, να αυξηθεί ο μέσος όρος θερμοκρασίας της γης κατά 6 βαθμούς Κελσίου. Εξέλιξη η οποία αυτόματα συνεπάγεται λιώσιμο περαιτέρω, των πάγων, ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και αλλοίωση των γεωγραφικών ορίων κρατών, ιδιαίτερα των παραθαλάσσιων όπως η Ελλάδα.
 
Με λίγα λόγια αρκετές περιοχές και νησιά της χώρας μας θα βουλιάξουν και θα εξαφανιστούν από το χάρτη, ενώ οι υπόλοιπες κινδυνεύουν άμεσα με ερημοποίηση (φαινόμενο Σαχάρας).    

Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά ζοφερή πραγματικότητα που θα την βιώσουν, εάν όχι και εμείς, τα παιδιά μας, και οι επόμενες γενιές.

Για να αντιμετωπιστεί, όμως, το πρόβλημα του κλίματος απαιτείται τώρα, αλλαγή αντίληψης για την ανάπτυξη σε συνάρτηση με το περιβάλλον και την κοινωνική πρόοδο. Η διαχείριση του δικαιώματος της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου κάθε πολίτη, πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό μας περιβάλλον.

Γιατί όπως τόνισε και ο Nicolas Stern στην ομιλία του, σήμερα γνωρίζουμε πως το κόστος της αδράνειας και της καθυστερημένης αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των όποιων παρεμβάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v