ΕΥΕΞΙΑΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά

Η περιβαλλοντική οργάνωση EWG δημοσίευσε τη λίστα με τα πιο «βρώμικα» εξαιτίας φυτοφαρμάκων φρούτα και λαχανικά και στην κορυφή φιγουράρει… η φράουλα.

Τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά

Η φράουλα είναι το πιο «μολυσμένο» φρούτο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η οργάνωση Environmental Working Group.

Η EWG κάθε χρόνο ανακοινώνει την… Dirty Dozen, την «βρώμικη δωδεκάδα» φρούτων και λαχανικών, στα οποία οι μετρήσεις βρίσκουν τα περισσότερα κατάλοιπα από φυτοφάρμακα, ακόμη και μετά τον καθαρισμό και την συσκευασία τους, δηλαδή όταν φτάνουν σε εμάς προς κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το 70% των φραουλών που εξετάστηκαν, περιείχε κάποιας μορφής υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε το σπανάκι.

Συγκεκριμένα, η δωδεκάδα αναλυτικά είναι η εξής:
1.Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Νεκταρίνια
4. Μήλα
5. Ροδάκινα
6. Αχλάδια
7. Κεράσια
8. Σταφύλια
9. Σέλερι
10. Ντομάτες
11. Πιπεριές
12. Πατάτες

Παράλληλα, η οργάνωση δημοσίευσε και τη λίστα Clean Fifteen, τα 15 τρόφιμα δηλαδή με τα λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων:
1.Γλυκό καλαμπόκι
2. Αβοκάντο
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κρεμμύδια
6. Γλυκός αρακάς
7. Παπάγια
8. Σπαράγγια
9. Μάνγκο
10. Μελιτζάνα
11. Πεπόνι
12. Ακτινίδια
13. Πεπόνι κανταλούπ
14. Κουνουπίδι
15. Γκρέιπφρουτ

Η οργάνωση EWG συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν όσο μπορούν οργανικά τρόφιμα, ώστε να αποφεύγουν την πιθανότητα καταλοίπων από φυτοφάρμακα στο φαγητό τους. Δείτε εδώ αναλυτικά τις λίστες και της οδηγίες της.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο πλούσιος είναι οι οικονόμος, ο πιο φτωχός είναι ο φιλάργυρος."

Νικολά Σαμφόρ, συγγραφέας

  • 1821 - Ελληνική Επανάσταση: Κηρύσσεται η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής. Την ίδια μέρα τα Σάλωνα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών. Επίσης την μέρα αυτή μπαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με τον στρατό του στο Βουκουρέστι.
    1958 - Ο Νικήτα Χρουστσώφ εκλέγεται Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλένκοφ.
    1977 - Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία: 583 άνθρωποι σκοτώνονται σε σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, στα Κανάρια νησιά, της Ισπανίας.

© 2002-2017 MEDIA2DAY