Τέλειες συνταγές για να καλοφάς σε μισή ώρα

Έχεις διάθεση να φτιάξεις κάτι που δεν θα είναι πάλι μακαρόνια, αλλά όχι παραπάνω από μισή ώρα χρόνο; Το ‘χουμε.

Τέλειες συνταγές για να καλοφάς σε μισή ώρα

Ναι, προφανώς και δεν γίνεται να γυρνάς από τη δουλειά στις 7 το απόγευμα και να φτιάχνεις κάτι που θέλει 40 λεπτά προετοιμασία και μία ώρα ψήσιμο για να φας βραδινό. Κράτα τις περίτεχνες συνταγές για τα κυριακάτικα μεσημέρια, και έλα να δούμε τι καλό μπορείς να φτιάξεις μέσα σε ένα μισάωρο.

Noodles με κοτόπουλο και λαχανικά

Υλικά:
1 πακέτο noodles ρυζιού, 2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε λεπτές λωρίδες, 3-4 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια, 1-2 πράσινες πιπεριές σε λεπτές φετούλες, 7-8 μανιτάρια σε φετούλες, λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, 3-4 κ.σ. σόγια σως γλυκιά, 1-2 κ.σ. κάρυ, αλάτι (λίγο, γιατί είναι αλμυρή η σόγια), πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι για να κάψει. Προσθέτουμε το κάρυ και το αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε συνεχώς (3-4 λεπτά) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε συνεχώς (3-4 λεπτά) μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν τα υλικά.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα noodles. Τα τοποθετούμε σε σκεύος με βραστό νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 3 λεπτά (ή ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της συσκευασίας). Ρίχνουμε τα noodles στο γουόκ και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Προσθέτουμε τη σόγια σως, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε και προσθέτουμε σόγια σως κατά βούληση.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Ψάρι πανέ με sauce tartar

Υλικά:
5 φέτες ψωμί, ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. μαϊντανό φρέσκα φύλλα, 1200 γρ. μπακαλιάρο σε φιλέτα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, πιπέρι, αλάτι

Για τη sauce tartar γιαουρτιού: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί κομμένο ξεπλυμένο, 1 κ.σ. κάππαρη αλατισμένη ξεπλυμένη και κομμένη, 1 κ.σ. άνηθο κομμένο φρέσκο, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Μέσα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το ψωμί και το χτυπάμε για να πάρουμε χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μαϊντανό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα πασπαλίζουμε με λάδι, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και τα ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα τους παντού. Τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα, και από πάνω τους μοιράζουμε το μείγμα με το ψωμί. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ελαφρά το μείγμα για να "κολλήσει" και τελειώνουμε ρίχνοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο πάνω του. Βάζουμε στον φούρνο το ταψί με το ψάρι. Ψήνουμε για 6- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα του ψαριού.

Για τη sauce tartar γιαουρτιού
Κόβουμε το αγγουράκι τουρσί και ψιλοκόβουμε και την κάππαρη και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σερβίρουμε το ψάρι με πατάτες τηγανητές και τη σάλτσα γιαουρτιού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα

Υλικά:
1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμενη (προαιρετικά), λίγη φρέσκια ρίγανη, λίγο φρέσκο θυμάρι, 4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ντοματίνια βουτύρου με κρέμα βαλσάμικο:
300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (ή ένα ξερό κρεμμύδι), 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου, 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, 2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, θυμάρι και ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Μαρινάρουμε πρώτα τα φιλέτα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για την μαρινάδα του κοτόπουλου, δηλαδή το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου, αλάτι, πιπέρι, βότανα, σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μπολ τα φιλέτα κοτόπουλο και κάνουμε ελαφρύ μασάζ να πάει παντού η μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στον πάγκο για 10-15′.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί: Ντοματίνια, σκόρδο, κρεμμύδι, βότανα, αλατοπίπερο, κρέμα βαλσάμικου και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια καλά και τα απλώνουμε στη βάση του ταψιού. Πάνω ακουμπάμε τα μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200-210°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25′. Τότε, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2-3′ επιπλέον, ώστε να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται ζεστό, με σαλάτα εποχής και φρέσκο τραγανό ψωμί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Tηγανητό ρύζι με τόφου & λαχανικά

Υλικά:
360 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο (180 γρ. άβραστο), 200 γρ. firm tofu, πρεσαρισμένο & θρυμματισμένο, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά, ¼ κ.γλ. κουρκουμά, 1 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 σκ. σκόρδο τριμμένο, 3 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1-2 καρότα ψιλοκομμένα, 100 γρ. φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, 250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες, 1 κονσέρβα των 400γρ. καλαμπόκι, 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας, ½ κ.σ. λευκό ξύδι ή ξύδι ρυζιού, σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το βράσιμο του ρυζιού. Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το ρύζι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε 360 ml νερό βρύσης, αλατίζουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-18 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το tofu, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, τον κουρκουμά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. σησαμέλαιο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά το μείγμα του tofu. Το μεταφέρουμε ξανά στο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. σησαμέλαιο και μόλις κάψει σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Συνεχίζουμε με τα καρότα, τα φασολάκια και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να πάρουν χρώμα τα μανιτάρια.

Τέλος προσθέτουμε 2 κ.σ. σησαμέλαιο, το καλαμπόκι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και το ρύζι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τη σάλτσα σόγιας και το ξύδι. Κατεβάζουμε το τηγάνι μας απο τη φωτιά και προσθέτουμε το tofu. Σερβίρουμε το τηγανητό μας ρύζι με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Αβοκάντο γεμιστά με γαριδοσαλάτα

Υλικά:
2 αβοκάντο, 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 230 γρ. ωμές γαρίδες καθαρισμένες, 1 φλ. ντοματίνια ψιλοκομμένα, ½ φλ. Καλαμπόκι, ¼ φλ. Γιαούρτι, χυμός από 1 λεμόνι, νιφάδες θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, βασιλικός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά μέρος της σάρκας του αβοκάντο, αφήνοντας 1/4 περίπου αυτής. Κόβουμε τη σάρκα, που έχουμε αφαιρέσει, σε κύβους και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια αβοκάντο, τις γαρίδες, τα ντοματίνια, το καλαμπόκι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε το κέλυφος των αβοκάντο με τη γαριδοσαλάτα, γαρνίρουμε με βασιλικό και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v