Τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά

Η περιβαλλοντική οργάνωση EWG δημοσίευσε τη λίστα με τα πιο «βρώμικα» εξαιτίας φυτοφαρμάκων φρούτα και λαχανικά και στην κορυφή φιγουράρει… η φράουλα.
Τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά
Η φράουλα είναι το πιο «μολυσμένο» φρούτο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η οργάνωση Environmental Working Group.

Η EWG κάθε χρόνο ανακοινώνει την… Dirty Dozen, την «βρώμικη δωδεκάδα» φρούτων και λαχανικών, στα οποία οι μετρήσεις βρίσκουν τα περισσότερα κατάλοιπα από φυτοφάρμακα, ακόμη και μετά τον καθαρισμό και την συσκευασία τους, δηλαδή όταν φτάνουν σε εμάς προς κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το 70% των φραουλών που εξετάστηκαν, περιείχε κάποιας μορφής υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε το σπανάκι.

Συγκεκριμένα, η δωδεκάδα αναλυτικά είναι η εξής:
1.Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Νεκταρίνια
4. Μήλα
5. Ροδάκινα
6. Αχλάδια
7. Κεράσια
8. Σταφύλια
9. Σέλερι
10. Ντομάτες
11. Πιπεριές
12. Πατάτες

Παράλληλα, η οργάνωση δημοσίευσε και τη λίστα Clean Fifteen, τα 15 τρόφιμα δηλαδή με τα λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων:
1.Γλυκό καλαμπόκι
2. Αβοκάντο
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κρεμμύδια
6. Γλυκός αρακάς
7. Παπάγια
8. Σπαράγγια
9. Μάνγκο
10. Μελιτζάνα
11. Πεπόνι
12. Ακτινίδια
13. Πεπόνι κανταλούπ
14. Κουνουπίδι
15. Γκρέιπφρουτ

Η οργάνωση EWG συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν όσο μπορούν οργανικά τρόφιμα, ώστε να αποφεύγουν την πιθανότητα καταλοίπων από φυτοφάρμακα στο φαγητό τους. Δείτε εδώ αναλυτικά τις λίστες και της οδηγίες της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v