Επικίνδυνη για την υγεία η δίαιτα χωρίς γλουτένη

Η απουσία της γλουτένης από τη διατροφή ίσως και να μην είναι τόσο ευεργετική όσο νομίζουμε.
Επικίνδυνη για την υγεία η δίαιτα χωρίς γλουτένη
Από… άγνωστο συστατικό, η γλουτένη έγινε μέσα σε λίγα χρόνια εξαιρετικά δημοφιλής τόσο από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, όσο και από άτομα που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί φλεγμονές, αν και το τελευταίο δεν έχει αποδειχθεί.

Όμως, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, η απουσία της γλουτένης από τη διατροφή δεν είναι τόσο ευεργετική όσο νομίζουν πολλοί. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Maria Argos και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey, ψάχνοντας συσχετισμό μεταξύ της δίαιτας χωρίς γλουτένη και βιοδεικτών τοξικών μετάλλων στα ούρα και το αίμα.

Στην έρευνα, 73 συμμετέχοντες από τους 7.471 είχαν αναφέρει ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη την περίοδο 2009-2014. Αυτά τα άτομα, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού στα ούρα τους και υδραργύρου στο αίμα τους. Τα επίπεδα αρσενικού ήταν διπλάσια και του υδραργύρου έως και 70% υψηλότερα.

Αιτία για αυτήν τη συγκέντρωση είναι το ριζάλευρο, που χρησιμοποιείται συνήθως στα προϊόντα χωρίς γλουτένη σαν υποκατάσταστο του σιταριού. Το ρύζι, σύμφωνα με έρευνες, συσσωρεύει κάποια τοξικά μέταλλα, μεταξύ των οποίων αρσενικό και ψευδάργυρο, που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα, το έδαφος και το νερό.

«Η μελέτη δείχνει πως η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνη όσο νομίζουμε», αναφέρει η Argos. «Άρα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες επί του θέματος ώστε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και υδραργύρου», προσθέτει.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v