Ροφήματα για να αντικαταστήσετε τον καφέ

Οκτώ ροφήματα που θα σας ξυπνήσουν και θα σας γεμίσουν ενέργεια καθημερινά και θα σας πείσουν να πείτε «αντίο» στον εθισμό του καφέ.
Ροφήματα για να αντικαταστήσετε τον καφέ
Είτε επειδή τον βαρεθήκατε, είτε επειδή ο οργανισμός σας ζητάει να κάνετε διάλειμμα από τις υπερβολικές δόσεις καφεΐνης, είτε επειδή ακολουθείτε εναλλακτικές θεραπείες, σκέφτεστε να κόψετε τον καφέ. Κι εμείς σας έχουμε τις κατάλληλες εναλλακτικές: Οκτώ διαφορετικά ροφήματα που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά και να σας ξυπνούν ή να σας γεμίζουν ενεργητικότητα, εξίσου αποτελεσματικά με τον καφέ.

Πράσινα smoothies
Είναι ελαφριά, γεμάτα βιταμίνες και ενέργεια και περιλαμβάνουν αρκετές από τις δόσεις φρούτων ή λαχανικών που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Πράσινα φρούτα (μήλο, ακτινίδιο, αχλάδι) είναι καλές επιλογές, αλλά μη διστάσετε να προσθέσετε σπανάκι, που είναι γεμάτο σίδηρο, ο οποίος συντελεί στην μείωση της αίσθησης κόπωσης.

Ρόφημα με chia
Οι super food σπόροι chia, τους οποίους θα βρείτε πλέον στα περισσότερα καταστήματα ξηρών καρπών και μπαχαρικών, γίνονται ωραιότατο ρόφημα, αν αναμίξετε ένα κουταλάκι από αυτούς με τον χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ, μία κούπα νερό (ή νερό καρύδας) και μια κουταλιά ζάχαρη ή κάποιο υποκατάστατο γλυκάντικο. Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία και πρωτεΐνη, και κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ενεργητικότητά μας – για την ακρίβεια, μελέτες έδειξαν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τα energy drinks.

Ρόφημα με τζίντζερ και λεμόνι
Το τζίντζερ, ελληνιστί πιπερόριζα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, γίνεται εξαιρετικός «ενισχυτής» της ενέργειας που νιώθουμε, ενώ βελτιώνει και τη συγκέντρωση και την πνευματική επίδοση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε σπιτικό ρόφημα τζίντζερ, βράζοντας για 20 λεπτά, 25 γρ. ρίζας τζίντζερ σε 600 ml νερού με λίγες φλούδες λεμονιού. Αφού σουρώσετε, προσθέστε μέλι ή ζάχαρη.

Πράσινο τσάι
Το ξέρουμε, δεν ακούγεται τόσο «cool» όσο ο καφές σας, αλλά το πράσινο τσάι περιέχει λίγη (όση χρειάζεται) καφεΐνη, συνδυασμένη με θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία που προσφέρουν μια μεγάλη σειρά από οφέλη στον οργανισμό.

Χυμός παντζάρι
«Κοινό μυστικό» στις τάξεις των δρομέων, ο χυμός παντζαριού αποτελεί δυνατή «τονωτική ένεση» πριν από μια προπόνηση, έναν αγώνα ή απλώς μία δύσκολη μέρα. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το ρόφημα μπορεί να βελτιώσει τις αντοχές του οργανισμού κατά 16%, ιδιαίτερα αν καταναλώνεται στις σωστές δόσεις – το ιδανικό είναι γύρω στα 500 ml.

Ζεστό κακάο με μπαχαρικά
Η σκόνη κακάο προσφέρει στον οργανισμό απαραίτητα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία και η σοκολατένια γεύση της, όπως και να το κάνουμε, μας… ανοίγει το μάτι και μας φτιάχνει τη διάθεση. Δοκιμάστε να ζεστάνετε μια κούπα γάλα, διαλύοντας μέσα του μία κουταλιά του γλυκού σκόνη κακάο, μισή κουταλιά ζάχαρη (ή υποκατάστατο), μία κουταλιά κανέλα και μία πρέζα πιπέρι καγιέν. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει αρκετά ζεστό και ομογενοποιημένο και απολαύστε το.

Νερό με λεμόνι και μέλι
Απλούστατο αλλά άκρως ευεργετικό, αυτό το ρόφημα μπορείτε να το φτιάξετε προσθέτοντας τον χυμό από μισό λεμόνι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Πιείτε το νωρίς το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, και θα διαπιστώσετε ότι θα τονώσει τον οργανισμό και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας στην αρχή της μέρας σας. Το νερό «καθαρίζει» τον οργανισμό και βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων, το λεμόνι ενεργοποιεί ένζυμα του στομάχου που βοηθούν στην πέψη και το μέλι χαρίζει τις απαραίτητες δόσεις ενέργειας.

Με πληροφορίες από Organics.org
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v